Federer și Kerber se dezmorțesc, Garbine gestionează eficient, Sveta e Sveta. Esențialul zilei a cincea la Australian Open

Camelia Butuligă | 21 ianuarie 2017

Depre jocul lui Federer în meciul cu Berdych se vorbește deja ca de una dintre cele mai bune evoluții ale elvețianului în toată cariera. Totul a curs perfect pentru Roger, care se anunță în turneu și se pregătește de un tur patru cu Nishikori

După două tururi în care au câștigat, dar nu au convins, Federer și Kerber au zburat pe teren. Angie a demontat-o pe Kristyna Pliskova, iar Federer, pe vechiul său prieten și dușman, Tomas Berdych, într-un meci fără minge de break de salvat. Acum, sunt două scenarii posibile: fie primele două tururi au fost mai opintite pentru că au fost primele două tururi și ieri rotițele s-au pus în sfârșit în mișcare, fie cei doi au dat pur și simplu peste niște adversari ale căror stiluri le convin de minune, dar asta nu înseamnă că de acum înainte vor juca la fel de dominant.   

Iar scenariul numărul doi este mult mai probabil să fie valabil pentru Federer, care vine după ditamai pauza și încă e netestat într-un meci greu de un adversar problematic. Însă acest lucru se va schimba mai mult ca sigur în turul următor, când Federer îl va întâlni pe Nishikori. Dacă japonezul este în stare fizică bună, va încerca să-l oblige pe Federer joace un meci foarte fizic, cu multe schimburi din spate. Bineînțeles, Federer va ataca fileul, că doar nu e nebun să încerce să țină pasul de pe baseline timp de trei seturi (în cel mai bun caz) cu Kei ”Playstation” Nishikori. Va fi momentul adevărului pentru Roger, dar indiferent de rezultat, coeficientul de spectaculozitate al schimburilor va fi probabil ireal de bun.  

Kerber a demontat ieri o jucătoare bombardier, turul următor mai primește una: Coco Vanderweghe. Mă aștept ca Angie să-i vină și ei de hac. Coco a trecut azi de Bouchard într-un meci strâns, dar Genie i-a dat o mână zdravănă de ajutor făcând niște greșeli când nu trebuia. Kerber nu va fi la fel de darnică și va trebui să prindă o zi oribilă, iar la rândul ei Vanderweghe una impecabilă pentru a face surpriza.  

Nici Muguruza, adversara viitoare a Soranei Cîrstea, nu m-a impresionat, în ciuda scorului aparent lejer cu care a trecut de Sevastova. Însă letona a fost departe de nivelul care i-a adus victoria anul trecut la US Open: deși a început bine cu un break rapid, a jucat neglijent, nefinalizând puncte în care o avea pe Muguruza în mână și făcând neforțate cu duiumul. Spaniola nu a avut decât să-și țină firea și să pună mingile înapoi în teren, ceea ce a și făcut. A fi avut probleme dacă Sevastova și-ar fi găsit tenisul ei combinativ și ar fi învârtit-o mai cu simț de răspundere. Garbine pleacă cu prima șansă contra Soranei, dar meciul nu e jucat dinainte: dacă Sorana lovește forehandul ca în primul set cu Riske și servește ca-n al doilea, îmi plac șansele ei. 

Veteranele Jankovic și Kuznetsova au făcut un meci de pomină, pentru care trebuie să-i mulțumim Svetei, care a avut un lapsus tipic când conducea cu set și 4-1, și a uitat cum se joacă tenis. S-a trezit abia în setul trei, când era condusă cu 3-0 și 40-15 și a remediat pana de curent pe ultima sută, câștigând cu 9-7 decisivul. Kuznetsova va juca cu compatrioata Pavlyuchenkova, care a trecut în trei seturi de Svitolina. Nici Pavs nu e vreo stâncă de fortitudine mentală, deci orice e posibil. Cealaltă optime din această jumătate de tablou va fi Venus – Barthel. 

Revenind la foarte încărcata jumătate superioară a tabloului masculin, Murray a trecut fluierând de Querrey și se va vedea cu Mischa Zverev, de care sper că va trece tot fluierând, ca să se împlinească profeția. Stan a reușit să piardă un set contra lui Troicki, dar îl iert, că Victor e un jucător bunicel. Va juca cu Seppi, care își continuă netulburat parcursul de testoasăTsonga a trecut de Sock și se va vedea cu Dan Evans, care după Cilic, l-a trimis acasă pe Tomic (mă rog, e un fel de a spune, de vreme ce Tomic e deja acasă). Îmi place din ce în ce mai mult de Evans: un băiat simplu și cinstit din Birmingham, cu tricou de 15 lire pe el, fără logo, dar care s-a enervat că nu știu ce mare jucător de cricket nu l-a recunoscut într-un bar. Cu racheta, Evans însă știe niște lucruri și tenisul lui e o combinație interesantă de forță pe dreapta, soliditate la serviciu și șmecherie pe stânga. Toate astea-s încununate de frecvente și bine executate incursiuni la fileu, ceea e nu-i de lepădat pentru experiența noastră de spectatori.  

Programul de azi îi conține pe Serena, RafaPliskova și un mănunchi frumos de clasici minori, veterani hârșiți și tinere speranțe. O selecție pentru toate gusturile. Personal, mă interesează în primul rând Rafa-Zverev și Pliskova-Ostapenko (pentru că sunt curioasă cum se descurcă tineretul pe scena cea mare) și Simon-Raonic (pentru că sunt sadică și vreau să văd cum îl pasează Gilles pe Milos până-i scoate peri albi).  

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi