Din seria “complimente neinspirate” – Ilie Năstase: “Djokovic m-a sunat şi mi-a zis că am avut dreptate”

Adrian Țoca | 7 februarie 2012

Din seria “complimente neinspirate” – Ilie Năstase: “Djokovic m-a sunat şi mi-a zis că am avut dreptate”

Este, cel mai probabil, un timing eronat şi o intenţie bună, însă exprimată nefericit. Însă asta nu l-a scutit pe Ilie Năstase de ironiile jurnaliştilor de specialitate, după ce primul lider mondial din istoria computerizată a clasamentului ATP a declarat despre actualul lider ATP următoarele: “Am vorbit cu el la Roland Garros acum doi ani şi m-a întrebat ce cred că ar trebui să facă. I-am spus: joci bine, dar îţi lipseşte încrederea. După ce a câştigat Australian Open în 2011, m-a sunat şi mi-a spus: ai avut dreptate! Îl cunosc, deoarece obişnuia să se antreneze în România, fiindu-i aproape de Serbia. Pe când avea 11 ani s-a antrenat în România timp de un an, alături de un român” (sursa: The Tennis Space, via LaFileu).

Nasty nu e foarte inspirat în declaraţii, în ultima perioadă (vezi şi povestea cu recomandarea trimisă lui Tecău de a trece la simplu dacă vrea “tenis adevărat”), însă n-ar trebui să fim prea cinici cu Ilie, în pofida dozei de narcisism din declaraţia de mai sus. La urma urmelor, indiferent dacă dialogul cu pricina este sau nu în spatele performanţelor senzaţionale ale lui Novak Djokovic din ultimele 14 luni, el conţine un mare adevăr. Încrederea este cea care face diferenţa pentru Nole zilele astea, detaliu absolut indiscutabil. Şi felul în care exprimă asta fostul mare campion român în  fraza următoare, “they need confidence in their head”, cu referire la Federer şi Nadal, ţine loc la sute de analize, oricât de cuprinzătoare ar fi acestea. 

“Nadal are jocul să-l bată pe Djokovic, dar pierde trei, pierde patru meciuri şi începe să-şi pună întrebări. Dar cred că va putea întoarce situaţia în favoarea lui. Nu cred că Djokovic o să câştige mereu. Nimeni nu poate asta”. 

Ilie rămâne un artist al declaraţiilor – foto: spox.com

“Jucătorii n-ar trebui să se mai plângă că nu câştigă suficienţi bani”

Apoi, Năstase redevine Năstase şi se aduce iar în discuţie. Întrebat fiind ce părere are despre protestele jucătorilor la adresa programului foarte încărcat, Ilie cade în capcana evidentă a reporterului şi, previzibil, face referire la perioada lui: “Pe timpul meu jucam simplu, jucam dublu, jucam dublu mixt (sic!) şi tot adunam 31 de săptămâni pe an. Sigur că tenisul nu era la fel de solicitant precum e acum, aş fi idiot să nu recunosc asta. Dar nu poţi să-mi zici că 14 turnee mari pe an sunt multe pentru jucătorii de azi”.

Aceeaşi discuţie şi când vine vorba de bani: “Regretul meu e că oamenii cărora li se datorează tenisul profesionist n-au câştigat nimic din el. Eu am făcut ceva bani, aş fi egoist să nu admit, dar campioni ca Laver, Rosewall sau Hoad ar fi meritat să câştige bani groşi, şi n-au făcut asta. Au făcut multe sacrificii, în schimb. Cred că jucătorii de azi fac o mulţime de bani şi n-ar trebui să se mai plângă”. 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi