Ce zi! Kerber și Azarenka sunt eliminate încă din primul tur de la Roland Garros; Murray se salvează după ce a fost la două puncte de eșec

Camelia Butuligă | 24 mai 2016

A treia zi de la Roland Garros a fost una dominată de cele două mari surprize de pe tabloul feminin. Cele mai în formă jucătoare din primele luni ale sezonului în circuitul feminin, Angelique Kerber și Victoria Azarenka, au fost eliminate din primul tur, confirmând astfel previziunile celor care nu le vedeau un factor pe cele două la un Slam pe zgură. În turneul masculin, Andy Murray a evitat surpriza, câștigând în setul cinci meciul cu Radek Stepanek, oprit aseară, din cauza întunericului. A fost 7-5 în decisiv pentru britanic .

Primele zile ale Openului francez au continuat melodrama de dinaintea turneului, când am avut câteva retrageri high-profile. Actul unu al Roland Garros a avut până acum ploaie, program dat peste cap, surprize și abandonuri din cauza accidentărilor. Printre cele 71 de meciuri care s-au încheiat cum-necum azi, au fost însă câteva replici haioase, statistici interesante și echipamente fistichii. Recapitulare.

Mai știți când spuneam că Novak poate fi pus la încercare doar de un război lung de hărțuială dus colectiv de toți jucătorii pe care-iîntâlnește în fiecare tur? Ei, nu este pentru cine se pregătește, e pentru cine se nimerește (în calea sorților potrivnici). Novak a trecut fluierând în turul unu de Yen Hsun Lu, care a jucat în toată cariera lui (destul de lungă) doar 23 de meciuri pe zgură, din care a reușit să câștige 6. În schimb, Andy Murray l-a primit pe vicleanul Stepanek, care l-a hărțuit în trei seturi acum două săptămâni la Madrid, iar la Roland Garros, surpriză, l-a hărțuit în cinci, întinse pe două zile. Murray a trebuit să recupereze un deficit de două seturi pierdute ieri și azi s-a aflat la doar două puncte de eliminarea în primul tur al unui Grand Slam unde este considerat pretendent la titlu. Ca să vezi câte parale fac predicțiile noastre. 

Tenisul în sine a fost captivant și toată lumea l-a savurat din plin: stadionul era încântat, cântându-i în strună lui Steps, care își arunca mâinile în aer după fiecare voleu reușit, iar twittosfera fremăta de emoție. În tot acest timp, Andy Murray avea expresia unui pitbull care se trezește agresat de un pechinez și nu înțelege cum a ajuns acolo. După ce a lătrat la sine însuși, la ceruri și la lojă, Murray s-a scos cu un efort monumental din groapa unde-l băgaseră incursiunile la fileu ale lui Stepanek și s-a îndreptat sfârșit spre conferință. Unde a fost supus unor întrebări care pretindeau că despărțirea sa de Mauresmo s-a datorat comportamentului său dubios de pe teren. Murray a dezmințit categoric tot și a plecat mormăind niște poezii de Tennyson către vestiare. 

E miercuri și trei din primele 7 favorite ale concursului feminin au plecat acasă. Angelique Kerber și Victoria Azarenka se alătură Robertei Vinci, scoasă ieri de Bondarenko. Vika și Angie au totuși absența motivată medical. Kerber a pierdut meciul contra olandezei Bertens în trei seturi pentru că a suferit din cauza unei probleme la umăr. Se pare că este aceeași problemă din cauza căreia s-a retras de la Nurenberg săptămâna trecută. Angie trebuie să fie bucuroasă că s-a terminat acest sezon mediocru de zgură: după ce și-a apărat titlul la Stuttgart, a ieșit în primul meci și de la Madrid și de la Roma și de la Paris.

Vika n-a avut nici ea mai mare baftă, abandonând în setul trei al meciului contra lui Knapp din cauza unei accidentări mai vechi la genunchi pe care a reactivat-o când a aterizat mai câș la un serviciu. Au urmat două pauze medicale prelungite, lacrimi, rachetă folosită pe post de cârjă și un set doi câștigat cu forcepsul la tiebreak.  Condusă însă în decisiv, Azarenka a trebuit să se recunoască învinsă de soarta crudă. De supărare, Vika nici n-a mai venit la conferință, a trimis doar o declarație de presă:

Între timp, Venus Williams, la a 19-a participare la RG, se califică în turul doi. Sora ei mai mică a pierdut doar două game-uri în fața unei Rybarikova inacapacitată atât de clar, că expresia Serenei indica că se întreabă de ce s-a mai obosit să intre pe teren. Păi, s-a obosit din câteva motive. 30 000, mai exact, că atâta este premiul pentru jucătorii care pierd în primul tur. La fel de mare ca premiul semifinalistelor la Stuttgart – iau un exemplu la întâmplare.

Alți capi care au mai căzut azi sunt Konta, Jankovic, Niculescu, Fognini, Anderson, Kohlschreiber și Delbonis. Tot la capitolul upseturi, dar mai minore, așa, este ieșirea Dariei Gavrilova la argentinianca Duque-Marino. Restul lumii a trecut destul de bine mersi. Rafa a defilat, la fel și Novak, Ferru, Berdych, Goffin, Bacsinszky, Keys, Cibulkova. De fapt, multe meciuri de azi s-a terminat cu scoruri rapide, spre ușurarea organizatorilor, care aveau restanțe mari de ieri cu programul. La capitolul surprize pozitive trecem victoriile în minim de seturi ale lui Tomic și Gulbis. Luând în considerare că anul acesta au avut amândoi niște rezultate oribile, este de-a dreptul neașteptat că Bernie câștigă pe zgură și Ernie câștigă accidentat la coapsă. De asemenea, Genie mi-a contrazis așteptările și a expediat-o fără prea multe fasoane pe revelația începutului sezonului de zgură, Laura Siegemund.

La final, niște amouse-bouche. Câștigătoarea detașată (până acum) a concursului ”Cel mai fistichiu echipament” (zebrele Adidas pot să se ducă la culcare liniștite): salopeta lui Alize Lim.

Câștigătorul concursului ”Punctul zilei”:

Iar ”Citatul zilei” merge la Francesca Schiavone. Detașat.

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi