Gabriela Ruse aduce bucuria la Cluj, obține o victorie foarte importantă la Transylvania Open

Radu Marina | 11 octombrie 2022

Gabriela Ruse câștigă un meci epuizant, dar frumos cu Harmony Tan, se califică în turul doi la Transylvania Open.


este partener principal al Transylvania Open

A doua zi de tablou principal la Transylvania Open a adus înfrângeri pentru Irina Bara și Jaqueline Cristian, dar și o victorie excelentă obținută de Gabriela Ruse, prima pentru o româncă pe tabloul principal.

Ziua a doua la Transylvania Open se încheie, așadar, cu vești amestecate, dar esența zilei e reprezentată de victoria mare a Gabrielei Ruse în fața franțuzoaicei Harmony Tan. A fost 6-7, 6-2, 6-3 pentru Gabriela, cu revenire de la 1-3 în decisiv.

Gabriela a avut nevoie de 2 ore și 36 de minute pentru a găsi o cale să treacă de talentata Harmony Tan, devenind astfel singura jucătoare din România care se califică în turul doi la Transylvania Open. Cu această victorie, Gabriela oprește o serie de patru înfrângeri consecutive pe tablourile principale, un rezultat cu atât mai valoros pentru ea.

Partida cu Tan a fost una intensă și echilibrată, dramatică pe alocuri și cu multe puncte spectaculoase. Gabriela a răspuns pe măsură tenisului variat și creativ propus de Tan de la bun început. Însă primul set a mers la franțuzoaică; Harmony a avut o doză de luciditate în plus, iar când setul atârna în balanță, la 5-5 în tiebreak, Gabi a făcut două erori.

Dar în următoarele două seturi, dinamica meciului s-a schimbat încet-încet, chiar dacă Tan a continuat să fie incomodă. Dar Gabriela a pornit mai agresiv, a lovit și mai puternic și a intrat mai mult în teren – aceasta a spus ea că a fost cheia victoriei, fiind sfătuită de antrenor să fie mai agresivă. Treptat, agresivitatea sporită a dat roade și a măcinat încet, dar sigur, jocul variat al lui Harmony.

Cu setul doi câștigat autoritar, decisiviul nu a devenit mai ușor. Gabi a scăzut o idee intensitatea în start, ceea ce a costat-o un break și a trebuit să pornească iar o misiune de recuperare. Ruse a muncit efectiv pentru această revenire punct cu punct și game cu game. De la 1-3, Gabi a câștigat următoarele cinci game-uri la rând, obținând în final o victorie mare de care avea atâta nevoie. S-a văzut premiată pentru curaj cu un rezultat care cu siguranță are o valoare specială pentru ea, date fiind problemele pe care le-a avut de obicei la meciurile jucate în turneele organizate în România.

În următorul tur, Gabriela o va întâlni pe Xiyu Wang, cea care a trecut astăzi de Jaqueline Cristian. Cele două nu s-au mai întâlnit până acum.

Irina Bara, Jaqueline Cristian au fost eliminate în primul tur de Parrizas Nuria Dias (6-1, 7-5), respectiv Xyiu Wang (6-3, 6-3)

Înfrângerile, deși dezamăgitoare într-o măsură, reflectă adevărul și realitatea acestei perioade: Irina Bara nu a mai câștigat un meci pe hard din februarie, Jaqueline Cristian se află într-o perioadă de revenire și readaptare, ea jucând primele meciuri după o pauză îndelungată abia în urmă câteva săptămâni.

La tot acest context nefast se mai adaugă și adversarele, care traversează o perioadă excelentă, iar astăzi au demonstrat asta cu vârf și îndesat. Parrizas Nuria Dias a intrat, în acest sezon, în Top 50 și joacă cel mai bun tenis al său acum, la 31 de ani, după o carieră măcinată de accidentări și dubii. În vreme ce Xyiu Wang se află în plină ascensiune: campioană la juniori la US Open 2018, Wang are parte de un sezon excelent, cu victorii la Maria Sakkari, Barbora Krejcikova și Victoria Azarenka și cu debutul în Top 100.

Niciuna, nici alta nu a dat șanse reale: Parrizas Dias a jucat un tenis mult prea solid și stabil pentru ca Irina să poată construi ceva ori să poată apuca meciul de undeva. În vreme ce Wang a fost de-a dreptul intimidantă: nu a avut de înfruntat nicio minge de break și a pierdut doar 4 puncte cu primul serviciu.

Senzația generală a fost că Wang a fost, pur și simplu, mult prea puternică: cu lovitura de dreapta, care e o minunăție (e o lovitură bine accelerată, își deschide terenul cu ușurință și poate lovi câștigător din absolut orice parte a terenului) a făcut ravagii. Și-a luat victoria cu această lovitură, dominând (și câștigând) aproape toate schimburile de mingi în duelurile de forehand.

De altfel, Wang este de urmărit cu atenție, pentru că are tot pachetul necesar să ajungă sus: foarte atletică, cu lovituri puternice, capabilă să execute totul la o viteză mare spre foarte mare, iar serviciul reprezintă o altă armă importantă, care îi aduce puncte ușoare.

Pentru Jaqueline, care anul trecut ajungea în sferturi la Cluj, rezultatul e, firește, departe de ce și-a dorit. Dar ceea ce contează, la trasul liniei, e că s-a reîntors în circuit și e sănătoasă. Iar interviul pe care ni l-a dat antrenorul ei ne dă o idee despre situația în care se găsește Jaq acum și despre numeroasele reglaje fine pe care ea și Thomas Drouet încearcă să le găsească acum.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi