Daniil Medvedev devine noul lider mondial în tenisul masculin, după doi ani în care Novak Djokovic a condus clasamentul netulburat

Radu Marina | 24 februarie 2022

Daniil Medvedev devine primul jucător din afara Big 4 care ajunge lider mondial, după 18 ani de când Andy Roddick a condus clasamentul. De atunci, locul 1 în ATP a fost ocupat doar de Federer, Nadal, Djokovic sau Murray.

După aproape 7.000 de zile în care tenisul masculin a avut doar patru lideri – așa numitul Big Four -, locul 1 în circuitul ATP va fi pentru prima oară ocupat de un jucător pe care nu-l cheamă Novak Djokovic, Roger Federer, Rafael Nadal sau Andy Murray.

Calificarea lui Daniil Medvedev în sferturile de finală ale turneului de la Acapulco și înfrângerea suferită azi de Novak Djokovic la Dubai în fața lui Jiri Vesely au produs un moment istoric în tenisul masculin: începând de luni, Medvedev va fi noul lider al clasamentului ATP. 

Daniil Medvedev va deveni astfel al 27-lea lider al circuitului ATP. Ultimul jucător din afara celor patru care a ajuns lider mondial a fost Andy Roddick, acum 18 ani. Medvedev este, de asemenea, al treilea rus care urcă pe prima poziție a clasamentului ATP, după Yevgeny Kafelnikov (în 1999) și Marat Safin (2000, 2001). 

Câștigător la US Open în 2021, triplu finalist de Grand Slam și câștigător a 13 titluri, Daniil Medvedev mai bifează o bornă impresionantă. În vârstă de 26 de ani, Medvedev a luat pe sus circuitul în 2019, când a câștigat șase turnee și a jucat prima lui finală de Grand Slam, la US Open. Din acel moment, rusul a fost o prezență constantă în fazele finale ale tuturor turneelor, și a devenit unul dintre cei mai incomozi adversari pentru oricine, indiferent de stil. Într-o perioadă relativ scurtă, din 2019 și până în acest început de an, Medvedev a jucat 19 finale, dintre care șase de Masters și patru de Grand Slam. 

Urcarea lui pe locul 1, în contextul absenței lui Djokovic de la AO, era anticipată, iar așteptarea multora era ca acest lucru să se întâmple la Australian Open. Dar Rafa Nadal i-a încurcat acolo planurile cu o revenire de poveste. Apoi, revenirea lui Djokovic în circuit a adăugat un element de suspans în lupta pentru locul 1. 

Și totuși, deși revenit în circuit mai motivat, conform spuselor lui, și prezent la un turneu pe care l-a câștigat de cinci ori în carieră, Novak Djokovic i-a grăbit ascensiunea lui Medvedev, în urma înfrângerii surprinzătoare suferite azi în fața cehului Jiri Vesely. 

După două victorii de rutină cu Lorenzo Musetti și Karen Khachanov – ambele în câte două seturi –, Djokovic părea bine poziționat pentru un nou titlu la Dubai. Însă Vesely s-a dovedit a fi, încă o dată, o piatră suficient de tare: cehul l-a învins a doua oară din tot atâtea întâlniri pe Nole, după un meci pe care l-a controlat în mare parte, iar singura scăpare avută a fost la 5-4 în setul doi, când a servit pentru meci, dar și-a pierdut serviciul. Prins din urmă de sârb, Vesely a continuat să se țină tare și a răspuns cu aceleași lovituri fulgerătoare și agasante, reușind în final să se impună în tiebreak și să închidă socotelile înainte ca lucrurile să se complice. 

https://twitter.com/atptour/status/1496889478367133706?s=20&t=aQ5woqF7JAmu_hX_F7UO6w

E mai surprinzătoare înfrângerea lui Djokovic decât rocada cu Medvedev, iar acest rezultat vine la pachet și cu o serie de întrebări inevitabile legate de forma lui Nole, de felul în care l-a afectat episodul din Australia și lipsa meciurilor. Firește, e și despre Vesely, care l-a mai învins în trecut, în 2016, la Monte Carlo, și care are parte de un turneu fabulos, trecând săptămâna aceasta la Dubai de Marin Cilic și Roberto Bautista-Agut. 

Novak Djokovic pleacă de la Dubai mai devreme decât s-ar fi așteptat oricine, iar problema lui e că nu știe încotro se va îndrepta și când urmează să joace următorul meci, în condițiile în care, cel mai probabil, el nu va lua startul la turneele din SUA din martie, Indian Wells și Miami. 

Djokovic, care a stat pe locul 1 mondial timp de 361 de săptămâni, va coborî de luni pe locul 2 pentru prima dată din februarie 2020. 

Cele mai multe săptămâni pe locul 1 în lume

1. Novak Djokovic 361
2. Roger Federer 310
3. Pete Sampras 286
4. Ivan Lendl 270
5. Jimmy Connors 268
6. Rafael Nadal 209

https://twitter.com/TennisTV/status/1496894745955774466?s=20&t=SbpaUlxWWf90zzkNSzOjYA
https://twitter.com/TennisTV/status/1496896692465160199?s=20&t=SbpaUlxWWf90zzkNSzOjYA

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi