Sorana continuă forma excelentă, se califică în turul patru la Melbourne! A doua oară în carieră când Sori va juca optimi de finală de Grand Slam

Camelia Butuligă | 20 ianuarie 2017

Sorana Cîrstea continuă traseul la Melbourne, calificându-se în optimile Australian Open pentru prima dată în carieră. De altfel, este singurul Slam, exceptând RG 2009 când a ajuns până în sferturi, la care Sorana trece de turul al treilea.

Sorana Cîrstea a făcut un meci excelent pe Show Court 2 și a învins-o pe Alison Riske cu 6-2, 7-6, calificându-se astfel în optimile de finală ale Australian Open. Este pentru prima dată din 2009 când Sorana ajunge în ultimele 16 jucătoare la un Grand Slam. Rezultatul o va sălta până în zona locului 58, continuând astfel urcușul început din zona locului 250. 

Următoarea adversară a Soranei va fi Garbine Muguruza. Tot azi, echipele lui Horia Tecău și Florin Mergea s-au calificat în runda a treia la dublu. 

*

În ciuda vântului, care a bătut destul de puternic în rafale, Sorana a început meciul sigură pe ea, simțind mingea bine și atacând eficient cu forehandul. Probabil și pentru că Riske lovește plat, spre deosebire de Suarez-Navarro, schimburile au avut mai mult ritm și Sorana și-a etalat dreapta vintage, întoarsă repede din cot și lovită de la nivelul șoldului. Cu toate că a avut un procentaj redus pe primul (doar 33% la sută), a câștigat 77% din punctele jucate cu al doilea și n-a avut de apărat nicio minge de break, cifre excelente care susțin ce ne-a declarat în conferința din turul anterior: caută să lucreze foarte mult la plasamentul serviciului. Reverul a jucat bine rolul secund și în general, totul a mers într-un singur sens în setul 1: 13 winnere, 4 neforțate și break timpuriu consolidat cu încă unul chiar la sfârșit.   

Setul doi avea să fie o afacere diferită. În primul rând, Riske și-a săltat nivelul jocului: a servit mai bine și a căutat să stea mai mult în schimburi, împingând-o pe Sorana în defensivă încă de la început, cu retururi agresive. Sorana, la rândul ei, a început să facă mai multe neforțate, luând câteva decizii da a ataca prematur mingi defensive. Breakul a venit destul de devreme pentru americancă, la 1-1, dar momentul crucial al setului a fost în game-ul de la 2-1, când Sorana a trebuit să apere din nou două mingi de break. Acel hold a fost esențial, și a cântărit mult în psihicul lui Riske, care și-a pierdut imediat apoi serviciul. Situația se egalase și meciul a mers mai departe în echilibru, fără ca niciuna să mai amenințe serviciul celeilalte. Până la 5-5, când Sorana face două neforțate, Riske face două winnere, și iat-o pe americancă servind pentru a egala situația la seturi. Brusc, meciul era pe cale să se complice rău.   

În astfel de situații, jucătorul se află la o răscruce: fie se panichează și rămâne blocat în game-ul pierdut sau face ce-a făcut Sorana. Adică năvălește peste partea mai slabă a adversarei, în cazul nostru, reverul. Stay calm și dă-i-o pe rever, cum ar veni. Rezultat: două greșeli forțate pe backhandul lui Riske, alternate cu două frumoase neforțate, pentru că așa e tenisul, joc mental, drăguțul de el. Break la zero pentru Sorana, care intra în trombă în tiebreak 

Care e treaba cu Sorana și tiebreakurile? Cu Carla a avut 7-1, azi a avut 7-2. De fapt, nu vreau să știu: oricare ar fi metoda ei de a le aborda, s-o folosească în continuare, că funcționează. De jucat a continuat să joace ca până atunci: a presat pe reverul adversarei, a venit la fileu, a făcut un winner cu dreapta, a apărat genial și a închis toată reprezentația cu un as, ca la carte.  

Un meci în care seturile au fost câștigate cu arme diferite; lăudabil felul cum Cîrstea a schimbat vitezele din mers și și-a ajustat tactica fără să se streseze. De asemenea, dătătoare de speranțe este atitudinea ei hotărâtă și mentalitatea agresivă de joc. Următoarea adversară va fi de alt calibru, Garbine Muguruza. Meciul va fi pe alt palier, miza mai mare (sfert de Slam) dar nimic nu este decis până nu se joacă pe teren. Indiferent de rezultat, tare mi-ar plăcea să văd, ca azi, un meci bun, cu lovituri curajoase și atitudine pe măsură.  

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi