Anna Blinkova câștigă la Cluj, e noua campioană de la Transylvania Open!

Radu Marina | 16 octombrie 2022

Un turneu special precum Transylvania Open are, până la urmă, o câștigătoare cu o poveste specială: o junioară de excepție (finalistă la Wimbledon, fost număr 3 mondial) ajunsă la 24 de ani câștigă primul său trofeu WTA, venind din calificări, după o perioadă tulbure și cu multe accidentări.


este partener principal al Transylvania Open

Anna Blinkova e noua campioană a turneului de la Transylvania Open, după o victorie în trei seturi în fața italiencei Jasmine Paolini. A fost 6-2, 3-6, 6-2 pentru Blinkova, care își încheie în cel mai frumos mod cu putință povestea de la Transylvania Open: venită din calificări, jucătoarea din Rusia a câștigat 7 meciuri consecutive și a eliminat trei favorite: pe Lesia Tsurenko, Anhelina Kalinina și Anastasia Potapova.

Cu victoria în fața lui Jasmine Paolini, Blinkova își trece în cont primul titlu WTA. Iar succesul acesta vine într-o perioadă în care Anna încearcă să revină în clasament, ea fiind în afara topului 100 mondial la începutul turneului, după un 2021 greu, în care – din cauza mai multor probleme de sănătate -, fie a pierdut des, fie a ratat multe turnee.

Finala de la Cluj a început dezechilibrat, cu Blinkova dominând și impunându-și prea ușor jocul în fața italiencei, care n-a mai putut răspunde cu defensiva ei excelentă, care a scos-o de atâtea ori din dificultate săptămâna aceasta. Treptat însă, Paolini a început să simtă mai bine loviturile, să se deplaseze mai ușor și să aibă mai mult curaj. Rezultatul? Un set doi unde italianca a condus, a făcut break-ul la țanc și a fugit cu setul.

Numai că setul decisiv a fost iar doar despre Anna Blinkova, care și-a luat această victorie cu ambele mâini: Paolini nu s-a putut atinge de serviciul ei în setul trei (nicio minge de break, doar un singur punct pierdut cu primul serviciu), iar Anna a fost fără cusur și la retur, unde a câștigat toate punctele jucate pe serviciul doi al italiencei.

Pe Anna Blinkova am urmărit-o cu atenție în această săptămână la Transylvania Open din mai multe motive. Primul: mi s-a părut dintotdeauna o jucătoare plăcută de urmărit, cu un tenis care poate pune în dificultate pe oricine – are acel stil de joc agresiv, cu lovituri grele, dar e capabilă să mixeze unghiurile, lungimea și efectele. Iar recent a adăugat jocului său și mai multă variație: vine la fileu, face serviciu-voleu, nu are ezitări să pună scurte sau să rupă ritmul cu lovituri de slice.

În circuitul feminin e complicat de găsit o astfel de combinație, iar Blinkova, deși e la bază o jucătoare agresivă, are această capacitate de a câștiga puncte în feluri diferite.

Al doilea motiv: fiind prezentă în calificări, am avut ocazia să o văd mai des, în mai multe meciuri, dar și la antrenamente. În mod permanent mi-a dat impresia de jucătoare foarte ordonată, respectuoasă, care nu dorește să deranjeze pe nimeni și care își vede de treaba ei, încercând să se concentreze doar pe ce are de făcut.

La Cluj a venit doar cu antrenorul său, Ivo Klec, un fost jucător profesionist din Slovenia. Klec l-a înlocuit pe Vladimir Platenik, cei doi par să comunice bine, iar Anna îi caută de multe ori privirea când ceva nu funcționează.

La antrenamente, Blinkova a acordat o atenție deosebită loviturilor din preajma fileului, voleurilor și loviturilor prin care încerca să înainteze treptat în teren – pentru a închide punctul de la fileu.

Ulterior, după meciul din semifinale, rusoaica, semifinalistă la USO în proba de dublu, a declarat că și-a dorit – și a reușit – să își reinventeze stilul de joc, să joace mai creativ și să se folosească cât mai des de serviciile-voleu (pe care le-a încercat în multe rânduri pe parcursul turneului la Cluj) și, în general, pe intențiile agresive de la fileu.

Jasmine Paolini, învinsa Annei Blinkova din finală, va rămâne cu victoriile grozave de la Cluj: a trecut de Marta Kostyuk, de Dayana Yastremska, Jule Niemeier și Xiyu Wang – jucătoare extraordinare, despre care vom mai auzi și scrie.

Un turneu special precum Transylvania Open are, până la urmă, o câștigătoare cu o poveste specială: o junioară de excepție (finalistă la Wimbledon, fost număr 3 mondial) ajunsă la 24 de ani câștigă primul său trofeu WTA, venind din calificări, după o perioadă tulbure și cu multe accidentări.

Foto: Transylvania Open

https://twitter.com/WTA/status/1581683607457783808?s=20&t=l9XrkgZY814abmImNKRvlg
https://twitter.com/TransylvaniaOpn/status/1581681033161760768?s=20&t=l9XrkgZY814abmImNKRvlg
https://twitter.com/WTA/status/1581665500106350592?s=20&t=l9XrkgZY814abmImNKRvlg

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi