Cum se schimbă modul de alcătuire al clasamentelor în tenis și care sunt implicațiile și efectele principale

Radu Marina | 7 iulie 2020

Înainte de potențiala reîntoarcere a tenisului începând cu 3 august, una dintre principalele probleme care trebuiau lămurite era cea a clasamentului, înghețat în momentul opririi circuitelor.

Avem trei promoții în Shop, în săptămâna în care aniversăm un an de la titlul Simonei la Wimbledon!

Pentru tenis, apariția pandemiei de coronavirus a însemnat, dincolo de turnee anulate și venituri pierdute, înghețarea clasamentelor, atât în circuitul masculin, cât și în cel feminin. Într-un moment în care tenisul se pregătește să revină la o cvasi-normalitate începând cu 3 august, una dintre principalele probleme care trebuiau lămurite era cea a clasamentului. Care e cea mai bună modalitate pentru a „dezgheța” clasamentele după mai bine de cinci luni de pauză, astfel încât să nu afecteze spiritul și logica după care funcționează tenisul? Cât de eficiente și inspirate se vor dovedi variantele alese de oficialii ITF, WTA și ATP? 

În esență, în tenis, clasamentele reprezintă cheia acestui sport. Asta deoarece clasamentul e factorul determinant în participarea unui jucător la un turneu. Prin clasament se stabilește lista capilor de serie și tot clasamentul influențează contractele jucătorilor cu sponsorii. Clasamentul și punctele reprezintă unitățile de măsură pentru acces, valoare, influență, loc în istorie.

În mod normal, clasamentul în tenis e actualizat săptămânal (în fiecare luni, respectiv la două săptămâni, în cazul în care avem în desfășurare un turneu de Grand Slam). Asta se face prin adăugarea rezultatelor (punctelor) din săptămâna precedentă și scăderea celor din săptămâna echivalentă din anul precedent. Ierarhiile mondiale se realizează cumulând cele mai bune rezultate ale unui tenismen izbutite în cele mai importante turnee ale sezonului.

Clasamentele WTA (simplu, dublu) se bazează pe un sistem cumulativ de 52 de săptămâni. Clasamentul unei jucătoare din circuitul WTA este determinat pe baza rezultatelor obținute la un maxim de 16 turnee pentru simplu, respectiv 11 pentru dublu. Punctele sunt acordate după o grilă în funcție de cât de departe avansează o jucătoare într-un turneu. 

În circuitul ATP lucrurile nu diferă cu mult. La fel, rezultatele intră în schemă doar dacă ele sunt obținute în ultimele 52 de săptămâni. Clasamentul unui jucător din circuitul ATP se bazează pe numărul total de puncte acumulate în 18 turnee (sau 19, dacă acesta se califică la ATP Finals), incluse aici fiind cele patru turnee de Grand Slam, cele opt turnee Masters, ATP Finals și cele mai bune șase rezultate la turneele care nu sunt Masters (aici intrând turneele ATP 500, ATP 250, ATP Challenger, Futures). 

Doar că, acum, dat fiind noua realitate, pandemia de coronavirus a oprit acel rulaj obișnuit al clasamentelor și a perturbat ritmul obișnuit al întocmirii clasamentelor. Prima măsură luată de toate circuitele după oprirea turneelor a fost înghețarea clasamentelor. Astfel, rezultatele din aprilie-iunie 2019 nu au fost scăzute și rămân parte din clasamentul fiecărui jucător.

Ceea ce înseamnă că atunci când tenisul va reveni (în august, după toate semnele și speranțele), ar fi existat un decalaj pentru clasament, fapt ce a ridicat multe întrebări și discuții între oficialii ITF, WTA ȘI ATP. E mai util ca restul turneelor să se joace fără acordarea punctelor, deci clasamentul să rămână înghețat, iar din 2021 să se revină la normal? E mai eficient un clasament întins pe o durată de doi ani? Cât de corect ar fi să se acorde puncte doar la acele turnee care contează pentru calificarea la turneele de final de an?

Toate aceste opțiuni au fost luate în discuție și analizate, însă niciuna nu a fost considerată potrivită. 

Neacordarea de puncte pentru restul sezonului 2020 și „dezghețarea” clasamentului abia în 2021 a fost o idee respinsă atât de WTA, cât și de ATP,  pentru că această variantă ar fi transformat practic turneele în simple demonstrative, sărăcindu-le de miza lor principală. Automat, ar fi avut consecințe grave la nivel financiar pentru foarte multe evenimente. Spre exemplu, contractele US Open cu foarte mulți sponsori, respectiv contractele privind drepturile de difuzare au conexiuni cu clasamentul jucătorilor / cu punctele acordate.

“Ne-am gândit la asta. Am discutat acest lucru cu organizatorii turneelor noastre, cu partenerii noștri comerciali, cu cei care difuzează turneele. Toți sunt de acord că trebuie să oferim puncte, pentru a da credibilitate circuitului. Aceste evenimente nu trebuie transformate în niște simple turnee demonstrative. De asemenea, acordarea punctelor e importantă datorită investițiilor financiare care vin din diferite evenimente. Dacă nu am avea puncte, vom arunca sistemul de ranking și circuitul în aer”, a declarat recent Steve Simon, CEO-ul WTA. 

Reguli noi. Cum stau lucrurile în mod concret? 

În așteptarea reluării competițiilor, ATP a prezentat oficial care sunt noile reguli privind întocmirea clasamentului în circuitul masculin. 

Astfel, clasamentul ATP va acoperi începând de acum o perioadă de 22 de luni (martie 2019 – decembrie 2020). 

Modificările făcute de ATP au avut în vedere mai multe aspecte: 1) vor să ofere flexibilitate tuturor jucătorilor, indiferent de nivel; 2) vor să ofere stabilitate acelor jucători care nu pot sau aleg să nu concureze în 2020 din cauza contextului; 3) vor să recompenseze pe acei jucători care performează bine în urma reluării circuitului și 4) vor să păstreze principiul apărării punctelor săptămână de săptămână în 2021, menținând astfel mobilitatea jucătorilor în clasament.

Noul sistem de ranking ATP revizuit la 22 de luni (care, important de menționat, e temporar) cuprinde următoarele elemente-cheie: 

-Clasamentul unui jucător va fi format din cele mai bune 18 rezultate, obținute în perioada martie 2019 – decembrie 2020. 

-Dacă în perioada de referinţă de 22 de luni un jucător a disputat de două ori acelaşi turneu, se va păstra doar cel mai bun rezultat dintre cele două. De exemplu, un jucător care a participat la Madrid în 2019 și va juca și în 2020 (turneul e programat în septembrie), va puncta doar cel mai bun rezultat al său la acest turneu. 

-Punctele adăugate în 2020, și care formează clasamentul jucătorului, vor rămâne în clasamentul unui jucător timp de 52 de săptămâni sau până când evenimentul în cauză va fi jucat din nou în 2021. Dacă un jucător a câștigat un turneu în aprilie 2019, dar el nu și-a putut apăra trofeul, el nu va pierde punctele. 

Principiul atribuirii de puncte în fiecare săptămână sau la două săptămâni în cazul în care se desfășoară un turneu de Grand Slam, va continua să existe. Așadar, vom avea și un clasament săptămânal, publicat în fiecare zi de luni. 

Ce efecte are această modificare? 

Noul sistem de stabilire al clasamentului permite jucătorilor să-și păstreze rezultatele din 2019, indiferent dacă vor juca sau nu vreun turneu la reluarea competițiilor. Cu mențiunea că, dacă un jucător va participa la un turneu în 2020 și va obține un rezultat mai bun decât cel din 2019, atunci acest rezultat mai bun va fi cel care va puncta în clasament.

Rațiunea pentru care s-a mers pe această variantă are la bază protejarea jucătorilor care nu pot participa la anumite turnee, fie din cauza preocupărilor pentru sănătatea lor și a echipei, fie din cauza restricțiilor de călătorie. 

Mai înseamnă, de asemenea, și o eliminare a presiunii pentru unii jucători. Spre exemplu, Rafael Nadal, care s-a impus la US Open anul trecut, va rămâne cu cele 2.000 de puncte, chiar dacă el va alege să nu participe la New York anul acesta.

Efectul invers al acestei decizii? Lipsa unor penalizări, dar și faptul că nu se pierd puncte, înseamnă că un jucător poate sări peste turnee, fără a fi penalizat în vreun fel, ceea ce poate aduce prejudicii financiare anumitor turnee, prin absența unor vedete. Cel mai bun caz e tot Rafa Nadal, care foarte probabil se va axa pe turneul de la Roland Garros, unde are șansa să bifeze al 20-lea titlu de Grand Slam. Nadal (sau Djokovic) are mai multe motive acum să sară peste o posibilă participare la US Open, care înseamnă distanță mare, carantină și măsuri stricte – pentru că știe că o absență la New York nu îl va afecta sub nicio formă. 

Până la acest moment, circuitul WTA nu a anunțat cum va funcționa clasamentul începând cu luna august. Dar, cel mai probabil, va avea la bază aceleași rațiuni precum cele prezentate de ATP. 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi