Daniil Medvedev continuă o serie grozavă, cu trei titluri în trei săptămâni. Alex de Minaur câștigă cel mai important titlu al carierei

Radu Marina | 5 martie 2023

De la Dubai la Acapulco, de la Monterey în Texas a fost o săptămână plină de tenis, cu unele rezultate previzibile, cu campioni în premieră și o serie de meciuri bune.

De la Dubai la Acapulco, de la Monterey în Texas a fost o săptămână plină de tenis, cu unele rezultate previzibile, cu campioni în premieră și o serie de meciuri bune. A fost încălzirea perfectă pentru ceea ce va urma, începând cu săptămâna viitoare, când va începe turneul de la Indian Wells, urmat de cel de la Miami – una dintre perioadele cele mai intense ale sezonului.

La Dubai (ATP 500), Daniil Medvedev și-a prelungit seria de victorii, ajungând acum la 14 meciuri fără înfrângere, după finala câștigată cu Andrey Rublev. La Acapulco, Alex de Minaur a avut o săptămână excelentă, câștigând primul lui turneu de categorie ATP 500. Iar în circuitul feminin avem o finală între două favorite la Monterrey (Garcia vs. Vekic) și o finală a debutantelor (Varavara Gracheva vs. Marta Kostyuk). 

O mențiune specială merită Jaqueline Cristian, care a câștigat primul ei trofeu din 2023, rezultat binevenit după accidentarea suferită și pauză avută anul trecut. Cristian a câștigat turneul de la Trnava (60K, ITF), după un meci intens contra lui Oceane Dodine.

Daniil Medvedev rămâne neatins, ajunge la trei titluri consecutive 

Evoluția impresionantă din meciul cu Novak Djokovic în semifinalele turneului de la Dubai a fost replicată de rus și în finală, în fața lui Andrey Rublev. Medvedev s-a impus 6-2, 6-2, după un meci în care, din nou, fiecare parte a jocului său a fost la cei mai înalți parametri: nicio minge de break de înfruntat, 6 mingi pierdute cu serviciul în tot meciul, un procentaj de peste 70% (!) la punctele câștigate cu returul pe serviciul doi al lui Rublev. 

A fost o nouă demonstrație de forță din partea lui Medvedev, care își trece în cont al 3-lea titlu la rând, după Rotterdam și Doha. În total, Medvedev ajunge la 18 titluri în carieră și pare din nou intrat în acea transă în care totul pare ușor, domină și leagă victoriile cu o nonșalanță fantastică. 

Săptămâna rusului la Dubai a fost, pe alocuri, absurd de bună: nu a pierdut niciun set cu Arnaldi, Bublik, Coric, Djokovic și Rublev, n-a pierdut mai multe de patru game-uri pe set în niciun meci și a avut momente în care jocul său a fost pur și simplu imbatabil (cele 21 de puncte câștigate consecutiv în fața lui Coric sau cu câtă ușurință i-a descifrat jocul lui Rublev, fără că Rublev să joace neapărat slab). 

Deși a început sezonul ezitat, cu înfrângeri surprinzătoare pe alocuri, Medvedev s-a redresat la timp și în stilul său – când câștigă, o face mereu spectaculos, fără cusur și e capabil să țină acest ritm săptămâni la rândul. “N-am avut cel mai perfect început de an, iar când nu câștigi meciuri începi să ai dubii. Acum totul se simte mult mai bine și mă simt excelent după aceste săptămâni. Sunt mulțumit de aceste trei săptămâni și le aștept pe următoarele cu nerăbdare”, a spus rusul la final, care are șansa de a-și continua seria de victorii și în SUA, unde va încerca (și e favorit ) să câștige pentru prima dată în carieră la Indian Wells, chiar dacă până acum nu a trecut niciodată de sferturile de finală.

În ceea ce-l privește pe Rublev, deținătorul trofeului de la Dubai, deși a fost la o victorie distanță să-și apere titlul și să devină abia al treilea jucător după Djokovic și Federer care-și apără titlul la Dubai, el se poate declara mulțumit pentru săptămâna avută: a revenit de la 1-6 și 1-6 în tiebreak-ul setului doi cu Fokina salvând cinci mingi de meci consecutive, l-a învins în premieră pe Zverev și s-a calificat în prima lui finală din 2023. 

Alex de Minaur, la cel mai bun rezultat din carieră

Ajuns la 24 de ani, de Minaur a avut doi ani oscilanti, în care a câștigat mult și a bifat rezultate importante – dar totul cu o limită. Ajungea în anumite faze importante ale anumitor turnee, dar totul se bloca, nereușind să depășească anumite praguri – vezi recordul negativ pe care îl are în fața jucătorilor din top 10 sau faptul că, până la Acapulco, a câștigat doar turnee de categorie ATP 250. 

De data asta, australianul a spart gheața. După o săptămână dificilă, în care condițiile de joc nu au fost cele mai prietenoase, De Minaur își trece în cont primul lui titlu ATP 500 – al șaptelea turneu al carierei după un parcurs grozav. În drumul către titlul de la Acapulco, De Minaur a trecut de Pacheco Mendez, Berrettini, Taro Daniel, Holger Rune și Tommy Paul. Ultimele două meciuri au fost adevărate maratoane, încheiate în trei seturi, după câte trei ore de joc. 

Finala cu Tommy Paul a câștigat-o după ce, similar cu meciul din semifinale cu Rune, a revenit de la 0-1 la seturi. A fost 3-6, 6-4, 6-1 pentru australian, care revine între primii 20 de jucători ai lumii de mâine. “Totul în cariera mea s-a întâmplat treptat, pas cu pas. Vreau doar să continui să mă îmbunătățesc, să muncesc și să fac tot ce ține de mine să reușesc. Știu că nu voi juca un tenis incredibil în fiecare zi, dar știu că voi lupta până la capăt în fiecare zi. Am o inimă mare în acest corp mic și iubesc să joc.”

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi