Simona Halep: „Va fi o revenire dificilă. Dar am dorința să revin la un nivel înalt!”

Treizecizero | 2 august 2021

Absența îndelungată a Simonei va avea drept consecință ieșirea din primele zece jucătoare ale lumii, după o serie incredibilă de 373 de săptămâni consecutive în Top 10, serie începută în ianuarie 2014.

Prezentă la Cluj, la ediția inaugurală a Winners Open ca turneu WTA, Simona Halep a vorbit pe larg, într-un eveniment media organizat de organizatorii Winners Open, despre revenirea după accidentare, despre ce își propune în continuarea sezonului, despre ieșirea iminentă din Top 10 și despre cum vede turneul de la Cluj.

Accidentată în turneul de la Roma, Simona a ratat prezența la Roland-Garros, Wimbledon și Jocurile Olimpice, iar absența îndelungată va avea drept consecință ieșirea din primele zece jucătoare ale lumii, după o serie incredibilă de 373 de săptămâni consecutive în Top 10, serie începută în ianuarie 2014.

Este a 8-a cea mai lungă astfel de serie din istoria de 46 de ani a WTA. Simona, care va coborî pe locul 13 începând de lunea viitoare, va reveni pe teren la Montreal și va mai juca apoi Cincinnati și US Open.

Despre revenire

Da, o să ies din Top 10 după mulți ani. E un obiectiv să revin în Top 10, să mă lupt cu cele mai bune jucătoare din lume. Nu o să fie ușor, mă aștept la câteva înfrângeri dureroase, pentru că trei luni în afara circuitului înseamnă mult. Va fi o revenire dificilă, pentru că și accidentarea a fost destul de gravă, e prima oară când am de-a face cu o ruptură musculară. Dar am încredere, am plăcere, am dorința de a reveni la un nivel înalt.

Îmi doresc să fiu sănătoasă, să fiu aptă să joc toate cele trei turnee și, desigur, să câștig câteva meciuri, dacă se poate.

Despre Jocurile Olimpice și evoluțiile sportivilor români la Tokyo

Nu am urmărit prea mult tenis. M-am uitat la finală și o felicit pe Belinda Bencic, a făcut turneul vieții și a luat medalia de aur. Românii au făcut o treabă bună, am luat și aur, și argint, îi felicit tare mult, faptul că ajungi la o olimpiadă este deja o performanță. Să iei medalii mi se pare extraordinar.

Despre Paris 2024 nu mai spun nimic, pentru că mi-am dorit foarte mult în ultimii trei ani să merg la Tokyo și în ultimul moment a trebuit să mă retrag. Am suferit mai mult decât atunci când m-am retras de la turneele individuale, pentru că Olimpiada este o dată la 4 ani și nu știu dacă voi mai prinde Parisul. Îmi doresc să îmi dau o șansă de a lua o medalie la Paris, dar e greu, sunt mulți ani în față, așa că vreau să iau totul an cu an.

Despre încărcătura psihică la cel mai înalt nivel de performanță, în contextul problemelor lui Simone Biles, care a decis să se retragă de la câteva finale olimpice pentru a se îngriji de sănătatea ei mintală.

Orice sportiv s-a lovit de astfel de momente. Și eu am avut momente grele din punctul de vedere emoțional, mental, dar cumva am trecut peste, nu am renunțat niciodată când presiunea era prea mare. Am luptat, am muncit ani de zile pe partea aceasta și am reușit să devin mai puternică turneu după turneu. Înțeleg prin ce trec ele, dar fiecare simte diferit și fiecare simte să facă anumite lucruri. Le doresc putere mentală, să poată să revină, pentru că sunt sportivi extraordinari, care sunt capabili să treacă peste.

Despre comentariile vehiculate în jurul intențiilor ei viitoare

Sunt zvonuri total false. Nu am renunțat la nimic în plan sportiv. Prioritatea mea este tenisul. Bineînțeles, familia contează foarte mult. Nu m-am măritat, așa cum s-a scris. Probabil o voi face în curând, dar viața mea personală nu îi dăunează celei profesionale. Sunt fericită cu ambele.

Despre Winners Open

Mă bucur că am ajuns la Cluj din nou, e o mare plăcere de fiecare dată. Oamenii de aici sunt deosebiți, iar organizarea este absolut superbă. Am ajuns aseară, am apucat să dau o tură peste tot și am văzut că sunt foarte multe zone de care sportivii chiar se pot bucura. La un turneu, ai numai meciuri, numai antrenamente, dar aici e și un beauty corner, e și sala de forță, care este foarte bună, îmi place și zona de VIP.

Mă bucur tare că am venit, din păcate nu am putut să joc, fiind accidentată; nu am știut starea în care voi fi la această oră, în plus zgura nu se potrivește acum, pentru că eu plec săptămâna aceasta în Canada, la un turneu de hard. De data asta nu am putut să joc, dar pe viitor, dacă se va potrivi cu programul meu, cu siguranță voi juca. Îmi face o deosebită plăcere să joc la Cluj, așa cum am făcut-o și în Fed Cup, când am câștigat câteva meciuri.

Despre cum ar trebui sprijinit tenisul

Știu că multe sportive sunt susținute în totalitate de federația lor națională de tenis. Chiar am vorbit cu Ash Barty despre cum e în Australia și până nu demult totul a fost achitat pentru ea, de la antrenor, echipă, condiții de joc. Multe țări investesc în tenis, chiar în sportivii foarte buni, care au posibilități financiare deja. La noi asta a lipsit mulți ani și încă lipsește, dar poate se va face ceva pe viitor, pentru că avem mulți copii talentați care ar putea face treabă în tenis, dar care nu au posibilități financiare. Și e păcat să pierdem astfel de copilași.

Mai multe declarații, pe site-ul Winners Open.

Foto: Winners Open

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi