Ce zi bună! Marius Copil, Irina Begu și Simona Halep au câștigat la Madrid

Adrian Țoca | 5 mai 2014

Toate victoriile sunt importante, dar cele de azi au o greutate în plus pentru Marius și Irina, deoarece ele confirmă că invitațiile primite de la Madrid au fost justificate. În plus, fiecare poate folosi momentul pentru a-și îmbunătăți substanțial clasamentul. La rândul ei, Simona Halep a obținut exact ce avea nevoie: un succes convingător și nesolicitant.

Câtă diferență face un wildcard acordat la momentul oportun? Dacă n-ar fi avut wildcard la Madrid, Irina Begu n-ar fi putut participa, cel mai probabil, la turneul spaniol. N-avea clasament suficient de bun să intre direct pe tablou, iar prezența în calificări ar fi fost condiționată de parcursul de săptămâna trecută, de la Oeiras. Unde, de asemenea intrată în concurs în calificări, a ajuns până în semifinale. Și cum spuneam și atunci, rezultatele la turneele mici sunt minunate și utile, însă diferența o face un parcurs solid la o competiție importantă. Așa se nasc posibilitățile, se consolidează încrederea și se ghiftuiește clasamentul. Din turneele de rang inferior poți, cel mult, să supraviețuiești, să-ți câștigi dreptul la încă un loz. Dacă ești norocos. Prea puțini sunt cei care apucă să evadeze din subsolul clasamentului pe valul unui șir de rezultate pozitive reușite în turneele mici și foarte mici. Ca să crești, trebuie să apuci să joci pe arenele mari, la turneele mari, în condiții de competiție infinit mai complexe. Cel mai familiar exemplu pentru români? Așa a explodat Simona Halep anul trecut, cu un parcurs până în semifinalele de la Roma. 

„Timing is everything” e o expresie care își găsește acoperirea în tenis mai mult decât în alte sporturi. Într-un sistem în care cei mai mulți dintre jucători sunt într-atât de relevanți precum o arată ultimul lor rezultat, șansele sunt rare, iar atunci când apar, trebuie apucate cu două mâini. Însă condiția primordială este ca ele să existe. Irina Begu a primit una la Madrid și a reușit să profite de ea. Cu puțin noroc de la tragerea la sorți, care i-a trimis în față o adversară mai accesibilă (chit că mult mai bine clasată, pe 41), Irina și-a confirmat ultimele rezultate și s-a calificat în turul 2, 6-4, 7-6 cu chinezoaica Shuai Zhang. N-a fost simplu. În ambele seturi, Irina a trebuit să revină din urmă. În primul a întors de la 1-3; în al doilea, și mai spectaculos, de la 1-5, salvând și două mingi de set la 4-5. Begu a încheiat meciul cu o serie de șase game-uri consecutive, genul de răsturnare care vine, în primul rând, din încrederea pe care ți-o aduc victoriile, din liniștea pe care o capeți când lucrurile încep să meargă, în fine, în direcția dorită.

Câtă diferență face un wildcard acordat la momentul oportun? Irina, care nu mai câștigase pe tabloul unui Mandatory de 13 luni (Miami 2013), va mai sălta alte câteva locuri cu această victorie, urmând să intre în Top 90. Cel puțin. Și ca un semn despre direcția în care se îndreaptă Irina, ea va fi în primele 40 de jucătoare ale lumii în Road to Singapore. În doar două săptămâni, întreaga dinamică a sezonului ei s-a schimbat. Probabil că ar fi ajuns oricum acolo într-un final, însă prezența la Madrid are potențialul de a-i grăbi și facilita saltul în clasament, ceea ce echivalează cu mai multă liniște în perspectiva turneelor viitoare. De altfel, nu e deloc exclus ca Irina să fi jucat cu mult mai multă încredere în Portugalia tocmai pentru că wildcardul de la Mutua Madrilena i-a dat o doză suplimentară de confort mental. 

În turul doi, Irina o va întâlni pe Sabine Lisicki, finalista de anul trecut de la Wimbledon. Vestea proastă e că, în două meciuri anterioare, Begu n-a adunat decât trei game-uri în cele trei seturi jucate anterior cu Lisicki (6-0, 6-1, Dallas 2011 și 6-2 retragere la Beijing 2011). Vestea bună e că jucătoarea germană e departe de a fi o forță pe zgură (înfrângeri clare anul acesta cu Petkovic și Ivanovic), ceea ce face meciul din turul 2 unul dintre cele mai abordabile pe care le-ar fi putut avea Irina la Madrid. Iar un eventual tur trei cu Simona Halep nu mai pare deloc atât de improbabil. 

Care Simona a beneficiat, la rându-i, de un wildcard anul trecut la turneul patronat de Ion Țiriac. Deși nu a câștigat atunci, Simona a povestit în mai multe rânduri că meciul pierdut cu Lourdes Dominguez-Lino i-a dat încredere și a convins-o că poate să facă pasul. Un an mai târziu, lucrurile n-ar putea fi mai diferite. Favorită 4, Simona e acum una dintre favoritele turneului, statut pe care și l-a confirmat în turul 1, cu o victorie zdrobitoare împotriva Juliei Goerges, cea care o eliminase pe Sorana Cîrstea la Stuttgart.

Pe hârtie, meciul putea fi complicat. Cunoscută pentru startul lent pe care îl ia în mod tradițional la turnee, Simona a avut probleme în trecut cu jucătoare de stilul lui Goerges, în stare să lovească foarte puternic mingea. Cu o tradiție bună la Madrid, unde a făcut semifinale în 2011, nemțoaica poate fi impresionantă într-o zi bună, doar că aceste zile bune sunt destul de rare în ultima vreme la ea. Contra Simonei, Goerges avea nevoie ca jocul ei să funcționeze ireproșabil pe toată durata meciului, să servească bine și să atace cu o marjă de eroare foarte mică absolut orice minge mai scurtă. Și nici așa n-ar fi avut o garanție că poate duce surpriza la bun sfârșit. Defensiva și jocul de retur stelar al Simonei transformă acest match-up într-unul de coșmar pentru Goerges.

Agresivitatea controlată a Simonei a expus-o și a ambuscat-o pe Goerges, care n-a putut ține mingea în teren. Când a făcut-o, a fost executată la fiecare ocazie de Halep, al cărei nivel a fost în creștere pe măsură ce meciul a avansat. Fără să fie nevoie să joace cel mai bun tenis al ei, românca a câștigat primul set cu 6-2, apoi a defilat în cel secund, în care totul a mers perfect: servicii bune, retururi formidabile, unghiuri excelente. Și, mai important, o atitudine care promite un alt traseu lung. Până una alta, e prima victorie a carierei la Madrid, acolo unde Simona pierduse în cele patru apariții anterioare: 6-2, 6-0. 

E întotdeauna util să începi turneul cu o victorie ce nu necesită mult efort, așa că e un rezultat foarte încurajator pentru Simona, mai ales că nu mai câștigase în circuit tocmai din sferturile de la Indian Wells, cu Dellacqua. În turul secund o va întâlni pe iberica Lara Arruabarrena-Vecino, locul 145, pe care a învins-o cu 6-3, 6-2 în precedenta întâlnire, în 2013, la Hobart.

Dar prima victorie românească a zilei a venit de la Marius Copil. La rându-i beneficiar al unui wildcard, Marius a confirmat încrederea organizatorilor cu un succes în două seturi contra lui Marcel Granollers, 6-3, 6-4. Lupta s-a dat între dorința lui Marius de a încheia punctele rapid și încercările lui Granollers de a lungi cât mai mult raliurile. Copil a câștigat 76 la sută din punctele jucate cu primul serviciu și s-a ținut bine pe picioare pe finalul setului doi, când emoțiile închiderii meciului i-au dat ceva bătăi de cap. L-a ajutat mult și eficiența pe mingile de break: a convertit 4 din 5. Marius așteaptă acum învingătorul dintre Grigor Dimitrov și Pablo Carreno Busta. 

Foarte important, este prima victorie a carierei pentru Copil pe tabloul principal al unui turneu din seria Masters. Ca și în cazul Irinei, șansa primită de la Madrid poate să-l ajute pe Marius să facă saltul despre care spunea, într-un interviu acordat recent pentru Treizecizero.ro, că este „aproape”. 

O zi excelentă pentru români, care compensează din amărăciunea celei precedente. Duminică, Sorana Cîrstea a ratat de puțin o victorie importantă contra Petrei Kvitova, la care a pierdut în tiebreak-ul setului decisiv, după ce a avut, la un moment dat, avantajul unui break în decisiv. Sorana nu iese din zona rezultatelor nefaste, însă are destule lucruri încurajatoare de luat mai departe din meciul cu Kvitova. E important să aibă în continuare răbdare și încredere.

Monica Niculescu a pierdut și ea cu Sloane Stephens, după ce câștigase primul set, dar continuă turneul la dublu. Azi, ea a învins-o chiar pe colega de Fed Cup, Irina Begu. Întoarsă pe teren la câteva ore după succesul de la simplu, Irina a făcut pereche cu rusoaica Kalashnikova, pierzând, 6-4, 6-3 contra Niculescu/Koukalova. Monica și Klara sunt în continuare bine plasate pentru Turneul Campioanelor, despre care spunea, în interviul pentru Treizecizero, că este unul dintre obiectivele ei.   

 

E rândul Simonei pe blogul WTA

Fanii români și străini ai Simonei au ocazia s-o citească pe jucătoare pe site-ul WTA, unde Halep este invitata săptămânii pe blogul jucătoarelor. Câteva idei importante din primele trei postări:

„La Fed Cup a fost o atmosferă incredibilă. Au venit o mulțime de oameni să ne susțină, chiar dacă a fost Paștele. Când spectatorii au cântat imnul național a fost un moment impresionant. E fantastic că am câștigat, dar pentru mine n-a fost tocmai ușor, din cauza accidentării pe care am suferit-o la glezna dreaptă înainte de meci. A fost și obositor să joc două meciuri într-o zi, am fost obosită contra Anei, iar ploaia a făcut totul și mai dificil. Dar Sorana a jucat extraordinar și le-a învins pe ambele sârboaice!”.

„Turneul de la Madrid înseamnă mult pentru mine. Domnul Țiriac m-a ajutat ori de câte ori am avut nevoie cu wildcard, iar anul trecut aici am început să joc la un alt nivel”

„Am mai mulți oameni alături de mine la Madrid: fratele meu și soția lui, antrenorul meu, fitness coach-ul și fizioterapeutul”

„Lucrul cu Wim Fissette e ceva diferit pentru mine, pentru că până acum am avut numai antrenori români. Engleza mea se îmbunătățește, dar româna lui, nu prea!”

„Mi-am spus mereu că, dacă ești sub contract cu Adidas, înseamnă că ești un jucător important. Așa că mă bucur că am semnat cu ei. Îmi plac mult colecțiile lor.”

Citiți aici, aici și aici cele trei postări ale Simonei. Românca a fost invitată și la lecția de tenis organizată de unul dintre sponsorii turneului, Estrella Damm. 

 

Bonus news

Ilie Năstase la meciul demonstrativ de la Madrid

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi