Daily Recap. Ziua 5. Osaka se specializează în victorii grele, dar importante. Devine o candidată serioasă la titlu pe suprafața ei mai slabă?

Radu Marina | 30 mai 2019

Pentru al doilea meci la rând, Naomi Osaka reușește o revenire remarcabilă și întoarce meciul cu Victoria Azarenka. De la 4-6, 2-4 (cu mingi de 2-5), liderul mondial revine și câștigă 4-6, 7-5, 6-3. Asta înseamnă că Naomi își duce acum seria de victorii consecutive în Slamuri la 16.

Roland Garros este oferit de


LOR LE-A FOST GREU

THIEM

Dominic Thiem se chinuie, dar trece cu brio un test greu. Un jucător atât de spectaculos și curajos, dar mai ales în formă precum Alexander Bublik (a câștigat trei titluri challenger și a urcat de pe locul 162 la începutul anului până pe 90 acum) poate fi un adevărat pericol în primele tururi ale unui turneu de Grand Slam. Fără teamă, cu dorință de afirmare și fără mari așteptări, Bublik l-a strâns cu ușa serios pe Thiem, finalistul ultimelor două ediții de la Paris, etalând tipul acela de tenis pe care l-am mai văzut la Nick Kyrgios: avântat, teribil de spectaculos, dezinvolt, totuși costisitor.

Servicii din mână eficiente. Cu scurte din retur, numeroase servicii din mână, servicii doi cu viteze de 210 km/h și multiple combinații de serviciu-voleu, Bublik a fost aproape de a-l duce pe Thiem în cinci seturi, conducând cu 5-2 în setul patru. Ce i-a lipsit să facă asta a fost consistența: când Thiem a ridicat nivelul și a început să pună întrebări, Bublik n-a mai putut replica acel tenis curajos arătat vreme îndelungată în primele trei seturi. Iar de la 2-5, Thiem a câștigat următoarele 5 game-uri la rând, evitând astfel complicații inutile.

https://twitter.com/doublefault28/status/1134036258295025665?s=20

Cât de în formă e Domi? În final a fost 6-3, 6-7, 6-3, 7-5 pentru Dominic, care revine în turul trei la Paris, după două meciuri nu tocmai convingătoare, în care a pierdut pe drum câte un set în ambele. E asta o problemă ? Teoretic, nu – iar acel interval în care a câștigat 5 game-uri e cel mai bun exemplu în acest sens: când a avut nevoie de cel mai bun tenis, l-a accesat și a făcut rapid diferența.  

OSAKA

Naomi Osaka găsește iar soluții la greu. Pentru al doilea meci la rând, Naomi Osaka reușește o revenire remarcabilă și întoarce meciul cu Victoria Azarenka. De la 4-6, 2-4 (cu mingi de 2-5), liderul mondial revine și câștigă 4-6, 7-5, 6-3. Asta înseamnă că Naomi își duce acum seria de victorii consecutive în Slamuri la 16. În afara surorilor Williams, nicio jucătoare nu a mai avut o astfel de serie în ultimii 18 ani.

Concluzia 1. Din meciul acesta se desprind două mari lucruri. Primul e legat de nivelul de joc al Victoriei Azarenka, care  o bună bucată din meci a fost extrordinar – singurele lucruri pe care și le-ar putea reproșa după ziua de azi sunt acele duble greșeli venite la 4-3 în setul doi (cu break) respectiv venirile la fileu complet neinspirate și nepregătite de nimic de la 5-6, tot în setul doi. Există însă și o parte bună, deși înfrângerea i-a scăpat printre degete: se află, din nou, în poziția în care e capabilă să se bată de la egal la egal cu cei mai buni dintre cei buni, și asta e bine. Tenisul are nevoie de Azarenka.

Concluzia 2. Și al doilea aspect e legat de capacitatea japonezei de a se ridica deasupra oricărui moment mai sensibil: cu cât o împingi mai mult și o pui în dificultate, cu atât tenisul ei crește. Iar ăsta e un mesaj extrem de important pe care-l transmite adversarelor: “oricât de bine ai juca, nu mă vei putea învinge așa ușor” pare să spună. De asemenea, nu trebuie să uităm că la Australian Open exact tipul acesta de meciuri (meciul din turul trei cu Su-Wei Hsieh, meciul din optimi cu Anastasija Sevastova) a făcut-o mai încrezătoare. Spunea atunci că cele două meciuri din turul trei, respectiv optimi, au convins-o că e suficient de puternică mental, dar mai ales fizic pentru a merge până la capăt în turneu.

LOR LE-A FOST UȘOR

Rutină. Precum Federer și Nadal ieri, Serena Williams, Novak Djokovic și, în sfârșit, Alexander Zverev, avansează netulburați în turul trei. Pentru o parte din favoriți, ziua a 5-a de la Roland Garros a fost una fără mari emoții: Serena a surclasat-o pe Kurumi Nara cu 36 de lovituri direct câștigătoare și 10 ași, 6-3, 6-2. Novak Djokovic i-a lăsat doar opt game-uri elvețianului Henri Laaksonen. În timp ce Sascha Zverev și-a făcut viața ușoară, câștigând în trei seturi, în fața lui Mikael Ymer, jucător ce nu a câștigat vreun meci pe tabloul principal în circuitul ATP în 2019.

Ce ar fi de subliniat aici: oricât de surprinzător ar părea, Roland Garros este abia al doilea turneu, după Australian Open, unde Serena leagă două victorii în 2019. 

PENTRU EI SE TERMINĂ

Aryna Sabalenka, oprită din nou de Amanda Anisimova. Ieri, turneul a rămas fără Kiki Bertens – retrasă în timpul meciului cu Kuzmova din cauza unor probleme de sănătate – și fără Bianca Andreescu, al cărei vis de a o întâlni pe Simona mai trebuie să mai aștepte (n-a putut continua turneul, cu un umăr incomplet refăcut. Azi, Aryna Sabalenka este capul de serie cel mai bine cotat care pleacă acasă.

Pentru al doilea Slam la rând, Aryna Sabalenka, favorita 11 a turneului, e învinsă categoric de Amanda Anisimova, jucătoare ce la 17 ani a bifat deja optimi la turnee de Grand Slam, se apropie de top 50 și a câștigat primul titlu WTA. Ca și la Australian Open 2019, și acum, scorul a fost același: 6-4, 6-2 pentru Anisimova, care merge în premieră în turul trei la Paris.

Adversara Irinei. Apropo de Anisimova, americanca a povestit, la conferința de presă după meciul cu Sabalenka, un episod petrecut la Miami, după înfrângerea grea din turul doi în fața estoniencei Anett Kontaveit, ea fiind încurajată de Serena Williams în vestiar. “După meciul pierdut de la Miami, am fost foarte supărată, iar Serena a venit în vestiar și am stat de vorbă. A fost foarte frumos din partea ei și îmi voi aminti mereu de acel moment”, spunea Anisimova, care o va avea ca adversară în meciul următor pe Irina Begu.

Tot pe partea asta de tablou, Caroline Garcia a capotat cu rusoaica Anna Blinkova în trei seturi, deși a condus cu 3-0 în decisiv. Parisul rămâne o problemă pentru Caro, care nu reușește un traseul lung la Slamul de acasă.

https://twitter.com/rolandgarros/status/1134130110192324610?s=20

Schwartzman și Sakkari, eliminați. Unul dintre cei mai în formă jucători ai momentului, sfert-finalist anul trecut la Roland Garros și singurul jucător care i-a luat set lui Rafael Nadal în 2018 pe zgura de la Paris este eliminat încă din turul doi. Diego Schwartzman, care va ieși din top 20 peste 2 săptămâni, a fost eliminat de Leonardo Mayer, 6-4, 3-6, 4-6, 5-7, într-un meci întins pe două zile din cauza întunericului.

https://twitter.com/FFTennis/status/1134130583167258625?s=20

Un meci intens. Tot în aceeași categorie cu Schwartzman intră și Maria Sakkari, o altă jucătoare cu un sezon de zgură remarcabil (titlu Maroc, semifinale Roma, venind din calificări), dar eliminată prematur la Roland Garros. Favorită 29, Maria Sakkari a fost învinsă în trei seturi, 6-7, 7-6, 3-6, de imprevizibila Katerina Siniakova, cea care a început anul cu 5 înfrângeri consecutive. A fost unul dintre cele mai disputate meciuri ale zilei.

NUME DE ȚINUT MINTE

De la Aga la Iga. Agnieszka Radwanska s-a retras din tenis, dar asta nu înseamnă că tenisul polonez feminin a încetat să strălucească. Iga Swiatek, o junioară excelentă, câștigătoare la Wimbledon (simplu) și Roland Garos (dublu), își face intrarea în tenisul mare cu o victorie categorică, 6-3, 6-0, în fața favoritei 16, Qiang Wang. Swiatek doar ce a împlinit 18 ani – Ana Bogdan o descria ca fiind o jucătoare cu un “serviciu nemaipomenit și cu un tenis foarte diferit, pentru că uneori lovește mingea tare, alteori slab, fără control” – merge în premieră în turul trei al unui Slam. Iga se află pe partea de tablou a Simonei Halep, putându-se întâlni cu ea în optimi.

Ca să ajungă în optimi, poloneza trebuie să treacă și de Monica Puig, care i-a lăsat doar patru game-uri Dariei Kasatkina, favorita 21 a turneului, alt cap de serie ieșit de pe partea Simonei.

The Grand Slam Life is the best life!

Îmbracă-te de Roland Garros! Viață de Slam, tricou de Slam!

Comandă acum un tricou Grand Slam Life din 30-0 Shop!

***

Prezența 30-0 la Roland Garros este susținută de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi