Coric îl mai bate o dată pe Federer, susținut de cel mai bun serviciu al carierei sale. Djokovic arată însă imbatabil

Camelia Butuligă | 13 octombrie 2018

Coric, care va urca pe locul 13 în lume, îl va înfrunta în finală pe Novak Djokovic, care va face rocadă cu Federer în clasament, sârbul preluând locul 2 la adăpostul unei serii fantastice. Nole are 17 victorii la rând și a câștigat 38 din ultimele sale 42 de meciuri.

În 2018, doar doi jucători au mai multe victorii decât Borna Coric la nivel de Masters 1000: Zverev (22) și Djokovic (19). Borna are 18. Pare greu de crezut, nu? Început cu o semifinală la Indian Wells și continuat cu un titlu la Halle, excelentul an al croatului continuă cu prima sa finală de Masters 1000 la Shanghai. Deși nu i s-a dat la fel de multă atenție ca mai înalților sau mai zurbagiilor săi colegi din NextGen, Coric a adunat anul acesta patru victorii la jucătorii din top 5. Contra lui Federer, Nadal și Murray are un H2H general de 6-6, învingându-i pe fiecare de câte două ori în cariera sa. Cu primul a avut onoarea să joace câteva meciuri memorabile anul acesta: o înfrângere luptată în trei seturi la Indian Wells, o finală câștigată la Halle și victoria categorică de azi de la Shanghai.

Coric are doar 21 de ani, însă a fost un jucător precoce, cu un tenis mai matur decât vârsta sa. Bazat pe lovituri disciplinate, deplasare bună și anduranță, inițial Borna părea proiectat să devină un David Ferrer al generației sale. După explozia în circuit, cu victorii la Nadal și Murray înainte de a împlini 19 ani, Coric a avut o perioadă în care a încercat diverse combinații de antrenori, ceea ce a dus la o anumită inconstanță în rezultate. Anul acesta în martie a declarat că a hotărât să rămână fidel echipei de antrenori Riccardo Piatti- Kristijan Schneider și nu se mai concentrează atâta asupra obiectivelor de clasament, ci asupra progresului în joc. Această nouă filozofie pare să dea rezultate, căci Borna Coric a jucat împotriva lui Federer azi un tenis care este mai mult decât constanță și anduranță.

Cea mai mare îmbunătățire este serviciul: cu o viteză medie de 200 km/h, procentaje de peste 70% la toate capitolele și doar 9 puncte pierdute pe serviciu tot meciul, Coric nu i-a dat azi lui Federer nicio șansă de break. Acesta este un lucru rar: ultima oară când elvețianul n-a avut nicio minge de break a fost tocmai în 2015, la Halle, contra lui Karlovic. Serviciul nu l-a ajutat prea mult pe elvețian, Federer suferind breakuri în debutul ambelor seturi. Nici în schimburi n-a dus-o mai bine Roger: croatul a combinat agresivitatea cu constanța la fel de eficient și în apărare și în atac, pistonându-l pe Federer cu reverul său redutabil și forțându-l să riște mai mult decât ar fi vrut. Federer a încheiat meciul cu 24 de greșeli neforțate, din care 16 pe rever.

„A fost unul din cele mai bune meciuri din cariera mea. Azi am intrat pe teren fără niciun fel de presiune, de aceea am jucat așa de bine. A contat mult că l-am bătut la Halle anul acesta și am încercat să păstrez în minte acea victorie,” a declarat Borna, care a fost foarte aproape să sară peste Shanghai din cauza unor dureri la gât. „A servit mai bine, a lovit mai apăsat,” a recunoscut Federer. „Am început prost ambele seturi și asta a fost destul pe suprafața rapidă de aici de la Shanghai.”

În a doua jumătate a anului, Federer nu mai câștigat niciun trofeu, deși a rămas aproape în mai toate turneele la care a jucat; după titlurile de la Australian Open, Rotterdam și Stuttgart, Federer are finale la Halle și Cincinnati, semifinală la Shanghai, sferturi la Wimbledon și turul 4 la US Open. În ceea ce privește programul său viitor, el a declarat că va decide după turneul de la Basel dacă va participa la Mastersul de la Paris, iar în off-season va hotărî dacă va sări din nou peste zgură la anul sau nu. ”Nu am detalii acum, dar voi juca tenis anul viitor.”

În finală, Coric va avea un examen greu de trecut: Novak Djokovic, într-o formă necruțătoare. În semifinala contra lui Zverev, sârbul nu a trebuit decât să apară, să facă un break devreme în primul set și apoi să țină mingea în teren: restul l-a făcut tânărul neamț, care s-a destrămat complet. Djokovic are și el niște statistici cam înspăimântătoare pe serviciu (nu și l-a pierdut deloc toată săptămâna) iar Coric nu va mai avea, ca împotriva lui Federer, gândul încurajator al unui meci anterior bun: nu numai că nu are nicio victorie contra lui Novak, dar nu a reușit să-i ia nici măcar un set.

Novak este aproape pe teren propriu la Shanghai (și în general în Asia), unde a câștigat toate cele trei finale jucate. Deja după victoria contra lui Zverev și înfrângerea lui Federer, are asigurată urcarea pe locul doi. Un rezultat firesc, ținând cont că de la Wimbledon încoace are 26 de victorii și doar o înfrângere. Singura strategie pentru Coric este să intre mâine pe teren ca împotriva lui Federer azi: neavând nimic de pierdut. Indiferent de rezultatul din finală, are garantată urcarea pe 13, cel mai bun clasament al carierei.

***

Bunătăți din Shop-ul 30-0 de care tu și prietenii tăi ar trebui să știți:

1. Pachetul One e reeditat: după ce tricourile Onederful au fost sold-out, pachetul One, dedicat Simonei, revine și e compus acum din tricoul Onederful Tricolor și ediția a doua a albumului foto Simona de Păstrat. Cum Simona se pregătește să încheie un nou sezon pe locul 1 în lume, iată un cadou perfect pentru fanii ei. O combinație de două produse populare, la un preț mult mai avantajos.

2. Tricoul „N-o să”. Considerat de mulți dintre voi (și de noi :D) drept cel mai bun tricou făcut de 30-0. „N-o să” vorbește pentru sine. Prinde o mărime aici, cât încă mai găsești!

3. Neînvinșii. Cartea colegei Andreea Giuclea e o colecție grozavă de povești motivaționale a unora dintre cei mai buni sportivi români. Merită să le ducem aceste povești mai departe, fie și ca o formă de inspirație pentru viitorii campioni, de care sportul românesc are atâta nevoie.

4. „Povestea Primului Slam”. Unii dintre voi i-ați zis „carte”, alții, „revistă”. Dar cei mai mulți ați descris-o drept o publicație la standardele cele mai înalte, așa cum găsim în străinătate, despre campionii altora. Ei bine, avem și noi campionii noștri world-class. Simona Halep și titlul ei câștigat la Roland Garros sunt în centrul acestei colecții de articole, reportaje, interviuri și texte de opinie, colecție pe care n-o mai găsiți nicăieri în altă parte.

5. Tricoul „Icecream”. Iubim cu toții tenisul de ne topim după el. Ce mod mai bun de a transmite asta decât printr-un tricou cu mesaj? Tennis to melt for. 

6. Ești genul care preferă bundle-urile? Iată un super pachet, care cuprinde toate produsele de print scoase vreodată de 30-0, în cea mai avantajoasă ofertă cu putință: album foto + trei reviste, la un super preț promoțional, disponibil un timp limitat.

Verifică aici toate produsele din Shop.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi