Ce surpriză! Iga Swiatek e eliminată în turul al treilea la AO de Linda Noskova

Radu Marina | 20 ianuarie 2024

Favorita principală a turneului s-a văzut eliminată în turul al treilea la Australian Open de Linda Noskova, o jucătoare de 19 ani clasată pe locul 50 WTA în acest moment.

În evenimentul turneului de până acum, Iga Swiatek, liderul mondial al circuitul WTA și favorita principală a turneului s-a văzut eliminată în turul al treilea la Australian Open de Linda Noskova, o jucătoare de 19 ani clasată pe locul 50 WTA în acest moment. A fost 3-6, 6-3, 6-4 pentru Noskova, care obține cea mai mare victorie a carierei și avansează în premieră în optimile de finală ale unui Grand Slam. Înainte de Australia, Linda, campioană de junioare la RG în 2021, avea doar două victorii în turneele de Slam.

Noskova a început sezonul 2024 cu o semifinală la Brisbane, unde a fost învinsă de Elena Rybakina, și unde a învins-o, printre altele, și pe Sorana Cîrstea. Acum își continuă această formă cu o victorie enormă în fața Igăi Swiatek, pe care a întors-o de la 0-1 la seturi într-un mod liniștit, inteligent și jucând exact ceea ce trebuie, cum trebuie și când trebuie.

Timp de un set jumătate, Iga părea că are victoria în mâini. Părea că e suficient ca Noskova să clipească o dată și meciul va fi gata, cum se întâmplă atâtea ori în meciuri dintre favorite cu experiența momentelor mari și sportive la început de drum. Acest lucru nu s-a întâmplat însă, iar dinamica partidei s-a schimbat începând cu scorul de 3-3 în setul doi, când Noskova a salvat o minge de break și a ieșit dintr-un game lung și greu. În acest game, Noskova a servit întotdeauna inteligent (a variat, a trecut de la servicii de 180 km/h la 130 km/h, de la plat la slice, de la slice la kick și nu a servit de două ori la rând în același punct). Asta demonstrează cât de mult contează să ai mintea clară în astfel de momente, când ești cu spatele la zid și cât de mult ajută – chiar și în fața unei jucătoare ca Swiatek, care te poate copleși – să rămâi prezent și atent la planul de joc.

Tactic, Noskova nu a spulberat-o cu forța (nici nu ar fi avut cum) și nu s-a luat la întrecere de care dă mai tare de pe linia de fund cu Swiatek: a jucat inteligent, a avut sclipiri și a accelerat doar atunci când a fost necesar. Iga a încercat să facă ce face de obicei și ce a făcut și cu Danielle Collins când a fost condusă: a mizat pe retur, a încercat să-și deblocheze jocul prin retururi virulente și a căutat să vină peste adversară. A avut șansele ei să revină în meci, în special la 4-5 (30-0), dar din nou Noskova a servit ireproșabil și curajos, serviciul fiind, de altfel și cheia acestei victorii (10 ași, un procent de 71% de puncte câștigate cu primul serviciu).

Desigur, Noskova nu a câștigat acest meci doar pentru că a servit bine, ci întreg planul ei de joc a fost bine executat. A jucat des în lung de linie, ba chiar foarte des, pentru că a observat că Iga nu poate schimba direcția atât de rapid și bine precum o face când e jucată în cross și a ales să joace mai mult pe centrul terenului, pentru a nu-i mai permite polonezei să găsească unghiuri ori să atace liniile cu acea nonșalanță incredibilă. 

Cu înfrângerea suferită de Swiatek, partea superioară a tabloului feminin a devenit acum extrem de deschisă. Noskova va juca în optimi cu Elina Svitolina, care a trecut de Golubic (6-2, 6-3), iar, pe lângă cele două, finalista AO de pe această parte de tablou se va alege dintre Azarenka, Yastremska, Paolini, Kalinskaia, Zheng sau Dodin.

Revenirea în prim-plan a Dayanei Yastremska

Deși are doar 23 de ani, Dayana Yastremska pare că e în circuit de o eternitate – iar asta pentru că atunci când a debutat în circuitul profesionist, la 18 ani, a făcut-o într-un mod alert și rapid: a urcat mult în clasament, a câștigat trofee WTA și a ajuns să aibă rezultate notabile în turnee de Grand Slam.

A fost văzută drept o jucătoare care poate câștiga titluri mari, inclusiv Slamuri însă această evoluție a ei s-a oprit destul de devreme. În 2021 a fost suspendată provizioriu pentru dopaj și deși, în final, dreptatea a fost de partea ei, acel episod i-a încetinit evoluția considerabil. Când a revenit în circuit, după aproape șapte luni de pauză, Yastremska a avut parte de o revenire greoaie și abia anul trecut a revenit printre primele 100 de jucătoare ale lumii.

Urcușul a fost, așadar, lent și au fost momente în care părea că rezultatele din 2019-2020 vor fi greu de atins. Însă anul acesta Yastremska dă din nou semne de reviriment – și nu oricum: după trei victorii în calificări și alte trei pe tabloul principal, ucrainianca e calificată în optimile de finală la Melbourne după o victorie în trei seturi (6-2, 2-6, 6-1) cu Emma Navarro, favorită 27, cea care a câștigase săptămâna trecută turneul de la Hobart.

E pentru a doua oară în cariera Dayanei când se califică într-o optime de finală la un Slam, ultima dată când reușea asta se întâmpla în 2019, la Wimbledon. 

Următoarea sa adversara va fi Victoria Azarenka, care a trecut astăzi în două seturi de Jelena Ostapenko. 

Interesant, Yastremska e pe tabloul de calificări la Transylvania Open.

Duelul Azarenka – Ostapenko

E foarte interesant cum Ostapenko – care e, probabil, una dintre cele mai dificile adversare posibile pe care o poți avea în față prin prisma jocului și a lipsei de ritm – e un match-up atât de facil pentru Victoria Azarenka. Jelena Ostapenko nu doar că lovește tare și totul depinde doar de ea, dar nici nu te lasă să-ți faci jocul, să ai un ritm ori să apuci de undeva meciul.

Cu Azarenka, care e trecută prin multe bătălii de tot felul, Ostapenko nu știe și nici nu pare că înțelege ce trebuie jucat: a pierdut toate cele patru meciuri jucate cu Azarenka și de fiecare dată a părut chiar resemnată, ceea ce nu e tocmai obișnuit la ea.

Victoria Azarenka are o mare calitate iar când această calitate e pusă în valoare  devine foarte greu să mai ai soluții în fața ei: absoarbe forța într-un mod care pare ușor, e ordonată și are o capacitate incredibilă de a se folosi de forța venită dinspre adversar și a redirecționa mingile după bunul plac. Își poate învinge adversarele cu propriilor lor arme, în special genul acesta de adversar foarte agresiv, care lovește plat, și foarte important, care nu o rănește constant cu returul pentru că, spre exemplu, Azarenka nu e la fel de eficientă în meciurile cu Sabalenka, care a învins-o de patru ori în cinci meciuri.

Nici măcar faptul că Ostapenko traversa o formă excelentă, cu titlul cucerit la Adelaide și șapte victorii consecutive, n-a contat, Azarenka învingând-o pentru a patra oară la rând, 6-1, 7-5, respectiv a doua oară în al doilea turneu jucat în 2024 (a învins-o și la Brisbane, în trei seturi).

Daniil Medvedev nu îi dă prea multe șanse lui Auger-Aliassime

După maratonul de zilele trecute cu Ruusuvuori, pe care l-a întors de la 0-2 la seturi, Medvedev și-a făcut viața ușoară cu Auger-Aliassime, într-un meci pe care l-a controlat cap-coadă și fără mari emoții. Rusul l-a învins, 6-3, 6-4, 6-3 pe canadian, iar în meciul următor îl va întâlni pe Nuno Borges, poate surpriza acestui turneu. Borges, un portughez de 27 de ani, clasat pe locul 69 ATP, care a jucat în ultimii ani mai mult în circuitul challenger, l-a învins în patru seturi, 6-7, 7-4, 6-2, 7-6, pe Grigor Dimitrov, cel care părea bine poziționat pentru un parcus cât mai lung la Melbourne, în special după titlul câștigat la Brisbane.

Miomir Kecmanovic salvează mingi de meci iar

Pentru al doilea meci la rând, sârbul Kecmanovic salvează mingi de meci și își câștigă meciul în cinci seturi. În turul doi, cu Struff, a salvat două mingi de meci consecutive în tiebreak-ul decisiv. Acum, contra americanului Tommy Paul, sârbul a revenit de la 1-2 la seturi și a salvat două mingi de meci în tiebreak-ul setului patru. După setul patru câștigat la mare luptă, Kecmanovic nu i-a mai dat nicio șansă americanului, câștigând setul decisiv la zero.

Pentru a doua oară în carieră în optimi la Australian Open, Kecmanovic îl așteaptă acum în următorul meci pe Carlos Alcaraz, care a avut astăzi o zi ușoară, după ce Juncheng Shang s-a retras în setul trei, după ce pierduse primele două seturi la 1. Cu această victorie, Alcaraz avansează în premieră în optimi la Melbourne ajungând astfel cel puțin până în optimi la toate cele patru turnee de Grand Slam.

Ce s-a mai întâmplat relevant 

Anna Blinkova e eliminată. După meciul incredibil din turul precedent, când a învins-o în trei seturi pe Elena Rybakina, Blinkova n-a mai avut multe de oferit în partida ei cu Jasmine Paolini. Era greu ca Blinkova să se recupereze fizic și mental, aproape implauzibil pentru o jucătoare care, deși a mai avut parte de meciuri mari, încă nu are deloc experiență în a gestiona astfel de situații. Asta este, de alfel, un aspect pe care Blinkova îl are de îmbunătățit. Paolini a trecut, 7-6, 6-4, de Blinkova – în ceea ce a fost o reeditare a finalei de la Cluj din 2022, când a câștigat rusoaica – și s-a calificat pentru prima dată în optimi la un turneu de Grand Slam.

Arthur Cazaux confirmă victoria cu Rune. Francezul de 21 de ani a trecut în trei seturi de Tallon Griekspoor și obține cel mai important rezultat al carierei sale. Cazaux, care nu avea până la această ediție a AO vreo victorie pe tabloul principal al vreunui turneu ATP sau Grand Slam, e în a doua săptămâna a unui Slam după trei victorii excelente – cu Laslo Djere, Holger Rune și acum cu Griekspoor. Următorul său adversar va fi Hubert Hurkacz, cel care a spart într-un final gheața și la Melbourne; merge pentru prima dată în optimile de finală, după ce anterior nu trecuse de turul doi din cinci încercări.

View this post on Instagram

A post shared by Treizecizero (@treizecizero.ro)

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi