Gabi Ruse, după calificarea în optimi la Transylvania Open: „Pentru încrederea mea, e foarte important acest meci”

Treizecizero | 11 octombrie 2022

Gabi Ruse: „Mi-am dat seama că atunci când mă focusez pe mine și pe interiorul meu, joc excelent. În momentul în care mă gândesc la ce-o să spună publicul, ce-o să spună antrenorul, și am aceste dubii în capul meu, nu voi reuși să joc la capacitate maximă – cred că ăsta e cel mai important lucru”


este partener principal al Transylvania Open

La scurt timp după victoria spectaculoasă cu Harmony Tan, în primul tur al Transylvania Open, Gabriela Ruse a ajuns în sala de conferințe din Cluj Arena. Încă sub semnul efortului celor peste două ore și jumătate de tenis (foarte) bun, Gabi a ținut să mulțumească întâi organizatorilor pentru deschiderea cu care au primit-o.

„Am venit la Cluj pe ultima sută de metri, mi-am schimbat puțin programul, pentru că voiam să plec în America, doar că am căzut mult în clasament și n-am mai intrat la turnee; și atunci a trebuit să schimb în ultima secundă. Aș vrea să-i mulțumesc lui Patrick (Ciorcilă) pentru că mi-a dat această șansă în ultima secundă, pentru că l-am anunțat târziu.”

Gabi a vorbi apoi despre importanța unei victorii muncite, în care a revenit și după pierderea primului set, dar și de la 1-3 în setul decisiv.

„Mă bucur foarte mult că am putut să câștig un astfel de meci. E important pentru mine, pentru că am cam pierdut meciuri la câteva puncte în ultimul timp, deci pentru încrederea mea cred că e foarte important acest meci.”

După pierderea primului set, Gabi și-a dat seama că se gândea prea mult tocmai la înfrângerile din ultima perioadă.

„Și am spus: Ok, în cel mai rău caz o să mai pierd încă un meci la fel, dacă nu schimb ceva. Și am încercat să intru pozitivă. La sfârșitul setului 1 m-am simțit puțin obosită, pentru că a fost un set lung, dar m-am gândit la ultimele luni, în care chiar am muncit enorm de mult și nu s-a văzut în rezultate; din păcate nu s-a legat nimic pentru mine. Și mi-am spus că o să vină momentul, chiar dacă nu e acum, dar hai măcar să schimb ceva.”

A ajutat-o gândul că poate câștiga în fața publicului clujean. Și se bucură că a reușit să depășească presiunea de a juca acasă. „Pentru că asta a fost o presiune pentru mine mult timp. Acum am început să mă obișnuiesc cu ideea asta. Dar tocmai de aceea mi-era și foarte greu să joc la Fed Cup, pentru mine Fed Cup-ul era absolut teribil. Îmi plăcea enorm de mult, doar că eram foarte emoționată și nu puteam să joc nici 20% din capacitatea mea.”

Acum, însă, simte că a știut să primească energia publicului. Și crede că aportul sălii a contat „enorm de mult”. „Și mi-am dat seama, după mulți ani de tenis, că atunci când ești emoționat, efectiv ți se blochează tot corpul. Și nu mai reușești să joci nimic. Iar azi am venit cu altă mentalitate și am spus că cel mai rău lucru care se poate întâmpla e că voi pierde; și oamenii oricum o să mă critice, așa că am încercat să joc cât pot eu de bine.“

În plus, Gabi știa că meciul cu Harmony Tan o să fie foarte greu. Jucase cu ea acum câțiva ani, câștigase doar trei game-uri, așa că nu s-a bucurat când a auzit că Laura Siegemund s-a retras. „Dar am zis să mă concentrez pe mine, și cred că asta a fost una dintre cheile acestei victorii”, a spus Gabi, înainte să se refere și la partea tactică a acestei victorii.

„La 1-1 în setul doi, antrenorul mi-a spus să intru mai mult în teren, să fiu mai agresivă, chiar dacă greșesc, pentru că ăsta e jocul meu. Mi-a fost puțin mai greu să fac asta, că nu aveam prea multă încredere în mine; și neavând multe victorii, e dificil să faci chestia asta. Mai ales când trebuie să ataci tu mingea, nu e simplu deloc. Iar atunci când nu ai prea multă încredere, e cu atât mai greu. Dar am încercat să-l ascult pe Iulian și am reușit.“

Gabi, care a trebuit să servească cina pe teren, a vorbit și despre episodul în care Monica Niculescu, una dintre cele mai apropiate prietene din circuit, i-a adus o porție de orez și un baton energizant, pentru că Gabi a trebuit să intre pe teren mai repede decât se aștepta, după retragerea lui Genie Bouchard: „Am cerut de mâncare pentru că atunci când am pierdut primul set, mi-am dat seama că o să joc mult. Simțeam în interiorul meu că, deși am pierdut primul set, voi reveni. Am simțit că sunt acolo.”

Întrebată dacă a auzit încurajările din tribună – trecute de la Hai, Gabi!, la Hai, Elena! – Gabriela a răspuns că „Mi-am dat seama că publicul e cu mine și asta a fost cel mai important. Sigur, la un moment dat nu mai auzeam ce se vorbește și ce se strigă în jurul meu, pentru că încercam să mă focusesez foarte mult pe mine – și am reușit asta până la final.“

Cu ce anume rămâne după această victorie?

„Un singur lucru: mi-am dat seama că atunci când mă focusez pe mine și pe interiorul meu, joc excelent. În momentul în care mă gândesc la ce-o să spună publicul, ce-o să spună antrenorul, și am aceste dubii în capul meu, nu voi reuși să joc la capacitate maximă – cred că ăsta e cel mai important lucru. Pentru mine, a fost un plus faptul că n-am mai stat să mă mai gândesc la lucrurile astea, a fost excelent și sunt foarte bucuroasă și foarte mulțumită de mentalitatea pe care am avut-o astăzi în teren.”

Spre următorul meci, cel cu Xiyu Wang, favorită 7 la Cluj, Gabi privește cu încredere. „N-am mai jucat cu ea, dar o cunosc, știu că are mult bun simț și este o fată extraordinară. Sigur că sunt obosită, după cele două ore și jumătate de azi, dar, așa cum v-am spus, m-am antrenat foarte mult la capitolul fizic în ultima perioadă. Acum, din ce știu eu, mâine am pauză, deci o să încerc să mă recuperez cât pot eu de bine. Important e că nu mă doare nimic.“


Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi