Medvedev oprește la 15 seria de victorii a lui Djokovic, își continuă propria serie

Treizecizero | 3 martie 2023

Novak Djokovic nu mai e neînvins în această primă parte a sezonului. Campionul de la Australian Open și-a văzut seria de 15 victorii consecutive oprită de Daniil Medvedev, în semifinalele turneului de la Dubai, unde rusul a câștigat în două seturi, 6-4, 6-4.

Medvedev e, la rându-i, într-o perioadă de grație, aceasta fiind a 13-a lui victorie la rând, toate obținute într-un interval de 18 zile. După trofeele cucerite la Rotterdam și Doha, Medvedev, care ieșise pentru moment din Top 10, va căuta, în finala de mâine, contra lui Andrey Rublev, al treilea titlu în tot atâtea săptămâni.

Deocamdată, Medvedev sărbătorește prima lui victorie asupra lui Djokovic de la faimoasa finală a US Open 2021 încoace. De atunci, sârbul și-a luat revanșa în patru meciuri consecutive, serie oprită astăzi, cu un rezultat care duce head-to-head-ul dintre cei doi la 9-5 pentru Novak.

Interesant, toate cele cinci victorii ale lui Medvedev au venit în situații în care Djokovic era numărul 1.

A fost o zi grozavă pentru rus, care a executat impecabil de pe baseline, limitând erorile dramatic și profitând pragmatic de portițele oferite de sârb. Medvedev a fost într-una din zilele acelea în care pare ca un personaj din jocurile pe care le apreciază atât de mult; a încheiat cu un total impresionant de doar 12 erori neforțate, în vreme ce Djokovic, pe alocuri nerăbdător și cu o selecție a loviturilor adesea neinspirată, a încheiat cu nu mai puțin de 38 de greșeli. Un bilanț pe care raportul de winners (26-20 pentru sârb) nu l-a putut compensa. Medvedev a săpat adânc când a avut nevoie, în special pe final, când a scos la capăt cu bine câteva game-uri mai grele pe serviciul propriu, inclusiv în raliuri în care s-a apărat senzațional, ajungând la mingi care păreau pierdute.

Novak, care a început săptămâna sărbătorind a 378-a săptămână pe locul 1 în lume, un record all-time în tenis, își vede așadar oprită seria de victorii, al patrulea cel mai bun start de an al carierei, după 41-0 în 2011, 26-0 în 2020 și 17-0 în 2013. Liderul mondial încă nu știe dacă va putea juca la Indian Wells și Miami, dublă de startul căreia ne mai despart puține zile; Djokovic așteaptă rezultatul cererii sale de a putea intra pe teritoriul american.