Cea mai bună zi de Slam din istoria recentă: Rybakina, Pegula, Rune, eliminați, Swiatek, Medvedev, încolțiți

Radu Marina | 18 ianuarie 2024

Multiple surprize și meciuri de calitate suprapuse în ziua a cincea de la AO 2024.


Anna Blinkova vs. Elena Rybakina – meciul zilei  și, probabil, al turneului

Anna Blinkova și Elena Rybakina au dus această zi a surprizelor și a meciurilor lungi la un alt nivel. Două ore și 46 de minute, șase mingi de meci salvate, nouă ratate și un tiebreak decisiv cu care cele două au intrat în istorie (cel mai lung tiebreak jucat vreodată în turneele de Grand Slam) – datele cheie ale meciului în care Anna Blinkova a învins-o în trei seturi pe Rybakina, numărul trei și finalista de anul trecut.

Rusoaica, acum pe locul 57, nu e străină de victorii mari, e capabilă să facă astfel de meciuri (a mai învins-o, într-o manieră similară, pe Caroline Garcia, la Roland Garros, anul trecut, pe Philippe Chatrier) și are, din punct de vedere al tenisului, tot ce îi trebuie pentru astfel de evoluții. Nu e, așadar, tocmai inexplicabilă această victorie cu Rybakina, cea care era văzută una dintre cele poate trei mari favorite la Melbourne și venea după titlul câștigat la Brisbane.

Dar e remarcabil maniera în care Blinkova a rezistat presiunii în final, cum a salvat mingile de meci și cum a jucat tot meciul, de la prima și până la ultima minge. Tiebreak-ul, care a fost apogeul acestui duel, a fost de o intensitate incredibilă, iar felul în care ambele jucătoare au salvat mingile de meci și au jucat punctele importante a fost de un curaj și de o frumusețe aparte. Punctul jucat la 18-17 (minge de meci Rybakina – îl poți vedea în story-urile 30-0 de pe Instagram) e definitoriu pentru Blinkova: a fost deplasată din colț în colț, a rezistat unor lovituri grele, în lung de linie și unghiuri scurte, s-a repliat de fiecare dată și a refuzat, pur și simplu, să renunțe.

Blinkova a fost întotdeauna o jucătoare capabilă să aducă un tenis foarte bun în anumite meciuri: are forță, are versatilitate (se joacă cu efectele, apelează la tot felul de artificii și unghiuri) și, cel mai important, are o atitudine cu care poate face diferența atunci când meciul atârnă pe muchie: se agață de cea mai mică șansă apărută, stă în punct oricât de greu i-ar fi și e întotdeauna pregătită să mai joace încă o minge și încă o minge – și oricâte ar fi nevoie pentru a câștiga punctul. Ceea ce îi lipsește și i-a lipsit a fost continuitatea; a bifat câteva rezultate bune, inclusiv primul ei titlu WTA, câștigat la Transylvania Open, dar starea fizică nu i-a permis să construiască pe aceste rezultate.

Contextul în care vine această victorie e mai surprinzător, poate, decât faptul că Blinkova e capabilă de ea: Blinkova nu câștigase până la Australian Open niciun meci în 2024, și era într-o serie de patru înfrângeri la rând. Victoria cu Rybakina, a doua vs. o jucătoare de top 5, este cea mai relevantă pe care o obține în cariera ei, dar și cea mai specială. “Îmi voi aminti de această zi pentru tot restul vieții mele”, a declarat ea după meci.

Această partidă e de ținut minte pentru toată lumea și, probabil, va rămâne unul dintre cele mai bune meciuri jucate în 2024. Va fi un meci de ținut minte și pentru Rybakina, care cu siguranță are destule lucruri de reproșat după această întâlnire – precum oscilațiile pe forehand în momentele cheie – deși și ea ar fi putut câștiga la fel de bine acest meci. Dacă există câteva lucruri pe care Rybakina și le poate reproșa e că nu a pus piciorul în prag mai devreme și a lăsat meciul să curgă, având încredere că poate reveni.

Dar nu își poate reproșa mingile de meci anulate de Blinkova, pentru că acele puncte au fost câștigate, cinstit și curajos, de rusoaică. “Am avut o grămadă de gânduri negative, în special atunci când nu am putut converti mingile de meci și a trebuit să salveze mingile ei de meci. M-am tot gândit cum va servi, dacă va servi bine, dacă reușește un serviciu puternic și totul se termină. Am încercat să îndepărtez toate aceste gânduri și să-mi spun că e important să rămân calmă și solidă, doar să continui să alerg oricât e nevoie, oriunde și să pun mingea în teren.”

Iga Swiatek se clatină serios, dar rămâne în picioare

Partida Igăi Swiatek cu Danielle Collins a fost una dintre cele mai așteptate meciuri ale zilei, dat fiind faptul că ultima dată când au jucat în Australia, americanca nu i-a dat prea mult șanse (6-4, 6-1). Pentru multă vreme, a părut că scenariul se repetă și anul acesta: Iga a câștigat primul set, dar din setul doi încolo Collins a preluat controlul și a dominat așa cum făcuse în urmă cu doi ani, tot la Australian Open, în semifinale.

În felul acesta, Collins a ajuns la 6-4, 4-1, apoi 4-2 și 40-0 pe serviciul polonezei. Doar că de la acel punct încolo totul a fost despre Swiatek, care merită toate laudele pentru cum a revenit în acest meci care părea pierdut: s-a mobilizat formidabil, a crescut foarte mult – și mai mult – nivelul și a început revenirea, care s-a produs prea rapid pentru Collins, cea care n-a mai câștigat niciun game și nimic din jocul său nu s-a mai legat.

După această înfrângere, Collins a declarat că are intenția de a se retrage din tenisul profesionist și că acesta va fi ultimul ei sezon.

În partea cealaltă, Swiatek își continuă drumul pentru primul său trofeu în Australia, iar următoarea adversară va fi Linda Noskova, jucătoarea de 19 ani, care a eliminat-o în turul doi pe McCartney Kessler.

Cinci din primele 8 favorite sunt deja eliminate

Cu Ons Jabeur (6), Marketa Vondrousova (7), Elena Rybakina (3) și Maria Sakkari (8) ieșite din cărți, a fost eliminată astăzi și Jessica Pegula, favorită 5. Pegula, care a început sezonul șovăitor, a fost învinsă cu adevărat surprinzător de Clara Burel, 6-4, 6-2. După trei calificări consecutive în sferturile de finală la Melbourne, Pegula părăsește acum Australian Open din turul doi, fiind pentru prima dată din 2021 când e eliminată atât de devreme într-un Grand Slam.

Foarte mult timp, Pegula a creat impresia de jucătoare solidă, constantă, greu de învins în meciurile în care era favorită; în majoritatea timpului și-a câștigat meciurile care trebuiau câștigate și a pierdut atunci când într-adevăr a întâlnit o adversară mai puternică, mai versatilă sau mai inspirată decât ea. În acest început de an, Pegula a părut că nu se regăsește deloc: a pierdut, la fel de surprinzător ca acum, primul meci din noul sezon cu Katie Boulter, s-a retras înaintea partidei cu Kasatkina de la Adelaide, iar astăzi, contra franțuzoaicei Burel, nu a putut lega nimic.

Ostapenko, Svitolina, Stephens și Azarenka merg mai departe

Acest grup de jucătoare au destule lucruri în comun; sunt niște jucătoare care au avut un cuvânt de spus în circuitul feminin în anii trecuți, s-au reinventat și au găsit întotdeauna metode de a rămâne relevante. Jelena Ostapenko, proaspătă revenită în top 10 WTA, are acum o serie de șapte victorii consecutive după cea obținută în trei seturi cu Tomljanovic, iar în meciul următor o va întâlni pe Victoria Azarenka, care își continuă și ea forma bună cu un meci câștigat de asemenea în trei seturi în fața Clarei Tauson.

Elina Svitolina, care a jucat recent o finală la Auckland, e în turul 3 și ea, după un meci câștigat clar în fața Victoriyei Tomova. De asemenea, Sloane Stephens, care nu mai legase două victorii într-un turneu din iulie 2023, s-a calificat astăzi în turul trei după succesul important contra Dariei Kasatkina, 4-6, 6-3, 6-3.

Daniil Medvedev întoarce de la 0-2 la seturi

Într-un meci încheiat aproape de ora 4 dimineața în Australia, Daniil Medvedev l-a întors pe finlandezul Emil Ruusuvuori de la 0-2 la seturi și două puncte de victorie. Medvedev, numărul 3 mondial, l-a învins pe Ruusuvuori după 3-6, 6-7, 6-4, 7-6, 6-0. Momentul-cheie al acestui meci a fost setul patru, unde finlandezul a condus cu 5-4, respectiv 6-5 și a fost la două puncte distanță de victorie. Odată ajuns în tiebreak, Medvedev a fost pur și simplu de neoprit: a mai cedat un singur punct iar setul cinci a fost doar la discreția lui, pierzând, în întregul set, doar opt puncte.

În turul următor, Medvedev se va revedea cu Felix Auger-Aliassime, care a trecut tot astăzi, în patru seturi, de Hugo Grenier, confirmând astfel victoria grea și valoroasă obținută în primul tur cu Dominic Thiem.

Holger Rune, eliminat

Favorit 8 la Australian Open și unul dintre jucătorii de la care se așteaptă mult în acest sezon, Rune era privit drept un adversar greu de învins la Melbourne, mai ales în condițiile în care venea după o prima finală jucată în 2024, la Brisbane.

Cu toate astea, astăzi nimic nu a mers pentru danez: a fost scos în patru seturi de Arthur Cazaux, un francez de 21 de ani, clasat pe locul 122, care nu câștigase până la Australian Open niciun meci pe tabloul principal al vreunui turneu ATP sau Grand Slam. Francezul a început anul cu un titlu challenger, câștigat în Noua Caledonie, iar acum ajunge la șapte victorii consecutive – victoria cu Rune fiind, de altfel, cea mai importantă obținută până acum și prima vs. un jucător din top 10.

Casper Ruud, Alexander Zverev și Hubert Hurkacz câștigă meciuri imense

Ruud (11),  Zverev (6) și Hurkacz (9) și-au câștigat astăzi meciurile – dar cu ce efort. Toți trei au câștigat în cinci seturi, după peste trei ore de joc, iar Zverev și Ruud s-au impus la limită, într-un tiebreak decisiv: Zverev a trecut de Lukas Klein cu 10-7 în tiebreak iar Ruud a făcut același lucru cu Max Purcell. În schimb, Hurkacz a trebuit să revină de la 2-1 la seturi cu Jakub Mensik, cel care-l eliminase în primul tur pe Denis Shapovalov.

Și tot într-un tiebreak decisiv, ba chiar mai dramatic, a câștigat Miomir Kecmanovic, care a a salvat două mingi de meci înainte de a-l învinge cu 11-9 în match tiebreak pe germanul Struff.

Carlos Alcaraz își egalează cea mai bună performanță

Oricât de surprinzător ar părea, cel mai bun rezultat al lui Alcaraz la Australian Open este cel obținut acum, turul trei. Absent anul trecut, Alcaraz s-a întors acum și e calificat în turul trei după o victorie muncită cu Lorenzo Sonego, pe care l-a învins în patru seturi. Alcaraz urmează să-l întâlnească în turul următor pe chinezul Juncheng Shang, un tânăr de 18 ani, fost lider mondial la juniori în 2021, care e de urmărit de aici încolo.

Grigor Dimitrov construiește pe succesul de la Brisbane

După titlul cucerit la Brisbane, primul lui trofeu din 2017 încoace, Dimitrov leagă victoriile și e în turul trei la Australian Open după o victorie foarte bună cu Thanasi Kokkinakis. Bulgarul e destul de bine poziționat pentru a-și prelungi parcursul la Melbourne, urmând să-l întâlnească în turul următor pe portughezul Nuno Borges.

 

 

 

 

 
 

 

 
View this post on Instagram
 

 

 

 

 

 

 
 

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A post shared by Treizecizero (@treizecizero.ro)

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi