Cronica unei finale nevăzute: ”Înțeleg că au fost 3 seturi”

Codruț Baciu | 6 ianuarie 2018

Când meciul nu se vede nicăieri, și nici nu-i loc în sală pentru spectatori sau media, ci doar pentru staff-urile celor două oponente și pentru oficiali, trebuie să te bazezi pe o imaginație strașnică. Din fericire, avem și d-asta 😉

 

Ne aflăm în fața unei situații destul de insolite, nu credeți? O finală WTA, între liderul mondial și actuala deținătoare a titlului, este amânată patru ore din cauza ploii, iar apoi mutată, pe nepusă masă, indoor. Toate bune și frumoase, numai că indoorul ăla n-are de niciunele. Nici tribune ca lumea, nici spațiu pentru camere. E bine, totuși, că organizatorii au luat în calcul prezența arbitrilor și le-au făcut loc. Altfel, ar fi fost destul de ciudat să le lase pe fete să-și țină singure liniile. Ceva de genul:

Siniakova: ”Out! A fost out, Simo, sorry.”
Halep: ”Nici vorbă, a fost pe linie! Darren, zi tu!”

Așadar, meciul nu a mai fost transmis pe nicăieri și a trebuit să ne mulțumim cu Twitterul, livescore-urile interneților și câte un om de bine aflat la fața locului, care mai urca, din când în când, un video tremurat. We’ll take it! Contul official de Twitter al turneului de la Shenzhen a fost cel care ne-a dat vestea cea proastă, iar omul din spatele contului s-a angajat să ne-a facă live tweeting, ca să știm ce se petrece. Unii l-au înjurat, alții i-au mulțumit, așa cum se face, de altfel, în orice situație de criză.

Cum spuneam, aceasta este o după-amiază neobișnuită, deci vom avea o cronică neobișnuită. În continuare, mă voi folosi de puterile mele parapsihotweetronice ca să vă povestesc exact cum s-au desfășurat  fazele importante ale meciului, bazându-mă pe văzul și tastele celor aflați la fața locului.

Primul set s-a rupt rapid, la 3-1, când Siniakova și-a pierdut serviciul pe o dublă greșeală. Schimbul de mingi a fost, pentru câteva clipe, înlocuit cu un schimb de priviri intense între cele două jucătoare. Iar cea care a clipit a fost Kateřina. În următorul game, Simona și-a ținut iarăși serviciul cu ușurință și a făcut 4-1, fără să fi avut de salvat, până la momentul respectiv, nicio minge de break. Darren Cahill, înghesuit pe un scăunel din ăla de pescuit pe care chinezii i-l aduseseră, era foarte mulțumit pe margine. Avea să fie și mai mulțumit în game-ul următor.

La 40-30, Simona a găsit câteva unghiuri nemaipomenite. Le-a căutat în mod special, în dauna loviturilor în forță, pentru că Siniakova, la fel ca-n meciul cu Sharapova, tinde să rămână un pic cam în spate, uneori. Break, 5-1, urmat de un game de serviciu care nu a fost nicio clipă în dubiu.

Al doilea set își duce primele patru game-uri la fel ca primul, numai că în sens invers. Siniakova pare să-și amintească niște lovituri care au ajutat-o să câștige multe meciuri în Shenzhen, revine de la 0-30 și îi face breakul Simonei. Trage adânc în piept aerul stătut din sală și începe să creadă că e turneul ei ăsta.

Fetele fac apoi schimb de break-uri. Se face 4-2 și 5-2 pentru cehoaică, iar Simona mustăcește și comentează. Din fericire, sala nu e dotată nici cu aerisire ca lumea, darmite cu microfoane sensibile, care să-i recepționeze feedback-ul contructiv pe care și-l oferă în românește. Setul se termină 6-2, în aplauzele celor unsprezece spectatori care fac atmosferă ca pe Maracanã.

https://twitter.com/ShenzhenOpenWTA/status/949604784801120257

Ce a urmat a fost coșmarul oricărui fan Halep. Preferata lor juca divin, dar ei nu puteau vedea nimic. Asta este, evident, foarte frustrant, dar nu doar pentru că oamenii nu puteau să o urmărească live. Scurtă paranteză despre fanii înrăiți ai Simonei: ei au impresia că atunci când o privesc jucând îi sporesc șansele la victorie. Similar, când nu se uită, iar ea pierde, pun înfrângerea pe seama absenței lor din fața TV-ului/calculatorului. Asta mi-i face foarte simpatici. Ei bine, pe lângă suferința că au ratat un meci important, finala de azi este dovada de nerespins că Simona se descurcă și fără ei. Vă dați seama ce-i în sufletul lor? 🙂 

1-0, 2-0. Simona își face jobul fără milă și fără trac. Câteva lunguri de linie, servicii plasate corect și robinetul de încredere dat abrupt spre stânga o ajută să fugă cu setul până la 3-0. Strânge pumnul către Darren, însă gândurile îi sunt la adversara de astăzi: ”Katy, eu sunt numărul 1, iar tu, ei bine… nu”. Halep închide meciul la zero, Twitter-ul Shenzhen înțelege tenisul:

Simona câștigă, astfel, prima finală a anului, iar câteva ore mai târziu îi urmează și a doua, la dublu, alături de Irina Begu. Româncele le-au învins în decisiv pe Barbora Krejcikova și Katerina Siniakova: 1-6, 6-1, 10-8. Noul an a început perfect.

 

 

 

***

Nou! Am lansat „Simona de păstrat”, un album foto.

Dedicat momentelor importante din cariera Simonei, albumul este tipărit în condiții grafice de calitate înaltă. Cu peste 140 de pagini cu cele mai bune imagini din cariera Simonei și drumul ei spre locul 1, „Simona de păstrat” este un cadou perfect pentru fanii Simonei și fanii tenisului.

Albumul este într-un tiraj limitat, așa că nu întârzia să-ți iei un exemplar de aici. 

În Shop sunt ultimele tricouri disponibile din 30-0 Onederful, tricourile care marchează un moment istoric: prima jucătoare din România clasată pe locul 1 în lume! 

Vezi detaliile și cumpără Onederful de AICI 

Vezi detaliile și cumpără Onederful Black de AICI

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi