Djokovic: „Sunt mulțumit și recunoscător că judecătorul a întors anularea vizei. Intenționez să joc la AO”. Djokovic reușește să câștige meciul legal, intră în Australia

Treizecizero | 10 ianuarie 2022

Novak Djokovic a câștigat la tribunal dreptul de a intra în Australia, după ce un judecător a revocat anularea vizei de intrare în țară a jucătorului. Guvernul Australian încă mai poate decide, printr-un set de puteri separate, o altă anulare a vizei lui Djokovic, o decizie care deocamdată se lasă așteptată. Djokovic a făcut deja un antrenament la Melbourne și spune că se pregătește să participe la Australian Open. Turneul începe pe 17 ianuarie.

În ceea ce a fost punctul culminant al unei situații dramatice care a făcut înconjurul lumii în ultima săptămână, Novak Djokovic a câștigat în sala de judecată, luni dimineața, dreptul de a intra în Australia și de a concura la Australian Open ca persoană nevaccinată. Dar, chiar și așa, scandalul e departe de a fi sigur încheiat; guvernul federal australian are în continuare dreptul, și a anunțat că-și rezervă acest drept, de a-i anula pentru a doua oară viza și de a-l deporta.

Judecătorul Anthony Kelly a decis, în urma unui proces care s-a întins pe mai multe ore luni, la Melbourne, să-i reinstaureze viza lui Djokovic, anulată inițial de autoritățile de frontieră săptămâna trecută, la sosirea acestuia în Melbourne. Motivul autorităților a fost că sârbul nu respectă criteriile legale necesare pentru a fi exceptat de la vaccinul anti-COVID-19, condiție obligatorie pentru intrarea în Australia.

Judecătorul a decis că Djokovic are câștig de cauză, în esență, pe vicii de procedură, pentru că nu i s-a dat suficient timp ca să-și consulte avocații și nici oportunitatea de a discuta cu oficialii turneului în dimineața de joi, ordonând guvernului să-l elibereze în termen de 30 de minute din hotelul-carantină unde sârbul și-a petrecut ultimele patru nopți.

În replică, avocații guvernului au spus că Ministrul Imigrării va „lua în calcul dacă-și va exercita putere de a-i anula viza” pentru a doua oară sârbului, caz în care acesta ar urma să fie deportat și ar risca o interdicție de intrare în Australia timp de trei ani.

O decizie în acest sens urmează să fie luată cel mai târziu marți dimineață, ora României. Până la acel moment, Djokovic este liber să facă ce dorește. Djokovic a luat deja parte la o sesiune de antrenament în Melbourne.

Ulterior, el a postat pe rețelele sociale:

„Sunt foarte mulțumit și recunoscător că judecătorul a întors decizia de anulare a vizei. Plănuiesc să rămân și să încerc să concurez la Australian Open, în ciuda a tot ce s-a întâmplat. Rămân concentrat pe acest obiectiv. Am zburat aici ca să joc la unul dintre cele mai importante evenimente pe care le avem, în fața unor fani fantastici. Pentru moment nu pot să spun mai mult, dar mulțumesc tuturor celor care au fost alături de mine în timpul tuturor acestor evenimente și m-au încurajat să rămân puternic”.

O furtună – legală și morală – perfectă

Dincolo de acest foarte scurt rezumat al procesului, lupta dintre cele două și numeroasele detalii de culoare care au ieșit la iveală în ultimele zile despre comunicarea dintre părți anterioară conflictului din aceste zile au împărțit lumea în două.

Pe de o parte, tratamentul guvernului australian este acuzat – iar acum un proces a demonstrat – că nu a fost fair pentru sârb. Separat, guvernului i se reproșează, de către susținătorii lui Djokovic, că a căutat beneficii politice din interdicția aplicată lui Djokovic. Pe de altă parte, Djokovic este contestat pe rețelele sociale și de opinia publică de faptul că a fost prezent în public când a fost purtător de virus și că nu are responsabilitate față de sănătatea publică.

Cazul lui Djokovic a devenit o oglindă a polarizării care domină întreaga lume și a controverselor interminabile pe marginea regulilor cu care omenirea încearcă să țină în control pandemia de COVID-19. În acest context, un eveniment sportiv de magnitudinea Australian Open este prins la mijloc între încercarea de a-și susține și acomoda participanții și dorința de a respecta regulile guvernului, de ajutorul și de aprobările căruia depinde pentru a se putea desfășura în condiții normale.

În toată această intersecție în care se întâlnesc regulile de sănătate publică (adesea, într-o schimbare permanentă), regulile de participare într-un turneu, legile de acces într-o țară suverană și influența unuia dintre cei mai cunoscuți sportivi din lume, care se întâmplă să fie și un sceptic al vaccinării (conform pozițiilor sale publice luate în mai multe rânduri), cazul lui Djokovic a devenit o furtună perfectă.

Imagini și situații absolut ireale au dominat știrile în ultimele zile – cu jucătorul numărul 1 al lumii blocat într-un hotel de refugiați, cu fanii lui protestând și apoi intrând în conflict cu poliția, cu familia lui Djokovic pretinzând că Novak este arestat și ținut în condiții inumane.

Articol în curs de actualizare

Sursă grafic: AFP

Un timeline al întregii situații

🔹 În noiembrie, un schimb de mailuri dintre Craig Tiley, șeful Tennis Australia (TA), și autoritățile medicale din Australia, relevă o concluzie: excepțiile medicale de la vaccinare vor fi decizii la discreția statului respectiv (Victoria, în cazul Australian Open).

Departamentul Sănătății face clar, într-un răspuns la o solicitare a TA, că persoanele care nu-s vaccinate cu doză dublă și au avut anterior COVID-19 nu sunt exceptate de la intrarea fără carantină.

🔹 Pe 29 noiembrie, Ministrul Sănătății din Australia, Greg Hunt, trimite către TA mesajul că „Australian Border Force arată că persoanele trebuie să fie vaccinate complet ca să poată intra în Australia”.

🔹 Pe 2 decembrie, șeful Sănătății din Victoria, Brett Sutton, trimite către TA un mesaj potrivit căruia „Oricine cu o infecție COVID-19 în ultimele 6 luni și care poate oferi dovezile corespunzătoare despre istoricul său medical este exceptat de la carantina obligatorie la intrarea în Victoria”.

🔹 TA trimite o circulară către jucători cu această indicație. 10 decembrie este data limită până la care jucătorii puteau să aplice pentru scutire de la vaccinare.

🔹 Pe 14 decembrie, Djokovic este prezent la un meci de baschet în Belgrad și pozează alături de un jucător al lui FC Barcelona, care este anunțat a doua zi pozitiv cu COVID-19. Dar Djokovic nu a făcut informația publică, spre deosebire de cum reacționează marea majoritate a persoanelor publice, și spre deosebire de cum a reacționat el la precedentul caz în care a fost infectat cu coronavirus, în vara lui 2020.

🔹 Pe 16 decembrie, Djokovic face un test PCR care reiese pozitiv, și despre care urmează să se afle în ianuarie. Djokovic apare la un eveniment public în 16 decembrie, și într-o fotografie cu un jucător britanic de cricket, pe contul de Instagram al acestuia.

🔹 Pe 17 decembrie, Djokovic este prezent la un alt eveniment, alături de tineri jucători, lângă care pozează fără mască.

🔹 Pe 18 decembrie, Djokovic apare din nou în public fără mască, la un interviu și o sesiune foto cu L’Equipe.

🔹 Pe 30 decembrie, șeful medical al TA spune că Djokovic are confirmată o excepție medicală de la vaccin.

🔹 Pe 1 ianuarie, Djokovic primește o declarație din partea guvernului federal australian, care indică faptul că jucătorul de tenis respectă regulile pentru intrarea fără carantină în Australia.

🔹 Pe 4 ianuarie, Djokovic postează pe Instagram anunțul că a primit scutirea de a juca la AO, alături de o fotografie de pe aeroportul din Dubai, înainte de decolarea spre Melbourne.

🔹 În timp ce Djokovic e în aer, un scandal public de proporții izbucnește în Australia, țară în care a fost instituită un lockdown drastic pe cea mai mare parte a pandemiei; publicul protestează vizavi de excepția făcută în cazul lui Djokovic, acuzat că a primit un tratament preferențial, în contextul în care australienii nevaccinați suferă restricții dure și nu pot călători sau intra în țară. Declarațiile făcute de Scott Morisson, Prim Ministrul Australiei, indică faptul că dacă Djokovic nu are hârtiile în ordine, viza îi va fi anulată.

🔹 În timp ce autoritățile federale australiene și cele ale statului Victoria par a fi în contradicție, Djokovic sosește la aeroportul din Melbourne.

🔹 Pe 6 ianuarie, după un interviu și o situație de blocaj care au durat mai bine de 12 ore, autoritățile de frontieră decid anularea vizei acestuia, motivând că Djokovic nu are documentele necesare care să justifice scutirea prezentată. Sârbul este pregătit pentru deportare, dar avocații lui câștigă timp și pregătesc actele pentru proces. În așteptarea acestuia, Djokovic este cazat într-un hotel folosit de guvern pentru refugiați. Statutul lui nu este acela de arestat, jucătorul având dreptul de a părăsi țara, dacă și-ar fi dorit, însă nu și pe acela de a circula liber pe pământ australian.

🔹 Pe 10 ianuarie, Djokovic câștigă într-un proces dreptul de a-i fi restabilită viza. Guvernul federal își rezervă dreptul de a-i anula din nou viza.

În aceeași zi, sârbul participă la o sesiune de antrenament pe Rod Laver și confirmă pe rețelele sociale că intenționează să ia parte la Australian Open 2022.

Surse: The Age, AFP, Reuters.

https://twitter.com/DjokerNole/status/1480529173789696001?s=20

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi