După trofee, acum vin distincțiile: Simona Halep, numită Most Improved Player of the Year!

Adrian Țoca | 21 noiembrie 2013

Simona este a doua jucătoare din România care obține acest premiu de când WTA îl acordă, după Virginia Ruzici.

Ceea ce era normal să se întâmple s-a întâmplat: Simona Halep a fost desemnată Most Improved Player of the Year în 2013 – jucătoarea cu cel mai mare salt valoric din circuit. Simona s-a impus de la sine ca o câștigătoare incontestabilă a premiului grație unui an de-a dreptul spectaculos: șase trofee din șase finale și un salt până pe locul 11. Asta după ce la Roma, locul în care a început totul, ocupa locul 64 în lume.

Exact acum o lună, când sezonul încă nu se terminase, scriam despre cum este aproape imposibil ca WTA s-o ocolească pe Simona în ce privește acest premiu. Halep le-a avut contracandidate pe Sloane Stephens și Carla Suarez-Navarro, însă jucătoarea din SUA, cea care, zilele trecute, a anunțat că va lucra cu fostul antrenor al lui Roger Federer, Paul Annacone, era privită drept o potențială opțiune cu șanse, datorită rezultatelor foarte bune înregistrate la Slamuri, acolo unde Simona a lăsat mult loc de îmbunătățire pentru la anul. Din fericire, WTA a pus importanță pe titluri, așa cum era normal să o facă, iar faptul că Simona a și depășit-o în clasament pe Stephens, grație titlului de la Sofia, a venit ca un argument în plus. 

Pasul natural următor ar trebui să fie ca Simona să fie numită și Sportiva Anului în România.

O singură româncă a mai primit acest premiu de când el este oferit de WTA, Virginia Ruzici, în 1978. De atunci și până acum, premiul a mai fost acordat unor nume care au făcut istorie în tenis sau au confirmat în anii următori, precum Steffi Graf (1986), Arantxa Sanchez Vicario (1988, 1989), Monica Seles (1990), Mary Pierce (1994), Martina Hingis (1996), Serena Williams (1999), Elena Dementieva (2000), Justine Henin (2001), Maria Sharapova (2004) sau Petra Kvitova (2011). O companie mai mult decât selectă, și o țară întreagă speră ca Simona să ajungă la performanțele pe care le-au reușit jucătoarele cu care împarte, de acum, acest premiu echivalent cu o recunoaștere, dar și cu o promisiune.

Dacă fanii nu au avut acces la acest vot, în schimb o puteți vota pe Simona la Fan Favorite Singles Player, AICI, completându-i numele în căsuța „Other”.

Simona, care s-a despărțit recent de antrenorul Adrian Marcu, va debuta în noul sezon la Sydney, turneu programat între 5-11 ianuarie, și la care va lua cu ea o serie de nouă victorii consecutive. Dacă totul va merge normal, e aproape inevitabilă intrarea ei în Top 10. Ar deveni, astfel, a treia jucătoare din România ajunsă atât de sus, după Ruzici și Irina Spîrlea, fapt remarcat și de site-ul oficial al WTA în prezentarea făcută Simonei.  

Ceea ce este mai important de notat, apropo de temerile potrivit cărora Simona n-ar primi recunoașterea pe care o merită comparativ cu Sloane Stephens de exemplu, este faptul că Most Improved Player of the Year este un premiu pe care WTA îl acordă, dar nu îl decide. Câștigătoarea este aleasă în urma unui vot printre jurnaliști de tenis recunoscuți la nivel mondial, selectați de WTA, marea majoritate făcând parte din rândurile International Tennis Writers Association, o asociație care reprezintă peste 120 de jurnaliști specializați pe tenis din întreaga lume. Cu alte cuvinte, Simona a fost votată de jurnaliștii care, de cele mai multe ori, însoțesc caravana circuitului prin lume și sunt printre cei mai în măsură să judece saltul valoric al unei jucătoare. 

WTA nu a dat însă detalii despre scorul cu care s-a impus Simona.

 

Citește și „Fantasticul an al Simonei: Toate cifrele anului 2013”

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi