Djokovic triumfă iar în duelul cu Nadal, duce apoi Serbia către câștigarea primei ediții a ATP Cup!

Camelia Butuligă | 12 ianuarie 2020

Serbia câștigă prima ediție a ATP Cup, după 2-1 în finala cu Spania.

După victoria cu Nadal, Djokovic a intrat apoi și la dublu, ajutând Serbia să triumfe în meciul decisiv. El și Viktor Troicki au câștigat contra perechii spaniole, la care Rafael Nadal a fost înlocuit de Feliciano Lopez: 6-3, 6-4, iar prima ediție a ATP Cup revine Serbiei!

Marea surpriză a începutului de an! Toți cititorii care se abonează la 30-0+ sau își prelungesc abonamentul până pe 31 ianuarie intră în cursa pentru o excursie de 3 zile la Roland Garros 2020! Bonus: toate abonamentele la pachetul 250 făcute până pe 14 ianuarie primesc cadou 2 perechi de Sox 30-0. Detalii pe larg, AICI.

Rivalitatea dintre Novak Djokovic și Rafael Nadal poate părea echilibrată la prima vedere: 55 de meciuri jucate, 29-26 pentru Djokovic (inclusiv meciul de azi). Însă dacă ne uităm doar la rezultatele de pe hard, lucrurile sunt diferite: Rafa nu mai câștigase un set contra lui Novak de la finala câștigată la US Open 2013. De atunci, cei doi s-au întâlnit de opt ori pe hard, ultima dintre aceste întâlniri fiind chiar finala de anul trecut de la Australian Open, un meci pe care Nadal probabil că nu vrea să și-l mai amintească. Atunci, Djokovic a dominat copios de la început până la sfârșit contra unui adversar care a părut depășit nu doar tactic, dar și mental. Finala ATP Cup era așteptată, așadar, cu nerăbdare și pentru a lua temperatura acestui match-up la nivel înalt. 

În primul set al meciului lucrurile au părut însă să continue exact în aceeași notă ca finala AO de anul trecut – un Novak focusat, precis și impecabil în execuții nelăsându-l pe Nadal să respire și să intre în meci. Era clar că Nadal nu era în apele sale – pe lângă cele trei duble greșeli făcute într-un game de la începutul meciului, a scăpat și niște cuvinte mai piperate. Setul unu a curs într-o singură direcție, și a curs repede. Cu un serviciu absolut nemilos și o poziționare avansată la retur și în timpul punctului, Novak a ținut schimburile scurte și precise, dominând clar din spatele terenului. La retur, poziția defensivă l-a costat pe Nadal, care poate ar fi putut capitaliza mai mult pe serviciul doi al lui Djokovic, dar odată ce se pornea schimbul, superioritatea sârbului pe ambele flancuri era evidentă. 

După un sec 6-2 administrat în 40 de minute, întrebarea era dacă Nadal avea să găsească soluții tactice, dar și mentale, la jocul perfect al lui Djokovic. Spre bucuria fanilor săi, a reușit: și-a ridicat nivelul serviciului variind traiectoriile și a încercat să scurteze punctele venind cu succes la fileu. Poate părea paradoxal, dar aici s-a ajuns: Djokovic e atât de bun din spate, încât Nadal e nevoit să urce în față pentru a se asigura de câștigarea punctului. 

Rafa a reușit să stăvilească avântul lui Novak și să echilibreze ritmul jocului în setul doi. S-a mers pe serviciu până la *2-3, unde Novak a scăzut nivelul, a făcut vreo două neforțate și s-a trezit cu trei mingi de break consecutive de apărat. Totuși, așa de mare este încrederea sa la acest moment contra lui Nadal că le-a salvat pe acelea trei, plus încă două obținute ulterior de Rafa, astfel: winner de forehand, winner de backhand, serviciu nereturnabil, as, as. Pur și simplu, impecabil sub presiune. După ce Novak a scăpat din acel game, setul a continuat cu câteva holduri confortabile până la 5-5, când a fost rândul lui Rafa să tremure. Spaniolul a trebuit să salveze și el două mingi de break consecutive și a făcut-o cu un tenis senzațional, asumându-și riscuri care au dat roade milimetrice. 

Setul s-a îndreptat într-un vacarm și o tensiune maxime către tiebreak, unde Djokovic a clipit în sfârșit pe serviciu și a făcut cadou o dublă la început. Acolo însă Nadal n-a reușit să capitalizeze, pierzând imediat și el un punct pe serviciu. Acela a fost singurul moment pe care Rafa poate să-l regrete, restul meciului pur și simplu Novak a fost ”unplayable”. S-a mers cap la cap cu scorul până la 4-4, unde Djokovic a accesat o jumătate de viteză în plus și a făcut un minibreak, iar apoi și-a făcut cele două servicii următoare. Game, set, match Serbia, care egala scorul întâlnirii: 1-1.

Și Nadal și Djokovic vor avea în cont câte 9 meciuri la sfârșitul ATP Cup. Multă lume se întreabă dacă nu e cam mult, chiar dacă vor avea o săptămână de odihnă până la AO. Cum se vor recupera este de văzut, însă ca nivel de joc, ambii sunt la turație maximă. Doar că turația maximă a lui Novak Djokovic rămâne peste a lui Rafa pe hard. Am o bănuială că și peste a celorlalți pretendenți la titlu la AO. Ce jucător, dintre cei ce-au jucat până acum anul acesta, are o șansă serioasă de a-l învinge pe Novak în Australia?

https://twitter.com/TennisTV/status/1216361232241954816?s=20
https://twitter.com/TennisTV/status/1216315315245780992?s=20
https://twitter.com/TennisTV/status/1216322625972178944?s=20

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi