Marion Bartoli și-a anunțat retragerea din tenis imediat după înfrângerea cu Simona Halep!

Adrian Țoca | 15 august 2013

Campioana din urmă cu câteva săptămâni de la Wimbledon a surprins întreaga lume a tenisului, decizând să se retragă cu efect imediat din sport, din motive de sănătate.

La minute distanță după ce a pierdut în turul 2 al turneului de la Cincinnati cu Simona, Marion Bartoli a luat o decizie foarte surprinzătoare, dar în egală măsură de curajoasă. Campioana de la Wimbledon a ales să se retragă din tenis, explicând că nu mai poate face față durerilor cu care joacă de foarte mult timp. „Acesta a fost, de fapt, ultimul meci al carierei mele. Îmi pare rău. E timpul pentru mine să mă retrag și să pun capăt carierei. Simt că e momentul potrivit să ies din sport”, a spus Marion. Este o întorsătură neașteptată de situație, de la bucuria și sentimentele unice încercate nu cu mult timp în urmă la Wimbledon, la lacrimile unei despărțiri neanunțate de nimeni și de nimic.

Marion a explicat: „Corpul meu nu mai face față. Am trecut deja printr-o mulțime de accidentări de la începutul anului și până acum. Sunt în tur de atâta vreme, am forțat mult și am dat absolut tot ce-am avut la Wimbledon. Pur și simplu am simțit că am dat acolo toată energia pe care o mai aveam în mine. Mi-am transformat un vis în realitate și voi păstra acea senzație cu mine pentru totdeauna, dar corpul meu nu mai rezistă cu tot ce presupune viața de tenisman. După fiecare meci, mă doare absolut totul. Fac asta de atâta timp, și, din punct de vedere fizic, nu mai pot”.

Bartoli a explicat cum a ajuns la decizie și în ce măsură a fost una planificată: „Niciodată nu știi exact care o să fie ultimul tău meci, însă am simțit asta după ce s-a terminat meciul cu Simona. Am simțit că, gata, nu mai pot să merg mai departe. După primul set, mă durea tot corpul. E o decizie greu de luat, nu mi-a fost simplu. E greu de explicat, însă, după ce am visat la ceva pentru atât de mult timp, atunci când am fost în circuit de foarte, foarte mulți ani și am trecut printr-o mulțime de suișuri și coborâșuri și am avut deja o mulțime de accidentări de la începutul anului și până acum, corpul meu deja începuse să cedeze cu totul. Am reușit să mă adun și să rezist pe perioada Wimbledon, deși cu mari dureri, și am reușit să-mi duc visul la capăt. A fost, probabil, ultima picătură pe care o mai aveam în mine. E în regulă. Am dreptul să fac și altceva în viață. Acum e momentul să plec”.

Ce anume o doare efectiv? „Tendonul lui Achile mă doare foarte tare, așa că după un meci precum acesta nu pot să calc normal, mai ales când se joacă pe hard, suprafața e atât de tare pentru corp. Umărul și șoldul și spatele, la fel. Corpul unui jucător de tenis e întins la maximum în atâția și atâția ani, iar al meu e gata”.

Marion iese din tenis cu amintirea senzaționalului parcurs de la Wimbledon, unde a cucerit primul și singurul ei turneu de Slam din carieră, și a făcut asta fără să piardă vreun set. A mai jucat o finală la Wimbledon în 2007 și o semifinală la Roland Garros, în 2011. La celelalte două Slamuri a ajuns cel mai sus în sferturile de finală. Mai are în palmares alte șapte titluri la simplu. Are 28 de ani și este jucătoare profesionistă din 2000, adică de la vârsta de 15 ani. A adunat, numai din premii, un pic peste 11 milioane de dolari de-a lungul carierei. Cel mai sus în clasamentul WTA a fost pe locul 7, loc de pe care și părăsește tenisul.

E cunoscută drept una dintre cele mai atipice persoane din circuit. Totul e diferit la ea, începând cu serviciul, cu faptul că lovește atât forehandul, cât și backhandul cu două mâini, lovituri pe care le-a preluat de la idolul ei, Monica Seles, precum și mișcările neobișnuite pe care le făcea pe teren între puncte, cu acele interminabile sărituri și felul în care își exersa loviturile. Pe bancă, între game-uri, n-avea niciodată stare, iar metodele ei de antrenamente au stârnit valuri. Relația cu tatăl ei, a fost, de asemenea, un punct fierbinte al carierei lui Bartoli. Walter, medic de profesie, e cel care a inițiat-o în tenis, pe când avea șase ani. El este și cel care a introdus o parte dintre metodele atipice de antrenament. Spre exemplu, folosea mingi de diferite mărimi și culori pentru a-i îmbunătăți coordonarea mână-ochi, sau o încuraja să stea pe vârfuri, înghesuindu-i mingi de tenis în pantofii de sport. Marion vede stilul ei bizar avându-și originea în felul care arătau terenurile pe care a învățat tenisul: alunecoase, cu găuri și, în general, departe de a fi câtuși de puțin regulamentare. Dar experiențele din copilărie, sutele de kilometri petrecuți pe drumuri între turnee, făcându-și temele în mașină, au transformat-o și modelat-o în ceea ce este acum. „Și n-am vrut niciodată să mă schimb. Dacă am visat să am un contract de model? Nu, îmi pare rău. Dacă am visat să fiu campioană la Wimbledon? Cu siguranță, da”.

Încăpățânarea de a nu schimba nimic i-a adus și multe critici, mulți considerându-l pe tatăl ei mai degrabă o frână. Marion a fost mult timp presată să renunțe la a mai fi pregătită de Walter, dar a rezistat până anul acesta, când a avut o colaborare brief de o săptămână cu Jana Novotna. A lucrat apoi cu Amelie Mauresmo, însă tatăl său a rămas mereu aproape de ea. Pentru el, Marion a renunțat și la șansa de a juca în Fed Cup sau la Jocurile Olimpice din 2012, pentru că participarea i-a fost condiționată de renunțarea la propriul antrenor. Un an mai târziu, Marion și-a luat revanșa pe iarba de la Wimbledon, unde a reușit cea mai mare performanță a carierei. Și-a câștigat, astfel, dreptul de a ieși din scenă în propriile condiții. Iar curajul cu care a făcut pasul nu face decât să-i sporească, retroactiv, farmecul cu totul și cu totul personal. Marion n-a fost niciodată o campioană tipică, însă, la urma urmelor, unde scrie că toți campionii trebuie să urmeze un șablon decis de prejudecăți, televiziuni și public? Foarte inteligentă și foarte fericită să fie diferită, Marion lasă cu siguranță un gol considerabil în circuitul feminin. 

Și chiar dacă această retragere pare și este un pic pripită, pentru noi, ceilalți, chiar dacă, ipotetic, o va regreta, va ajunge la concluzia că a luat o decizie influențată de o stare de moment, de un fel de depresie post-Wimbledon, și, într-un final, se va întoarce, Marion și-a câștigat dreptul de a face toate astea. La urma urmelor, n-ar mai fi Marion dacă ar fi ca toți ceilalți.  

„Sunt atâtea alte lucruri de făcut în viață în afară de a juca tenis, încât sunt convinsă că voi găsi ceva de făcut. Am doar nevoie de puțin timp să mă liniștesc. Este bucuria de a juca tenis, dar e și bucuria de a fi femeie. Este bucuria de a fi soție și mamă. Sunt multe lucruri frumoase care mă așteaptă și sunt foarte bucuroasă că voi avea șansa să le trăiesc” – Marion Bartoli.

Reacții pe Twitter după anunțul făcut de Marion

 

Simona, cu Sam Stosur pentru un loc în sferturi

Între timp, Simona va rămâne cu gândul că este cea care a trimis-o în retragere pe Marion Bartoli, un sentiment care poate fi destul de ciudat de primit. Meciul n-a fost deloc simplu: Bartoli a jucat bine în primul set, pe care l-a dominat, apoi, în setul doi, exceptând un schimb rapid de break-uri în startul setului, s-a mers cu serviciul până la 5-4, când Simo a făcut break-ul decisiv. Românca a dominat categori decisivul, impunându-se în final cu 3-6, 6-4, 6-1. Halep își continuă astfel vara excepțională cu un alt rezultat remarcabil, pentru că vestea retragerii lui Bartoli nu-i scade cu nimic din meritele româncei. Simo va juca acum împotriva lui Sam Stosur, recentă campioană la Carlsbad, pentru un loc în sferturi. Stosur a câștigat toate cele trei meciuri directe anterioare, Simona nereușind să ia niciun set, însă contextul e cu totul altul acum. Halep a început turneul de pe locul 25, și ar putea urca până pe 23 dacă trece și de australiancă. În sferturi, Simona ar putea-o reîntâlni pe Serena Williams.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi