Cupa Davis se transformă într-o Cupă Mondială a tenisului. Un singur oraș, o singură săptămână, 18 țări

Treizecizero | 26 februarie 2018

Spre satisfacția a numeroase voci importante din tenisul mondial, în frunte cu jucătorii de top, Cupa Davis se pregătește de o schimbare fundamentală. O schimbare al cărei scop e să rezolve problemele cu care s-a confruntat venerabila competiție în ultimii ani: dezinteres din partea jucătorilor, a media și a fanilor, redundanță, lipsă de relevanță în […]

Spre satisfacția a numeroase voci importante din tenisul mondial, în frunte cu jucătorii de top, Cupa Davis se pregătește de o schimbare fundamentală. O schimbare al cărei scop e să rezolve problemele cu care s-a confruntat venerabila competiție în ultimii ani: dezinteres din partea jucătorilor, a media și a fanilor, redundanță, lipsă de relevanță în peisajul tenisului mondial, în care Slamurile înseamnă totul.

Astfel, Federația Internațională de Tenis, organizatoarea competiției, a anunțat astăzi încheierea unui parteneriat cu un grup de investiții condus de fotbalistul Gerard Pique, cu obiectivul de a transforma Cupa Davis într-o Cupă Mondială a Tenisului și de a genera venituri substanțiale, care să se întoarcă apoi în tenis, către jucători și către federațiile membre ITF.

Proiectul a fost deja asumat în unanimitate de către Consiliul de Administrație al ITF, și va fi supus dezbaterii și votului final al Adunării Generale Anuale a ITF, care va avea loc în august. Pentru aprobarea finală este nevoie de o majoritate de două treimi.

Conform ideilor, Cupa Mondială de tenis va avea loc în fiecare an în luna noiembrie, mai exact la finalul calendarului de tenis, în săptămâna rezervată acum finalei de Cupa Davis.

Va dura șapte zile, va avea un format round-roubin, urmat de etapa sferturilor de finală. Fiecare întâlnire va consta în două meciuri de simplu și unul de dublu, pe sistemul cel mai bun din trei seturi. Vor participa 18 echipe, dintre care 16 se vor califica automat (cele 16 din Grupa Mondială a Cupei Davis), iar două vor fi selectate de ITF.

În paralel, se va disputa și un play-off, ce cuprinde opt echipe care vin din Zona Grupei I. Câștigătorii acestui play-off  își vor garanta un loc în ediția următoare.

În ceea ce privește formatul grupelor pe zone, aici nu vor fi schimbări. Grupele I și II vor păstra aceleași reguli tradiționale din Cupa Davis, ceea ce înseamnă că trei săptămâni din calendar vor fi destinate meciurilor de Cupa Davis.

Intenția ITF este aceea de a crea o competiție-blockbuster, care să aducă la un loc toți jucătorii de top și să replice atmosfera similară a altor competiții de tip turneu final, precum Campionatul Mondial de fotbal, de exemplu.

“Viziunea noastră este de a crea un final de sezon care să fie un festival de tenis și de divertisment, cu cei mai mari jucători din lume reprezentându-și națiunile. Acest nou parteneriat nu numai că va crea o adevărată Cupă Mondială de tenis, dar va debloca, de asemenea, investiții record pentru generațiile viitoare de jucători și fanii din întreaga lume”, a spus David Haggerty, președintele ITF, într-un comunicat în care se mai spune că mai multe orașe importante și-au manifestat interesul de a găzdui acest eveniment, iar că obiectivul este lansarea lui începând din 2019.

Gerard Pique, fundașul Barcelonei și un fan al tenisului, a provocat reacții când a organizat mai multe întâlniri cu jucători de top din ATP, cu scopul de a le obține acordul pentru o astfel de competiție. La vremea respectivă s-a scris că intenția este de a organiza o competiție paralelă cu Davis Cup, tot pe echipe, dar sub influența ATP-ului – dar Pique și ATP nu au căzut de acord asupra detaliilor, sau ITF a devenit, brusc, mai receptivă. Cert e că anunțul de azi clarifică aceste nelămuriri, aducând la aceeași masă ITF și Kosmos, fondul lui Pique, susținut financiar de Rakuten, o companie japoneză de e-commerce care sponsorizează și pe FC Barcelona.

Vestea a fost primită cu destul entuziasm de comentatori, jurnaliști, analiști sau personalități. E de așteptat ca jucătorii de top să răspundă similar, pentru că planurile ITF le întâlnesc exact cerințele lor. De-a lungul ultimilor ani, voci importante din ATP au criticat lentoarea cu care acționează ITF și blocarea Cupei Davis într-un format arhaic.

Pusă sub presiune de jucători, dar și de inițiative precum Laver Cup, ITF trebuia să facă ceva.

30-0 a scris de mai multe ori, de-a lungul timpului, despre aceste probleme cu care se confruntă Cupa Davis. Pe scurt, e vorba despre ritmul în care această competiție se desfășoară; cele patru date înșirate de-a lungul unui an aduc echipele naționale la mâna sorții, pentru că forma, sănătatea sau implicarea jucătorilor variază de-a lungul sezonului. Cum federațiile nu și-au permis să țină pasul cu motivațiile financiare oferite de turneele mari din circuit, e limpede că mai toți jucătorii importanți au ajuns la un moment dat într-un punct în care au simțit că trebuie să aleagă între interesul personal și interesul federației lor. În plus, ei au fost puși în dificultate și de o altă regulă specifică Cupei Davis: cum locul de desfășurare al unei etape e imprevizibil, jucătorii s-au trezit adesea fiind obligați să schimbe continentul și suprafața de joc, adesea altele față de cele pe care ei se antrenează la un moment dat – lucrurile acestea devin tot mai obositoare, pe măsură ce se repetă.

Ca atare, a crescut destul de mult gradul de întâmplare: senzația multora este că Davis Cup nu e câștigată neapărat de echipa cu cei mai buni jucători din lume, ci echipa care se adaptează cel mai bine la context. Apoi, implicarea fanilor și a jucătorilor e mereu resetată: cum trec câteva luni de la o etapă la alta, lucrurile sunt abandonate și apoi reluate, ceea ce diferă dramatic cu ritmul în care se desfășoară circuitele ATP și WTA.

Formatul actual, deși are farmec și este captivant pentru comunitatea locală care organizează meciul, îl reduce însă fix la asta, la un eveniment local. Indiferent de numele implicate, meciurile din Cupa Davis nu au mai atras o audiență globală, spre deosebire de ce se întâmplă în turneele mari din circuit.

În noua organizare, jucătorii de top ar avea eliberate trei date din calendar în timpul anului, ceea ce ar contrabalansa și ar face plauzibilă extinderea sezonului lor cu o săptămână.

Dacă Cupa Davis va trece din 2019 la acest format, rămâne de văzut însă ce se va întâmpla cu Fed Cup, competiție de asemenea organizată de ITF și aproape similară cu Cupa Davis în ce privește conceptul, formatul și problemele de audiență.

Dacă la nivel de circuit tenisul feminin a făcut pași mari, WTA recuperând din decalajul economic și de audiență față de ATP, ba chiar putându-se aștepta la ani mai buni în cele ce urmează, această veste pare să nu includă Fed Cup. Tenisul feminin e lăsat deoparte, ceea ce, dacă se va dovedi adevărat în final, ridică destule semne de întrebare. O Cupă Mondială de o săptămână, o sărbătoare adevărată de final de an a tenisului, nu poate fi completă fără prezența celor mai bune nume din circuitul feminin.

 

Idei din Shop-ul 30-0!

Onederful Tricolor

Inspirată de prima româncă ajunsă pe locul 1 în lume, seria Onederful (inițial, compusă din două tricouri votate de cititorii 30-0) a fost completată de Tricolor, o variantă care reprezintă perfect minunățiile cu care ne răsfață jucătoarele și jucătorii români de tenis.

Onederful s-a născut din dorința de a marca acele momente din tenis când totul este perfect: când favoritul tău este deasupra tuturor. Când prejudecățile sunt învinse, când obstacolele și limitele sunt depășite. Asemenea momente sunt unice: e cazul să le sărbătorești alături de favoriții tăi.

Ia-ți de aici un tricou Onederful Tricolor, pe alb sau pe negru

 

Noul tricou 30-0 Tee

Un tricou cu un design fresh, cu semnificație, cu care ieși din rând și îți faci cunoscută apartenența, ca fan, la sportul cu cel mai atipic sistem de scor din lume.

Ia-l de aici, pe negru, pe gri sau pe alb.

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi