E un număr 1 nou în oraș. Domnia lui Swiatek e oprită de Jelena Ostapenko, cine altcineva

Treizecizero | 4 septembrie 2023

Cu un assist de la Jelena Ostapenko, Aryna Sabalenka e a doua bielorusă din istorie ce devine lider după Victoria Azarenka, și, de asemenea, a opta jucătoare din istorie care a ajuns pe primul loc și la simplu, și la dublu.

„Jelena Ostapenko e jucătoarea împotriva căreia e cel mai greu să antrenezi”, a spus Darren Cahill, în comentariul de pe ESPN, undeva la începutul meciului dintre Ostapenko și Swiatek – și dacă e cineva în măsură să spună asta, Darren este acela. Era încă devreme, iar liderul mondial părea să aibă lucrurile în control de data asta. Dar s-a dovedit a fi doar o iluzie, iar Iga a sfârșit prin a pierde hățurile din mână și de data asta. Nimeni nu are lucrurile în control când joacă împotriva lui Ostapenko.

Letona a sfârșit prin a întoarce cu relativă ușurință meciul în favoarea ei după pierderea primului set, câștigând (3-6, 6-3, 6-1) pentru a patra oară din tot atâtea meciuri cu Iga, la adăpostul a 31 de lovituri direct câștigătoare. E drept, primele trei victorii se întâmplaseră înainte ca poloneza să devină numărul 1, drept pentru care era de văzut dacă lucrurile s-au schimbat în vreun fel. Nu, nu s-au schimbat; în astfel de match-up-uri schimbările se produc cu dificultate, asta dacă se produc vreodată. Cum scriam înainte de meci, polonezei nu-i place câtuși de puțin acest duel, nu se simte deloc în siguranță cu Ostapenko. Pentru Iga, asta a fost o tragere la sorți din infern: nu cu un astfel de adversar și-ar fi dorit să joace în încercarea de a-și apăra titlul la New York.

Consecința este că Swiatek coboară de pe primul loc din ierarhia WTA după 75 de săptămâni. Aryna Sabalenka, cea care are meritul de a fi pus presiune practic tot anul pe Iga, care a câștigat titlul la AO și a fost atât de aproape de a juca finalele și la Roland-Garros, și la Wimbledon, îi va lua locul, devenind a 29-a ocupantă a poziției de lider.

Ostapenko, cea mai potrivită pentru rolul de party-crasher din WTA, după cum știm bine pe pielea noastră, n-a părut amenințătoare venind spre New York, după câteva rezultate indiferente pe hard peste vară. Însă cum poți să știi, vreodată, dacă Jelena e în formă sau nu: în orice moment, planul ei de joc atât de simplu, atât de clar, atât de greu de demontat, poate să înceapă să funcționeze.

La US Open a mers de minune în meciul cel mai important. În tururile precedente, în care le-a eliminat pe Paolini, Avanesyan și Pera, pierzând cu fiecare câte un set, a greșit mult (nu mai puțin de 80 de erori neforțate în turul al doilea!), dar tot n-a contat (57 de lovituri direct câștigătoare în același meci din turul al doilea!). Cu Swiatek a fost mult mai măsurată, celor 31 de winners adăugându-le doar 20 de erori, spre stupoarea chiar a ei, când a fost informată la conferință. „Mă îmbunătățesc de la o rundă la alta”, a zâmbit ea. E drept, în decisiv Swiatek aproape că n-a mai opus rezistență și n-a mai fost prea mult timp de făcut greșeli. Ostapenko s-a dus la 5-0 sub privirile parcă înmărmurite ale unei audiențe pe care n-o reduci ușor la tăcere, iar Swiatek a strâns doar 11 puncte în total.

„Nu știu exact ce s-a întâmplat cu jocul meu. De obicei, când joc prost, joc prost la început, iar apoi încep să-mi revin și să caut soluții. Azi am simțit dintr-o dată că n-am niciun control”, a spus Iga, iar acest „n-am niciun control” n-ar fi putut fi o reacție mai normală și mai de înțeles de atât. Contrar zvonurilor, Iga chiar e umană.

Așadar, vom avea o campioană nouă, iar tabloul este complet dinamitat acum. Ostapenko va căuta acum să-și direcționeze furia către Coco Gauff, marea favorită a gazdelor (și a acestei jumătăți de tablou), într-un contrast masiv de stiluri, pus în evidență de head-to-head: 1-1. Dincolo, Sorana Cîrstea va căuta o soluție în fața Karolinei Muchova, o jucătoare cu care a avut mult de tras (1-3). Oricum te-ai uita, e o jumătate de tablou în care totul este posibil. Iar una dintre aceste patru jucătoare va ajunge în finală.

Pentru Iga – abia a treia jucătoare din istorie care a petrecut 70 de săptămâni pe primul loc în prima ei ‘domnie’ – va fi utilă oportunitatea unui reset mental, după aproape doi ani de dominație autoritară. Ea va reveni, fără îndoială, cu forțe proaspete, iar locul 1 ar putea fi pe masă curând, poate chiar la WTA Finals. Deocamdată, începe momentul Arynei Sabalenka, a doua bielorusă din istorie ce devine lider după Victoria Azarenka, și, de asemenea, a opta jucătoare din istorie care a ajuns pe primul loc și la simplu, și la dublu.

Iar circuitul e, încă o dată, relansat. Și pentru asta au farmec personaje precum Penko.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi