România se întoarce în Grupa Mondială a BJK Cup, printr-o decizie a ITF

Treizecizero | 23 septembrie 2021

România se va întoarce de la anul în playoffs-urile Grupei Mondiale a Billie Jean King Cup, deși a pierdut barajul anul acesta cu Italia, ceea ce ar fi însemnat eliminarea și retrogradarea în grupa imediat inferioară.

România se va întoarce de la anul în playoffs-urile Grupei Mondiale a Billie Jean King Cup, deși a pierdut barajul anul acesta cu Italia, ceea ce ar fi însemnat eliminarea și retrogradarea în grupa imediat inferioară. 

Fiind echipa cu cel mai bun clasament dintre cele eliminate, România ia locul Canadei. La rândul ei, Canada înlocuiește Ungaria la turneul final al Grupei Mondiale a BJK Cup din această toamnă.

Inițial, Ungaria era calificată direct, ca țară gazdă. Dar după ce a refuzat să mai găzduiască turneul final programat inițial în aprilie 2020 la Budapesta, Ungaria a fost exclusă din turneul final mutată între timp la Praga, unde va avea loc în câteva săptămâni (1-6 noiembrie). 

Cum s-a ajuns aici?

România a fost prezentă în semifinalele Fed Cup din 2019, pierzând dramatic în deplasarea cu Franța, în prelungirile meciului decisiv de dublu. 

Ulterior, sistemul de desfășurare a Grupei Mondiale a Fed Cup (devenită BJK Cup) s-a modificat, trecându-se de la formatul eliminatoriu la un turneu final într-o singură locație. Un turneu care însă încă nu a apucat să debuteze în acest format, din cauza pandemiei.

Dacă am fi câștigat acel meci cu Franța, am fi fost calificați direct acum la acest turneu final (amânat din 2020 pentru acum). Așa însă, am ajuns, în ciuda unui clasament bun, la meciuri de baraj, pierdute pe rând cu Rusia (2-3) și cu Italia (1-3), în condițiile unei formule de echipă mult modificată.

România, alături de cele 7 țări câștigătoare ale barajelor din aprilie, plus locurile 3-12 de la turneul final din Cehia, vor juca baraj pentru turneul final 2022. 

Până atunci, turneul final 2021 de la Praga se joacă astfel: 

Grupa A: Franța, Rusia, Canada
Grupa B: Australia, Belarus, Belgia
Grupa C: SUA, Spania, Slovacia
Grupa D: Cehia, Germania, Elveția

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi