Sorana și Monica nu găsesc ziua lor cea mai bună, sunt învinse în primul tur la Paris

Camelia Butuligă | 24 mai 2016

După ce a trecut în mare viteză prin cele trei meciuri de calificare pe tabloul principal, avântul Soranei a fost tăiat rapid, în ceva mai mult de o oră de joc, de Elina Svitolina: 6-1, 6-3 pentru ucraineancă, favorita numărul 18. Chiar și așa, după un sezon de zgură solid, Sorana păstrează motive de optimism pentru turneele următoare.Dacă Sorana nu a reușit deloc să intre în meciul cu Svitolina, Monica Niculescu a revenit puternic de la 2-6 și 2-4, a servit de două ori pentru a împinge meciul în setul decisiv, numai pentru fi învinsă până la urmă de încăpățânata Pauline Parmentier, pe care o depășise clar în ultimele două întâlniri (ambele în 2015).

Două meciuri românești azi, două înfrângeri. Meciul Soranei cu ucraineanca Svitolina s-a suprapus o vreme peste cel al Monicăi cu franțuzoaica Parmentier, dar deși ambele au avut același deznodământ, drumul până acolo a fost destul de diferit. Înfrângerea Soranei a părut, cu prea puține excepții, unidirecțională, iar jocul ei de azi a avut ecouri din jocul Soranei de pe vremuri, cea grăbită și distrată. Multe neforțate (27), lipsă de răbdare în schimburi și o senzație că nu era conectată la ce se întâmplă. Surprinzător pentru cineva care nu a pierdut niciun set în cele trei meciuri din calificări, dar Sorana mi-a dat senzația că Terenul 4 era ultimul loc din lume unde voia să se afle azi.

De obicei, motivul pentru o astfel de evoluție lipsită de strălucire este fie un surplus de emoții (poate reîntoarcerea pe un tablou principal la un Grand Slam după atâta vreme a marcat-o mai mult decât se aștepta?) sau probleme fizice. Umărul și problemele pe care le-a avut cu el sunt arhicunoscute. Sorana nu a cerut nicio pauză medicală, însă serviciul ei nu a fost nici pe departe o lovitură solidă azi. Deși a avut un procentaj bun pe primul, a câștigat semnificativ mai puține puncte cu el decât adversara ei. Svitolina a returnat din ce în ce mai agresiv pe măsură ce meciul avansa, iar aceasta s-a reflectat în numărul șanselor de break pe care le-a avut (9, dintre care 5 convertite).

Sorana a reușit să echilibreze pentru puțin timp jocul la începutul setului doi când și-a recuperat breakul pierdut la 2-1, dar doar pentru scurt timp; Svitolina a reușit încă unul la 3-2. Ucraineanca a tras o sperietură zdravănă la începutul setului 1, când s-a împiedicat și a căzut, având nevoie de bandaj la glezna dreaptă. Însă s-a dovedit că nu a fost nimic serios, deplasarea nefiindu-i afectată.

Meciul Monicăi Niculescu a pornit echilibrat, cu un schimb de breakuri, dar imediat după aceea balanța s-a înclinat drastic în favoarea lui Parmentier. Franțuzoaica a jucat un tenis foarte agresiv din spatele terenului, a deschis foarte bine unghiurile și, ce-a fost mai grav, nu a părut deranjată de slice-ul Monicăi. Dreapta sa mai ales a făcut pagube serioase în schimburile din spate, taxând toate mingile scurte și producând winnere pe bandă. Parmentier a terminat meciul cu o cifră excelentă la lovituri câștigătoare (37), față de doar 9 ale Monicăi. De asemenea a avut cifre mai bune și la serviciu, a urcat mai mult la fileu și per total a fost mult mai agresivă.

În setul doi, Monica a făcut niște ajustări: a renunțat să se mai bată din spatele terenului, de vreme ce pierdea majoritatea duelurilor. În loc, a început să atace fileul și să rupă ritmul cu scurte. S-au dovedit schimbări binevenite, care au transformat setul doi într-o luptă mult mai strânsă decât setul unu, și de două ori mai lungă. Majoritatea game-urilor au ajuns la multiple egalități, s-au obținut 12 mingi de break în total, dintre care 6 concretizate. Monica a servit de două ori pentru set, însă serviciul ei nu a fost suficient cât să țină la distanță retururile lui Parmentier. De asemenea, mi s-a părut că spre sfârșitul setului a renunțat la tactica care dăduse rezultate așa de bune laînceputul lui, aceea de a ataca fileul.

În tiebreak, rezistența Monicăi s-a prăbușit, Parmentier luând un avans de câteva puncte încă de la încput, avans pe care l-a păstrat până la sfârșit. Meciul s-a încheiat cu 6-2, 7-6(2), după două ore și patru minute de joc, în lumina din ce în ce mai difuză a serii.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi