Drop Shots | Două românce în top 25 WTA, despre clasamente și valurile făcute de Maria Sharapova

Adrian Țoca | 19 august 2013

Sorana Cîrstea și Simona Halep sunt la poarta Top 20 și au toate șansele să intre între primele 20 de jucătoare ale lumii până la sfârșitul sezonului.

Bineînțeles că v-am ținut în permanență la curent cu evoluția clasamentului jucătoarelor noastre, dar merită reluat și subliniat încă o dată faptul că avem, de azi, două jucătoare în Top 25 WTA.

În vreme ce Sorana Cîrstea se menține pe locul 21 după săptămâna de pauză de la Cincy (2.260 de puncte), Simona Halep a urcat în vecinătatea ei, pe locul 23, cu 2.040 puncte. De la Irina Spîrlea și Ruxandra Dragomir n-am mai avut două jucătoare clasate simultan în primele 25 de jucătoare ale lumii. Punctaje mari de tot, care spun parțial povestea sezonului excelent făcut de cele două. Ambele vor fi pe lista capilor de serie la US Open. De asemenea, ambele au fost înscrise la New Haven, turneul de săptămâna aceasta: Simona a trecut de Hantuchova în turul 1 (6-2, 6-1), în vreme ce Sorana s-a retras la 0-3 în primul set al întâlnirii cu Pavlyuchenkova. 

Celelalte fete ale noastre stau astfel: Monica Niculescu a urcat de pe locul 43 pe 42, Alexandra Cadanţu a urcat de pe locul 74 pe 73, iar Irina-Camelia Begu a coborât de pe 71 pe 74. Cristina-Andreea Mitu a urcat de pe locul 180 pe 177, cu 334 de puncte. La dublu, Niculescu se menţine pe locul 51, iar Begu e pe 59, în coborâre de pe 57. Raluca-Ioana Olaru a urcat de pe locul 83 pe 82, cu 1.102 puncte.

La masculin, Hănescu e pe locul 54, cu 861 de puncte, Adi Ungur e pe 106, în vreme ce Marius Copil ocupă locul 124, iar Victor Crivoi e pe 197.

Alți francezi lipsă de la apel la US Open

După ce Marion Bartoli a șocat lumea tenisului, alegând să se retragă imediat după ce a pierdut cu Simona Halep la Cincy, Franța a mai rămas fără alte două nume importante. Jo-Wilfried Tsonga s-a retras și el, fiind incomplet refăcut, așa cum scriam încă de aici că este foarte posibil să se întâmple. 

De asemenea, și Gilles Simon a anunțat azi că nu va merge la Flushing Meadows. Beneficiar al acestei decizii este Ernests Gulbis, care prinde pe ultima sută de metri un loc pe lista capilor de serie.

Cât despre Marion, n-a durat mult până și-a găsit ceva de făcut. Ea va fi totuși la New York, dar în calitate de comentator pentru Eurosport, versiunea în limba franceză. Cine ar fi crezut, la festivitatea de premiere de la Wimbledon, că Marion va petrece următorul Slam comentându-l, și nu jucându-l.

 

Sharapova vs Connors: cine i-a dat vestea lui Jimmy și cine o va pregăti pe rusoaică la USO

Doar 34 de zile a rezistat Jimmy Connors în boxa Mariei Sharapova. Apoi, într-o mutare care amintește de spectaculoasele demiteri din fotbal, Masha l-a concediat pe faimosul fost jucător, citând, drept motiv, o nepotrivire de stiluri despre care aproape toți jurnaliștii respectabili de tenis au vorbit la momentul în care Connors a fost numit ca antrenor. Jimmy a ieșit, așadar, din scenă cu un bilanț deloc strălucitor de zero victorii și o înfrângere.

Aparent, rusoaica nici măcar nu s-a obosit să-l anunțe ea pe Connors că renunță la serviciile lui, ci i-a pasat această responsabilitate tatălui ei, Yuri, cel care, de altfel, ar fi venit și cu propunerea de a-l angaja. Yuri nu mai călătorește și nu mai răspunde de pregătirea fiicei sale de la operația la umăr suferită de Maria în octombrie 2008. Sharapova nu a explicat încă dacă va merge la US Open fără antrenor sau va găsi rapid un înlocuitor pentru Connors, însă e foarte posibil ca tatăl ei să revină în tribune alături de ea.

Later update: Yuri Sharapov va reveni în calitatea de antrenor a fiicei sale, după cinci ani de când n-a mai fost alături de Maria la turnee – s-a anunțat marți. Deocamdată, decizia e valabilă doar pentru US Open.

Maria și povestea schimbării numelui în … Sugarpova

Nu e deloc o glumă. Potrivit The Times, Maria Sharapova pregătește una dintre cele mai trăznite mutări de marketing văzute recent în istoria sportului. Pentru că așa trebuie catalogată ideea rusoaicei, în cazul în care va primi aprobarea pentru ea. Concret, Sharapova a depus o cerere către autoritățile din Florida, acolo unde își are reședința, pentru a-și… schimba numele de familie preț de două săptămâni, adică pe durata US Open. Astfel, pe rusoaică ar urma s-o cheme Maria Sugarpova până la finalul Slamului de la Flushing Meadows, turneu la care, conform propriilor ei declarații, plănuiește să joace „foarte multe meciuri”. Rusoaica în vârstă de 26 de ani a făcut o adevărată pasiune pentru prima ei afacere 100 la 100 proprie, care a vândut peste 1,8 milioane de pungi, este deja pe profit și despre care am scris pe larg aici. Ideea e menită, bineînțeles, să sporească awareness-ul brandului de bomboane deținut de jucătoare pe piața americană.

Sharapova/Sugarpova urmează să-și etaleze oricum logo-ul Sugarpova pe echipamentul cu care va intra pe teren și va folosi din plin US Open pentru a-și promova produsul. Chiar și dacă va primi acceptul autorităților din Florida (ceea ce, datorită unei legi, chiar este plauzibil), Maria tot mai are nevoie și de ok-ul US Open pentru a putea fi anunțată la turneu drept Maria Sugarpova. 

Maria a fost numită, recent, de către Forbes, cea mai bine plătită sportivă din lume, ea încasând în jur de 29 de milioane de dolari pe ultimul an. Rusoaica intenționează să extindă brandul Sugarpova în viitorul apropiat și să includă linii de cosmetică, modă și accesorii. 

N-ar fi prima schimbare ciudată de nume din istoria sportului. Spre exemplu, jucătorul de fotbal american Chad Johnson și-a schimbat legal numele în Chad Ochocinco, varianta spaniolă a numărului purtat pe tricou. Iar echipa engleză de fotbal Farnborough, care activează în liga a 6-a, va surprinde pe mulți anul acesta când va folosi un unsprezece alcătuit din nume ca Beckham, Zidane, Maradona Messi, Beckenbauer, Lineker sau Cruyff. Până și cei doi manageri sunt „Alex Ferguson” și „Jose Mourinho”. E doar o găselniță de marketing, dar jucătorii și-au schimbat legal numele, plătiți fiind de o casă de pariuri pentru asta.

Nu mereu au fost sume de bani la mijloc. Baschetbalistul Ron Artest a șocat în urmă cu câțiva ani când a trecut la numele de Metta World Peace, unde Metta înseamnă prietenie și bunătate. Dar cel mai faimos caz e cel al lui Cassius Clay, transformat în Muhammad Ali când a trecut la islamism.

Later Update: Staff-ul Mariei Sharapova a confirmat că discuția despre schimbarea numelui a fost luată în discuție, însă, „după o analiză atentă, am decis să nu ducem această idee la capăt”, potrivit agentului jucătoarei, invocând hârțogăraia exagerată pe care ar fi presupus-o schimbarea de nume. „Sugarpova este un concept distractiv, nu vrem să ne promovăm tradițional, așa s-a ajuns la această idee”, a explicat Max Eisenbud, cel care este și CEO-ul Sugarpova.

Chiar și așa, efectul dorit a fost pe jumătate obținut: expunerea și publicitatea a venit de la sine, gratuit, după ce presa de peste tot a preluat ideea trăznită a rusoaicei.   

Robert Lindstedt s-a despărțit (și) de Daniel Nestor

După separarea de anul trecut de Horia Tecău, Lindstedt a luat-o de la capăt în 2013 alături de Nenad Zimonjic, dar parteneriatul celor doi n-a mers prea departe, astfel că, după ce a decis să renunțe și la experimentatul sârb, Lindstedt a început să joace alături de Daniel Nestor, veteranul canadian care făcuse pereche alături de Max Mirnyi anii trecuți. Doar că nici acest parteneriat n-a făcut prea mulți purici. După ce prin presă s-a mai pomenit despre o serie de conflicte între cei doi, suedezul a anunțat zilele trecute pe blogul său că Nestor n-a mai rezistat până la finele sezonului și a decis să pună capăt colaborării.   

Lindstedt a refuzat să vorbească despre motivele conflictului, dar s-a rezumat să spună că a trecut prin „cele mai stresante și enervante zile ale carierei”. Robert a avut mari dificultăți în a-și găsi un partener pentru US Open, dat fiind deadline-ul strâns și faptul că majoritatea jucătorilor importanți aveau deja coechipier. Până la urmă, Lindstedt va juca alături de Ryan Harrison la USO, urmând ca restul anului să-l joace alături de Mahesh Bhupathi. 

Această evoluție a evenimentelor înseamnă, practic, sfârșitul șanselor în ce privește prezența la Turneul Campionilor pentru Lindstedt. Dacă alături de Zimonjic el a obținut un titlu anul acesta, cu Nestor n-a reușit să câștige niciun trofeu.

Ruperea asocierii Horia – Robert n-a fost de bun augur pentru niciunul. Suedezul ocupă, la acest moment, locul 17 în clasamentul de dublu, în vreme ce Tecău a ajuns pe 29.

 

Ciudățenia clasamentelor

Noul număr 2 ATP, Rafa Nadal, are trei Slam-uri în care a adunat un total de 10 puncte [US Open, Australian Open, Wimbledon], ceea ce este o premieră în istoria clasamentului. Asta spune multe despre cât de fabulos e sezonul făcut de Rafa, și, mai important, cât spațiu de îmbunătățire are el. De aici și până în februarie, la anul, nu are niciun punct de apărat. Teoretic, el poate ajunge la un bilanț-record în fruntea clasamentului, mai ales dacă mai câștigă un Slam între timp. 

 

Altă ciudățenie a clasamentelor

De data asta, e o ciudățenie dintr-un cu totul alt punct de vedere. După mai bine de 10 ani de zile de Top 5, noul clasament al lui Federer e ceva nou pentru fanii tenisului. Reacția lui Federer pe această temă ar putea fi interpretată ca un soi de orgoliu rănit, dar, în esență, spune adevărul: „La acest moment, clasamentul contează prea puțin pentru mine. Câtă vreme ești în primii patru sau în primii opt, asta e tot ce contează. Nu se schimbă nimic pentru US Open. În clipa asta, nu clasamentul mă motivează, ci să-mi regăsesc cel mai bun nivel al jocului”. Federer are, într-adevăr, un punct de vedere corect: în ce privește tragerea la sorți de la USO, e irelevant dacă ocupă locul 5 sau 8, asta nu-l afectează, din punct de vedere al mecanismului în care sunt repartizați favoriții pe tablou, câtuși de puțin.

Altă noutate statistică în ce-l privește: e pentru prima oară din 2002 încoace când, la acest moment, e deținătorul unui singur titlu ATP. Cumva ironic, serialul dedicat de site-ul oficial al ATP foștilor lideri ai clasamentului a ajuns exact acum la Federer. Primul episod al acestei serii a fost dedicat lui Ilie Năstase.

 

Nole și-a asigurat și el biletele pentru Turneul Campionilor

După Rafa, Djokovic este al doilea jucător calificat matematic pentru turneul de final de sezon de la Londra. Sârbul, campion en-titre la WTF, este lider în clasamentul ATP de 44 de săptămâni consecutive și va avea o misiune ingrată în a-și apăra poziția pentru restul anului. De notat că Novak a acumulat, per total, 95 de săptămâni pe primul loc, iar Nadal a adunat 102 săptămâni pe prima poziție.

Cum arată primele 10 poziții în Race to London:

1. Nadal 9.010, 2. Djokovic 6.770, 3. Murray 5.430, 4. Ferrer 4.540, 5. Del Potro 3.320, 6. Berdych 3.225, 7.Federer 2.875, 8. Tsonga 2.455, 9. Wawrinka 2.205, 10. Gasquet 2.045.

 

 

Tweet-ul săptămânii

 

Cele mai bune Hot Shots de la Cincy

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi