Cu recordul lui Sampras egalat, Novak Djokovic, de 6 ori lider la final de sezon, țintește acum recordul de săptămâni pe primul loc al lui Federer

Radu Marina | 7 noiembrie 2020

Novak e bine poziționat ca în aproximativ 19 săptămâni să îl depășească pe Roger Federer, cel care deține în prezent recordul de cele mai multe săptămâni petrecute pe primul loc în clasamentul ATP (310).


-Djokovic a făcut o prioritate din a petrece cât mai mult timp pe locul 1
-Cu o singură excepție, din 2007 încoace, Novak Djokovic a încheiat anul de fiecare dată în Top 3.
-În 2020, Novak a câștigat un Slam, a jucat o altă finală de Slam, are un total de cinci titluri și a câștigat 26 de meciuri la rând.

Pentru a șasea oară în carieră, Novak Djokovic va termina un sezon de tenis în calitate de lider mondial, reușind astfel să îi egaleze recordul lui Pete Sampras, cel care în perioada 1993-1998 a încheiat, de fiecare dată, sezonul ca numărul 1 mondial în clasamentul ATP. Realizarea lui Djokovic, care s-a asigurat virtual în urmă cu o săptămână, la Viena, că va încheia sezonul 2020 în calitate de lider mondial, este acum și oficială, după ce Rafael Nadal a ales să nu participe la Sofia – ultima cale teoretică prin care sârbul ar mai fi putut fi depășit. 

Teoretic, Rafael Nadal avea șanse – foarte mici, e drept – de a-l depăși pe Djokovic la finalul anului. Dar în condițiile noului sistem al clasamentului ATP, care nu scade punctele obținute anul trecut, ci doar adaugă puncte în cazul în care jucătorul reușește să-și depășească performanța din 2019, Nadal ar fi trebuit să câștige la Paris, la ATP Finals și să obțină și câteva victorii la Sofia. Mai mult, alergarea primei poziții nu era neapărat un obiectiv pentru Rafa, care a declarat că cel mai important pentru el în această parte a carierei e să rămână într-o stare fizică bună și fără accidentări – prioritizând, în mod vizibil, câștigarea de titluri mari. 

Dacă pentru Rafa locul 1 la finalul de sezon nu a fost neapărat un obiectiv anul acesta, pentru Djokovic a fost și este. Novak a făcut evident în mai multe ocazii, în special în ultimele săptămâni, că va face totul pentru a rămâne pe locul 1 la final de an, pentru a-l egala și depăși pe Pete Sampras și pentru a se apropia de recordul lui Roger Federer de 310 săptămâni petrecute pe primul loc al clasamentului ATP – un record în istoria tenisului masculin. (De asemenea, Federer deține recordul și în ceea ce privește numărul de săptămâni consecutive petrecute ca lider mondial – 237–, în vreme ce Djokovic se află pe locul 4, cu 122 de săptămâni). 

Djokovic a oferit chiar mai mult context, declarând într-un interviu pentru publicația Sportski Zurnal din Serbia faptul că e foarte important pentru el depășirea acestor recorduri și că a devenit un adevărat obiectiv pentru el să rămână cât mai mult lider mondial. ,,Trofeele Masters nu sunt prioritatea mea. Vreau să intru în istorie ca numărul 1 mondial cu cele mai multe săptămâni petrecute în clasamentul ATP și voi face tot ce pot ca lucrul acesta să se întâmple.”

Așa s-a explicat și alegerea sârbului de a participa la Viena, turneu unde a putut obține puncte suplimentare, în contextul oferit de regulile speciale ale acestui sezon, puncte suficiente cât să-și asigure poziția de lider la final de an. Și tot așa se explică și decizia de a nu merge la Mastersul de la Paris (chiar și cu riscul de ai fi egalat recordul de titluri Masters de către Nadal), pe care l-a câștigat anul trecut și unde n-ar mai fi putut obține puncte în plus, respectiv nici nu i se pot scădea nici punctele câștigate anul trecut, ținând seama de noile reguli privind întocmirea clasamentelor mondiale post-pandemie.

La 33 de ani, Novak Djokovic devine cel mai în vârstă jucător care încheie sezonul în calitate de lider. E o performanță mare pentru sârb, care nu doar că îl egalează pe Pete Sampras, idolul din copilărie. Ci reușește să se pună într-o poziție care îi permite ca peste (aproximativ) 19 săptămâni să îl depășească pe Roger Federer, cel care deține în prezent recordul de cele mai multe săptămâni petrecute pe primul loc în clasamentul ATP (310).  

Iar această realizare devine și mai posibilă în condițiile în care noile reguli privind clasamentele din ATP și WTA vor continua să se aplice și din 2021, cel puțin până în martie, afirmă Djokovic. Este însă important de precizat faptul că în perioada 23 martie – 23 august (22 de săptămâni), clasamentul ATP a fost înghețat. 

Cu o singură excepție, din 2007 încoace, Novak Djokovic a încheiat sezonul de tenis de fiecare dată în top 3. Acea excepție e reprezentată de anul 2017, când a încheiat pe locul 12, după mai multe probleme la umăr și cot, care l-au forțat să ia o pauză de câteva luni. În rest, sârbul a terminat pe locul 3 în perioada 2007-2010, pe locul 2 în 2013, 2016 și 2019 și pe locul 1 în restul sezoanelor.  

După 2011, 2012, 2014, 2015, 2018, Djokovic încheie, așadar, din nou un sezon de tenis primul. Cu cinci titluri câștigate (ATP Cup, Australian Open, Dubai, Cincinnati, Roma) și o nouă finală la Roland Garros, Djokovic și-a menținut dominația pentru încă un an în circuitul masculin. A făcut-o, o vreme, în cel mai clasic stil djokovician: 26 de victorii consecutive, patru titluri la rând. Apoi a ratat o șansă imensă în mai bifa un Slam la US Open, în urma descalificării în meciul cu Pablo Carreno Busta din optimi. Apoi s-a redresat odată întors în Europa cu un trofeu la Roma și un parcurs impecabil la Roland Garros, oprit în cele din urmă de un Rafa extraordinar. Iar acum pare pregătit să încheie sezonul așa cum l-a început. 

https://twitter.com/atptour/status/1324811857111130112?s=20

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi