Gabi Ruse: „Fiecare meci e o recompensă a muncii mele. Sper să se vadă tot mai mult. Dacă nu, sunt liniștită că am făcut tot ce a ținut de mine”

Adrian Țoca | 27 ianuarie 2023

„Rămân cu bucurie în suflet că am reușit să fac semifinale de Grand Slam pentru că nu multă lume poate ajunge atât de sus într-o astfel de competiție, mai ales dintr-o țară ca a noastră, unde nu avem prea multe. Nu avem bani, nu avem condiții, nu avem nimic. Avem doar oameni foarte ambițioși”.

(Melbourne)

Pe lângă bucuria unei performanțe importante pentru cariera ei, Gabi Ruse a mai avut un moment revelatoriu în aceste două săptămâni petrecute la Melbourne, despre care a spus în mai multe feluri că au reprezentat o experiență importantă pentru ea.

Una dintre aceste experiențe noi căpătate aici a fost o interacțiune cu jucătoarele din turneul de tenis în scaun rulant. Discuția, spune Gabi, i-a deschis ochii.

„Am reușit să vorbesc cu ele și m-au impresionat foarte mult. Mă uitam la un meci al numărului 1 de la băieți și m-a bufnit plânsul. M-a emoționat foarte tare pentru că îl vedeam atât de fericit pe teren și atunci parcă ceva a făcut click pentru mine. Mi-am dat seama că eu pot să fac efectiv orice  cu viața mea și nu sunt fericită. Mi-a schimbat viața total acel moment. Fetele mi-au explicat că sunt super norocoasă, că și ele au trecut prin perioade dificile. Asta m-a făcut să îmi dau seama că tenisul e, de fapt, până la un moment dat, și că dacă intru pe teren, să fac asta cu plăcere; iar dacă nu mă mai bucur, să n-o mai fac. Sunt oameni bolnavi care și-ar dori să aibă ce am eu și nu au.” 

Gabi spune că momentul a fost unul care i-a schimbat mult perspectiva. „Sută la sută. Nici la antrenament nu m-am mai enervat. A fost o plăcere să simt fiecare pas făcut pe teren, faptul că pot lovi mingea. A fost un moment bun, pentru că mi-a schimbat perspectiva total. Îmi doresc să nu mai pun atâta presiune pe mine. Orice ar fi, să fiu un om echilibrat. Cu tenis, fără tenis, tot aceeași Gabriela Ruse o să fiu.”

De-a lungul ultimilor ani, Gabi nu a fost ferită, de altfel, de momente răscruce, care au marcat-o, într-un fel sau altul.  

„Am avut și multe persoane în familie care au avut probleme de sănătate. Am și pierdut oameni care m-au încurajat foarte mult și mi-au spus să continui că o să ajung. Și ei au avut un rol mare în cariera mea, pentru că poate m-aș fi lăsat. Chiar înainte de Hamburg am pierdut pe cineva; mă gândeam să mă las de tenis, și fix acolo am câștigat turneul și s-a schimbat toată perspectiva.” 

Gândurile de retragere au venit doar din cauza numeroaselor probleme de sănătate, nu pentru că ar fi iubit tenisul mai puțin.

„Am vrut să mă las de multe ori din cauza accidentărilor, pentru că e foarte dificil să joci tenis la cel mai înalt nivel cu probleme de sănătate. Altfel, am fost foarte ambițioasă de mică și asta cred că a fost cel mai mare atu al meu. Mama mea avea o vorbă: Gabi, așteaptă, așteaptă, că la un moment dat va veni și momentul tău. Și au venit momentele.

Ăsta a fost poate cel mai mare într-un Grand Slam. Nu vreau să mai zic că vor mai veni cu siguranță, pentru că nu știi niciodată ce se întâmplă în viață. Dar pot să plec acasă știind că am făcut o semifinală la un Grand Slam. Chiar dacă pentru mulți oameni dublul poate nu înseamnă nimic, pentru mine înseamnă foarte mult. Și mi-am propus să nu mă mai intereseze ce zice lumea.”

Gabi spune că rezultatul de la Melbourne e unul prețios pentru ea și că va căuta să ia tot ce e mai bun de aici mergând mai departe în sezon.

„Rămân cu bucurie în suflet că am reușit să fac semifinale de Grand Slam pentru că nu multă lume poate ajunge atât de sus într-o astfel de competiție, mai ales dintr-o țară ca a noastră, unde nu avem prea multe. Nu avem bani, nu avem condiții, nu avem nimic. Avem doar oameni foarte ambițioși, care își doresc să ajungă foarte sus, să-i vadă și pe ei lumea. Dintr-o țară mică s-au putut realiza multe.” 

„Fiecare meci îl simt ca pe o recompensă a muncii mele. Și pe lângă tot ceea ce fac pe teren, acum am început să fac și în afara terenului pentru tenis, deci sunt tot mai multe ore dedicate tenisului, și sper să se vadă din ce în ce mai mult. Dacă nu o să se vadă, sunt ok și cu chestia asta, pentru că pot pune capul liniștită pe pernă, știind că am făcut tot ce a ținut de mine să fiu la cel mai înalt nivel.” 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi