„Fără război, vă rog! Ce se întâmplă e îngrozitor. Realizezi cât de important e să avem pace în lume și să ne respectăm unii pe alții”

Treizecizero | 25 februarie 2022

După meciul câștigat la Dubai, rusul Andrey Rublev a scris pe cameră „No war please!”, un mesaj care a devenit viral în întreaga lume. Rublev a câștigat, săptămâna trecută, un titlu de dublu jucând alături de ucraineanul Denys Molchanov

Daniil Medvedev nu putea avea o zi mai complicată în care să devină liderul mondial al tenisului masculin. Numărul 1 mondial începând de luni, Medvedev a primit felicitările laolaltă cu vestea că țara sa a invadat Ucraina. Declarațiile jucătorului rus erau importante pentru oricine din lumea tenisului, iar Medvedev a reacționat precum au făcut-o și alți sportivi importanți ruși: exprimându-și speranța că pacea va fi restabilită cât mai repede.

„N-a fost ușor să mă trezesc și să văd știrile de acasă. Fiind jucător de tenis vreau să promovez pacea peste tot în lume. Jucăm în atâtea țări diferite, am fost în atâtea locuri, atât ca junior, cât și ca profesionist. Nu e deloc ușor să aud asemenea știri. Sunt cu totul pentru pace”, a declarat Medvedev, care se va reîntâlni în semifinalele de la Acapulco cu Rafael Nadal, la doar o lună de la finala Australian Open.

Prietenul din copilărie al lui Medvedev, Andrey Rublev, a vorbit și el de la Dubai despre ce înseamnă și cum l-a afectat pe el războiul din Ucraina.

„În astfel de momente realizezi că meciul meu nu e important. Nu e despre cum m-a afectat pe mine. Ce se întâmplă e mult mai îngrozitor. Realizezi cât de important e să avem pace în lume și să ne respectăm unii pe alții, indiferent de orice, să fim uniți. Ar trebui să avem grijă unii de alții și de planetă. Astea-s cele mai importante lucruri”, a spus Andrey, care s-a calificat azi în finală la Dubai, după o victorie în tiebreak-ul decisivului cu polonezul Hubert Hurkacz.

După meci, Rublev a scris pe cameră „No war please!”, un mesaj care a devenit viral în întreaga lume.

Rublev, ca și Medvedev, este supus abuzurilor online în aceste zile, din cauza naționalității sale. „Chiar și dacă se aruncă cu pietre înspre mine, trebuie să arăt că eu vreau pace, că sunt pentru pace, că nu sunt aici să fiu agresiv”, a adăugat jucătorul rus, dând o idee despre cât de complicată e postura sportivilor ruși dintr-un circuit de tenis eminamente global, în care jucători din țări aflate în conflict câștigă o pâine împreună, sunt colegi sau prieteni la cataramă.

Nu mai departe de săptămâna trecută, Rublev a câștigat turneul de dublu de la Marseille făcând echipă cu un jucător din Ucraina, Denys Molchanov. „Asta e ceva extraordinar, pentru că oamenii trebuie să stea împreună”, a spus Daniil Medvedev.

Situația jucătorilor ruși sau ucraineni nu este singura dilemă cu care se confruntă tenisul în aceste zile, cele două circuite trebuind să gestioneze și prezența lor în Rusia. Dacă WTA doar ce a avut, de curând, turneul de la St. Petersburg, în toamnă e programat să se joace turneul de la Moscova, un stop tradițional pentru ambele circuite. ATP nu are doar problema turneului din Rusia. Forul masculin de tenis – criticat în aceste zile și pentru cum a gestionat cazul lui Alexander Zverev (care a scăpat doar cu o amendă după ce a distrus scaunul arbitrului la un meci de dublu la Acapulco) – a anunțat zilele trecute că va continua să aibă turnee în China în această toamnă. În contextul cazului Shuai Peng, WTA a decis să iasă cu totul de pe piața chineză, o decizie de business cu consecințe importante pentru sănătatea financiară a circuitului feminin.

Alte sporturi au luat deja decizii rapide, mutând sau anulând competiții importante din Rusia.

Finala ediției 2022 a Ligii Campionilor, inițial programată la St. Petersburg, pe Gazprom Arena, a fost mutată de UEFA la Paris, o decizie luată rapid, după ce președintele Franței, Emmanuel Macron, a intervenit pentru a-și arăta susținerea și disponibilitatea de a găzdui finala. Schalke 04 a decis să renunțe cu efect imediat la sponsorul principal, Gazprom, în vreme ce Manchester United a făcut același lucru cu Aeroflot, compania națională aeriană a Rusiei. UEFA discută de asemenea să renunțe la parteneriatul cu Gazprom, care aduce forului european peste 30 de milioane de euro anual.

Iar Haas, echipa de Formula 1, a îndepărtat de pe mașinile sale brandingul sponsorului său rus, o companie deținută de un apropiat al lui Vladimir Putin. De asemenea, Marele Premiu de F1 al Rusiei, care trebuia să aibă loc la Soci, în septembrie, a fost anulat.

Între timp, în tenis, jucătorii ucraineni folosesc fiecare ocazie pentru a atrage atenția asupra dramei care se petrece în țara lor. Elina Svitolina sau Lesia Tsurenko au fost vocale pe rețelele sociale, la fel ca și fostul jucător Sergey Stakhovsky.

După mai multe luni de tensiuni și încercări de rezolvare a lor prin diplomație, Rusia a invadat, joi dimineață, Ucraina, atacând și bombardând mai multe orașe importante, incluzând capitala Kiev. Potrivit mai multor surse, bilanțul celor două zile de conflict contabilizează deja sute de morți de ambele părți.

https://twitter.com/ElinaSvitolina/status/1497087427982286850?s=20&t=MpWjJBi01MdK12jIvpPGug
https://twitter.com/LTsurenko/status/1496958953732857860?s=20&t=MpWjJBi01MdK12jIvpPGug
https://twitter.com/TennisLegende/status/1497137485150838793?s=20&t=NBkK62k2eHmguS4eUO1YTQ

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi