Echipa Rusiei câștigă prima ediție a BJK Cup în noul format

Treizecizero | 6 noiembrie 2021

Rusoaicele au învins Elveția în finală cu 2-0, triumfând astfel în turneul final disputat la Praga, la care au luat parte 12 echipe.

România revine în această competiție în primăvara lui 2022, când va întâlni Polonia.

Echipa Federației Ruse de Tenis este prima câștigătoare a Billie Jean King Cup, de când aceasta a înlocuit vechiul format al Fed Cup, competiția pe echipe naționale a tenisului feminin. Rusoaicele au învins Elveția în finală cu 2-0, triumfând astfel în turneul final disputat la Praga, la care au luat parte 12 echipe.

Formatul de turneu final e nou, dar particularitățile acestei competiții au rămas aceleași, iar poate cea mai importantă dintre ele este valoarea întregii echipe, nu doar cea a numărului 1. În Fed Cup/BJK Cup/Davis Cup/ATP Cup, o echipă este, de regulă, atât de puternică precum sunt rezervele sale, iar formația Rusiei e un exemplu bun. Rusoaicele au început turneul cu o formulă Alexandrova / Pavlyuchenkova, cu care au câștigat contra Franței, și l-au încheiat folosindu-le la simplu pe Kasatkina și pe Samsonova în finala cu Elveția. Ambele au fost opțiuni inspirate; Kasatkina, la primul ei meci în turneu, a trecut de Jil Teichmann, 6-2, 6-4. Samsonova, care a înlocuit-o pe Pavlyuchenkova, s-a dovedit o alegere excelentă contra Belindei Bencic, numărul 1 al Elveției, de care a trecut în trei seturi, 3-6, 6-3, 6-4.

Bencic este adesea un coșmar pentru jucătoarele de top, împotriva cărora are un record excelent, întărit și la Praga, unde a învins-o pe Krejcikova, ajutându-și echipa să le elimine pe gazdele Cehia. Dar, pe cât e de tare cu oponentele de Top 10, Belinda rămâne vulnerabilă în meciuri cu o adversară cu un clasament mai mic. O istorie reconfirmată și de meciul cu incomoda Samsonova, în fața căreia a mai pierdut anul acesta, chiar într-o finală, la Berlin, pe iarbă – de asemenea după ce câștigase primul set.

Rămâne un an grozav pentru Belinda, care s-a dovedit încă o dată o forță în turneele în care își reprezintă țara, după ce a câștigat aurul olimpic la Tokyo și argintul la dublu, alături de Golubic. Cele două n-au mai apucat să joace un alt meci decisiv însă în acest weekend, iar echipa Rusiei încheie anul cu un trofeu foarte important.

https://twitter.com/BJKCup/status/1457066557327224833?s=20

S-a încheiat astfel o primă ediție a BJK Cup care a avut ceva de așteptat până să-și afle câștigătoarea; turneul ar fi trebuit inițial să se joace în primăvara lui 2020, înainte ca pandemia să-l arunce, într-o locație nouă, tocmai la finalul lui 2021.

România revine din primăvară

România a fost readusă recent de o decizie ITF în Grupa Mondială – ceea ce e un fel de dreptate retroactivă pentru echipa noastră care n-a ieșit prea avantajată din schimbul de format al Fed Cup, trezindu-se aruncată la barajele pentru menținere în Grupa Mondială, deși jucase semifinalele ultimei ediții în vechiul sistem.

Dar toate astea sunt acum în urmă, iar acum România, una dintre echipele puternice din ultimul deceniu al Fed Cup, primește o nouă șansă. Și va încerca să profite de ea în meciul de baraj cu Polonia, adversara trimisă în calea noastră de sorți azi. Meciul se va juca în deplasare (Polonia a câștigat tragerea), în 15-16 aprilie 2022, iar câștigătoarea va merge la turneul final al BJK Cup de la finalul anului viitor.

Ne vom vedea, așadar, cu Polonia Igăi Swiatek, într-un meci care, dacă se va juca cu cele mai bune formule ale celor două, se anunță pe viață și pe moarte.

România va fi condusă la acest meci de Daniel Dobre, a anunțat FRT, antrenorul Simonei Halep urmând să îi urmeze pe banca tricolorelor Monicăi Niculescu, căpitan la ultimul meci jucat de fete.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi