Gabi Ruse, după ce s-a oprit în semifinalele Australian Open: „Poate vom juca la WTA Finals împreună, cine știe!”

Adrian Țoca | 27 ianuarie 2023

Gabriela Ruse s-a oprit în semifinalele de dublu de la Australian Open. Ea și Marta Kostyuk au fost învinse de Barbora Krejcikova și Katerina Siniakova, 6-2, 6-2, într-o confruntare dominată de experimentatele cehoaice.

Gabriela Ruse s-a oprit în semifinalele de dublu de la Australian Open. Ea și Marta Kostyuk au fost învinse de Barbora Krejcikova și Katerina Siniakova, 6-2, 6-2, într-o confruntare dominată de experimentatele cehoaice.

Diferența de pe hârtie era mare și înclina puternic înspre favoritele 1 ale turneului, multiple câștigătoare de Grand Slam împreună. Dar fie și pentru faptul că Gabi și Marta eliminaseră deja alte perechi de pe lista capilor de serie și jucau fără să aibă absolut nimic de pierdut, meciul nu era jucat din start. Și, pentru un moment, a părut posibil. La 2-2 în primul set, perechea româno-ucraineană a avut o minge de break, salvată însă de favoritele 1. Game-ul imediat următor avea să fie pivotal. Gabi și Marta au revenit de la 0-40, salvând trei mingi de break, dar și-au pierdut până la urmă serviciul. De acolo, meciul a curs lin și inevitabil spre o victorie clară a cehoaicelor.

„Au jucat foarte bine fetele, nu am reușit să facem mai mult. Dar suntem pozitive, ieșim de pe teren bucuroase de performanța reușită. Chiar dacă poate rezultatul a arătat că sunt mult mai bune ca noi, au fost câteva game-uri care s-au jucat la egalitate, pe care n-am reușit să le fructificăm. Ne trebuie mult mai mult antrenament pentru dublu, pentru că le vedeam pe ele în momentele importante că luau o decizie mai bună în plus față de noi. Și atunci normal, faci un break, s-a dus setul”, a reflectat Gabi Ruse, la conferința de presă.

„Au fost două săptămâni grele pentru noi, am luptat atât de mult, sunt foarte fericită că am ajuns în semifinale. Eu am fost un pic obosită azi, iar adversarele noastre au jucat foarte bine azi. Îi mulțumesc Martei. Avem deja ceva meciuri împreună, cred că vom juca din ce în ce mai bine. Vom fi și mai bine cu mai multă pregătire.” 

La rândul ei, Marta a spus că rezultatul i-a depășit orice așteptare.

„Dacă cineva mi-ar fi spus că ajungem în semifinale la duble, n-aș fi crezut, pentru că n-am mai jucat împreună de la Paris, de anul trecut, unde am făcut sferturi de finală. Și, evident, e un Slam, nu știi niciodată. Am intrat în primul tur gândindu-mă inclusiv că am putea pierde. Sunt foarte fericită să am un rezultat bun la dublu, pentru că-mi arată o perspectivă și pentru simplu. Sunt foarte fericită că s-a întâmplat alături de Gabi; facem o echipă foarte bună și ne înțelegem una pe alta, ceea ce e foarte important. E un sentiment foarte bun să fii pe teren în a doua vineri dintr-un Slam, sincer. Sper că data viitoare va fi și la simplu.”

Gabi a fost întrebată de ce funcționează acest parteneriat: „Cred că în primul rând sunt bune prietene și ne înțelegem bine. O văd pe Marta ca pe o soră mai mică. Ne antrenăm împreună, totul funcționează bine pentru noi. Suntem asemănătoare ca joc, servim bine, agresive, dar poate că trebuie să jucăm mai mult dublu ca să simțim terenul mai bine. Dar altfel aș zice că jucăm destul de bine”.

Cele două vor căuta să joace dublu împreună cât de mult va fi posibil în restul sezonului. „Ăsta-i planul”, a spus Marta, în vreme ce Gabi a încheiat, râzând, dar cu aerul că nu glumește. „Poate vom juca la WTA Finals la final de an, cine știe!”

Am întrebat-o dacă oboseala menționată la început e mai degrabă una mentală și cât are de-a face cu faptul că nu e obișnuită să petreacă atât de mult timp într-un Slam: „Sută la sută e și de asta. Mai mult mental, da, deoarece chiar dacă ai zi liberă de meci, nu e liberă cu totul. Ești cu gândul la tenis, la meciul următor, te antrenezi, faci fizio, faci totul ca să fii pregătită pentru meciul următor. Într-adevăr, nu-s obișnuită cu asta, dar o să mă obișnuiesc, nu-i problemă.”


Gabi Ruse, despre Emma Raducanu:

„Da, suntem foarte bune prietene, vorbim aproape zilnic, suntem apropiate și am un loc special pentru ea în inima mea. E o jucătoare fantastică, muncește foarte mult, cu atât mai mult după ce a câștigat un Grand Slam, pentru că după ce câștigi unul îți dorești cât mai mult. A avut o perioadă dificilă cu toate accidentările și, pe lângă asta, cu presiunea pusă pe ea. Dar cred că a înțeles cum să gestioneze presiunea, chiar dacă n-a fost ușor. E foarte greu când câștigi primul Slam la 18, 19 ani, pentru că ai nevoie de mai multă experiență. Pentru mine a fost incredibil ce a reușit în NY. A fost fantastică, a jucat fantastic. Dar are nevoie de mai multă experiență, cum am și eu nevoie, nu-i ușor să spui că trebuie să faci asta sau asta. Dar cred că are nivelul de a fi Top 10 cu ușurință. Doar că trebuie să fie sănătoasă.” 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi