Dr. Ivo: lumea ştrengară a lui Karlovic. De la dormitul pe străzi şi până la sferturi la Wimbledon

Adrian Țoca | 29 februarie 2012

Un film în care Karlovic se regăsește este The Pursuit Of Happiness, faimosul succes cu Will Smith în rolul principal. Personajul acestuia, Chris Gardner, trece prin toate etapele sărăciei, ajunge homeless, apoi devine eroul unei spectaculoase răsturnări de situaţie și se transformă într-un broker de succes.

E la îndemână să te laşi repede enervat, ca fan, de un big server. La urma urmelor, ce-i de plăcut la un astfel de jucător unidimensional? Trăieşte aproape exclusiv prin serviciu, e rudimentar la capitolul tehnică şi îi frustrează pe favoriţii tăi, jucători polivalenţi, mult mai valoroşi, geniali aproape, dar care tremură stresaţi, în aşteptarea bombelor acestui big server.

Ivo Karlovic, gigantul croat de 2.08, este exemplul tipic de astfel de jucător. Poate cel mai puţin combativ dintre actuala generaţie de giganţi. Cel mai dependent de serviciu dintre ei. Chiar şi aşa însă, cu el au avut probleme vârfuri de generaţii precum Hewitt, Agassi, Federer sau Nadal. Cu toţii s-au regăsit, la un moment dat, în situaţii în care rezultatul meciului lor a depins de primul serviciu al lui Karlovic. Iar când primul serviciu îi intră, un game cu Ivo Karlovic poate să arate cam aşa:

Să recunoaştem: Karlovic n-are foarte mulţi fani. Nu pare să aibă niciodată un aer prea prietenos. Te plictiseşte cu bombele lui şi cu punctele mai mult decât scurte. N-are lipici la media. Sau n-avea. Până când a descoperit Twitter-ul. Ivo a devenit, brusc, unul dintre cei mai simpatici jucători care au cont pe faimoasa reţea socială. Are un stil aparte. A găsit soluţia perfectă de a-şi arăta personalitatea. Acolo se poate dezvălui publicului aşa cum e, amuzant, inteligent, intuitiv, ironic. Ipostaze în care îl identifici mai rar pe teren. 

Pentru unul care s-a luptat cu probleme de vorbire mare parte din viaţa sa, Twitter-ul este maniera ideală de comunicare cu fanii. Karlovic este cât se poate de amuzant şi a devenit faimos pentru mesajele sale hilare. Câteva dintre cele mai bune de anul trecut, selectate de cei de la DEUCE:

  • First day of practice in Cincinnati.. Some grandpa asked me ‘Who are you?’ I answered ‘Nobody’. He said ‘Ah ok’ and left.
  • Some guy on the street just asked me where he can buy weed!! Maybe I should shave.
  • You can’t expect to be a tennis player and have no strings attached.
  • I remember practicing with Rafa in French Open ’05 & thinking 2 myself: this guy plays good. He might reach Q or semis one day. I was right.
  • #worstpickuplines Come watch me serve
 
 
Tot pentru DEUCE, Karlovic a mărturisit că i-a plăcut în mod deosebit filmul Discursul Regelui. Povestea, care a câştigat 4 premii Oscar anul trecut, se regăseşte cumva în viaţa lui Ivo. “Nu că m-a emoţionat în mod deosebit, dar mi-a plăcut filmul, pentru că a arătat cum trăieşte, efectiv, o persoană care se bâlbâie; cum trece ea prin diferite situaţii. Filmul a ajutat pentru că a deschis ochii celor care habar n-aveau cum e să fii bâlbâit. Ei înţeleg mai bine acum lucrurile”. 
 
A fost şi el la un specialist precum regele din filmul menţionat? “Da, de câteva ori. Ştiam deja toate tehnicile prezentate în Discursul Regelui. E un proces lung, nu trece peste noapte. E ca în cazul alcoolicilor. Nu te vindeci brusc. E ceva la care trebuie să lucrezi zi de zi”.
 
A dormit pe străzi. Ca Will Smith, “În căutarea fericirii”
 
Un alt film în care Karlovic s-a regăsit a fost The Pursuit Of Happiness, faimosul succes cu Will Smith în rolul principal. Personajul acestuia, Chris Gardner, trece prin toate etapele sărăciei, ajunge homeless, apoi devine eroul unei spectaculoase răsturnări de situaţie și se transformă într-un broker de succes.
 
“Just watched Pursuit of Happyness for the first time. Had a deja vu when I saw the subway toilet scene.” – a fost un tweet al lui Karlovic, pe care Big Ivo l-a detaliat pentru DEUCE.
 
În fazele incipiente ale carierei sale, pe când, ca orice jucător la început de drum, încerca să se salte jucând Futures şi Challengers, Karlovic a rămas pe drumuri în Franţa. “Nu mai ştiu ce turneu era, că am jucat multe la rând. Cert e că am rămas fără niciun ban. Un sponsor a promis că vine şi mă ridică, dar nu a făcut-o niciodată. Aşa că am rămas fără alternative.  A trebuit să dorm într-o toaletă publică, o oră sau mai bine. A fost o noapte rece. Exact ca în film. În acea noapte mi-am pus problema dacă tenisul este sau nu de mine. Dar întotdeauna am crezut că va veni o vreme în care lucrurile vor sta mai bine”.
 
 
Sferturile de finală la Wimbledon, performanţa carierei
 
Între timp, Karlovic a ajuns la acel nivel de “mai bine”. Mult mai bine. A adunat mai bine de 4 milioane de dolari din premii. Fără să fie strălucită, cariera lui este, totuşi, remarcabilă. A câştigat 4 titluri ATP şi a jucat alte 3 finale, a ajuns pe un maxim loc 14 în lume. Plus încă un titlu la dublu. În 2005, a făcut parte din echipa Croaţiei care a câştigat Cupa Davis. Nu foarte rău pentru un tip atât de mare ca el. Mai are câteva alte reuşite demne de a fi menţionate.
 
S-a făcut remarcat în 2003, când, în primul tur de la Wimbledon, a făcut istorie eliminându-l chiar pe deţinătorul titlului, Lleyton Hewitt. Era primul meci al lui Karlovic într-un turneu de Grand Slam. A terminat acel an în prima sută mondială.
 
În 2005 a făcut prima finală, la Queens, pierdută în două tiebreak-uri la Andy Roddick. După acel meci, Andy a făcut o declaraţie care a rămas până în ziua de azi: “Serviciul lui e cea mai mare armă din tenis. N-a fost deloc amuzant să fiu de cealaltă parte a fileului”.
 
În 2007 a explodat: a câştigat trei titluri. El şi cu Federer au fost singurii jucători care au câştigat trei titluri pe trei suprafeţe diferite în acel sezon. Ivo s-a impus pe zgură, la Houston, pe iarbă, la Nottingham şi pe hard, la Stockholm. 
 
În 2008 a reuşit unica sa victorie la Federer, 7-6, 4-6, 7-6, în turul 3 al Mastersului de la Cincinnati. N-a fost deloc o victorie lipsită de urmări. Federer şi-a pierdut primul loc în urma acelui rezultat, în favoarea lui Nadal.  În acelaşi an, l-a învins şi pe Djokovic, la Madrid. 
 
În fine, în 2009 a ajuns în sferturile de finală de la Wimbledon, fiind oprit de acelaşi Federer. Un an mai târziu, în semifinalele Cupei Davis, el pierdea un meci epic, 6–7, 7–6, 7–6, 6–7, 16–14, în faţa lui Stepanek. Karlovic a trimis 78 de aşi, record la acea vreme, depăşit, ulterior, de Isner-Mahut. Deţine recordul mondial pentru cel mai rapid serviciu: 251 de kilometri pe oră, tot într-un meci de Cupa Davis, dar de dublu.

 
Cât e de greu să joci împotriva lui Karlovic? Cel mai bun exemplu e că Big Ivo conduce în topul all-time al eficienţei pe serviciul propriu, câştigându-şi 91 la sută dintre game-urile jucate cu serva în întreaga carieră! Şi a jucat fix 5.011. E urmat de Roddick, Isner, Sampras, Wayne Arthurs şi Federer. Alt exemplu? Din 25 de seturi jucate cu Federer, 13 au ajuns la tie-break. Rafa Nadal a trebuit să salveze două mingi de meci înainte de a câştiga meciul lor direct, acum fix un an, în sferturile de finală de la Indian Wells. “Am fost foarte nervos, serviciul lui a fost pur şi simplu imposibil de jucat”, spunea Rafa.
 
Big Ivo a împlinit azi 33 de ani. Nu mai are, probabil, multe sezoane în faţă. Îşi aminteşte cu plăcere de cum servea în copilărie. “Serveam cu orele, până când cădea întunericul, şi chiar şi după. Pe beznă mi se părea că se duceau mingile mai repede”.
 
Ivo e un uriaş care n-a trecut neobservat. Pentru încăpăţânarea cu care a rezistat la nivel înalt atâţia ani, pentru bărbăţia cu care a încasat, în tăcere, toate răutăţile legate de jocul său, pentru glumele inspirate de pe Twitter, merită aprecierea noastră. 
 

Ce (nu) ştiai despre Big Ivo:
 
– are un copil, pe Jada Valentina (născută anul trecut, în septembrie)
– joacă frecvent baschet. Şocant, nu s-ar fi gândit nimeni la asta.
– deţine nu doar recordul pentru cel mai rapid serviciu, ci şi pe cel de cel mai rapid serviciu secund: 232 km/h.
– într-un singur meci din carieră nu a reuşit niciun as, cel cu Monfils, de la Monte Carlo 2008
– în 2007, Karlovic a servit 1.318 aşi, pe locul doi într-o ierarhie all-time, după Ivanisevic (1.477 în sezonul 1996) 
– a colaborat cu Novak Djokovic pentru o piesă de hip-hop. 
 
 
 Ca de obicei, dacă aveţi filmuleţe sau alte amintiri cu Karlovic, nu ezitaţi să le împărtăşiţi la comentarii.
 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi