Ce e de văzut în februarie: Fed Cup, turneele din deșert, duelurile pentru locul 1, revin Serena și Azarenka

Radu Marina | 31 ianuarie 2018

Australian Open s-a încheiat, dar tenisul merge mai departe. În mod tradițional, după Melbourne, o bună parte dintre jucători își iau o scurtă și meritată pauză, ori încep pregătirea pentru turneele importante din SUA. Tocmai din acest motiv, de regulă, luna februarie în tenis e ceva mai aerisită. Și calendarul ajută în sensul ăsta, pentru că-s puține turnee cu miză foarte mare. Doar că anul acesta, dat fiind contextul, se întâmplă mai multe lucruri interesante decât de obicei.

Australian Open s-a încheiat, dar tenisul merge mai departe. În mod tradițional, după Melbourne, o bună parte dintre jucători își iau o scurtă și meritată pauză, ori încep pregătirea pentru turneele importante din SUA. Tocmai din acest motiv, de regulă, luna februarie în tenis e ceva mai aerisită. Și calendarul ajută în sensul ăsta, pentru că-s puține turnee cu miză foarte mare. Doar că anul acesta, dat fiind contextul, se întâmplă mai multe lucruri interesante decât de obicei. Le discutăm pe toate mai jos:

Fed Cup

Între 10 și 11 februarie se va disputa primul tur din cadrul Fed Cup 2018. Meciurile din Grupa Mondială sunt Belarus – Germania, Cehia – Elveția, Franța – Belgia și SUA – Olanda. Ceea ce ne aduce la un prim punct de interes, revenirea în competiții oficiale a Serenei Williams.

În urmă cu o săptămână, Serena Williams a anunțat că va face parte din echipa de Fed Cup a SUA, alături de Venus Williams și de Coco Vandeweghe, pentru meciul împotriva Olandei. Aceasta va fi prima apariție a Serenei la Fed Cup după o pauză de trei ani și, totodată, va fi primul ei meci oficial pe care îl joacă de când a devenit mamă. Ea a mai jucat la sfârșitul lunii decembrie un demonstrativ, la Abu Dhabi, împotriva Jelenei Ostapenko. Încă nu se știe dacă va juca doar meciul de dublu alături de Venus ori doar meciurile de simplu, dar e cert că ea caută să adune meciuri în picioare pentru revenirea oficială în circuit, programată la Indian Wells. Unde va intra cu ajutorul clasamentului protejat (are dreptul să folosească acest clasament protejat la opt turnee). Ea nu va fi cap de serie și pentru prima dată de la debut încoace, va intra într-un turneu fără a avea clasament. Și tot pentru prima dată, o jucătoare fără clasament va fi considerată, cel mai probabil, favorită la toate turneele la care intră.

În Grupa Mondială II a Fed Cup se vor întâlni Slovacia – Rusia, Australia – Ucraina, Italia – Spania și România – Canada. România va începe drumul spre Grupa Mondială I bazându-se pe Simona Halep, Sorana Cîrstea, Irina Begu și Raluca Olaru. România a mai învins Canada în 2015, cu 3-2 la general. Alexandra Dulgheru a câștigat atunci ambele meciuri la simplu (cu Eugenie Bouchard și Francoise Abanda), iar Andreea Mitu a învins-o pe Bouchard. În caz de victorie, România va juca în perioada 21-22 aprilie un meci de baraj pentru promovare. În caz de înfrângere, în aceeași perioadă se va juca un alt meci de baraj  pentru menținerea în Grupa Mondială II.

Doha – Dubai

Sunt cele mai puternice turnee care au loc în această perioadă a anului. Turneul de la Doha este primul turneu Premier 5 al anului și, cu excepția lui Venus Williams, toate jucătoarele din top 10 sunt anunțate la start. Lor li se mai adaugă Victoria Azarenka și Maria Sharapova, care au primit Wild Card pe tabloul principal. Așadar, unul dintre evenimentele importante ale acestei perioade este revenirea Victoriei Azarenka în circuit.

De când a devenit mamă, Victoria Azarenka a jucat doar două turnee (Mallorca și Wimbledon). Asta, pentru că procesul de custodie a împedicat-o să călătorească la turnee alături de fiul ei. Cum însă în ultima perioadă Azarenka a făcut ceva progres, ea a acceptat wild card-ul oferit de turneul de la Doha, cu gândul să-și reia cariera.

Tot un semn că lucrurile merg bine este anunțul conform căruia noul ei antrenor va fi Slava Konikov, un antrenor din Belarus stabilit în SUA. Konikov a mai antrenat-o pe Vika când ea era junioară. Inițial, Azarenka l-a avut ca antrenor pe Michael Joyce la revenirea în tur de anul trecut, dar cei doi s-au despărțit la finalul sezonului trecut, motivul fiind problemele Azarenkăi.

În prezent clasată în afară Top 200, Azarenka va încerca astfel să lege, în fine, o revenire în circuit. Dacă nu mai apare nicio altă problemă (ea a mai avut două wild card-uri la Auckland și Australian Open, dar s-a retras), Doha va fi primul ei turneu de la Wimbledon 2017 încoace, atunci când a pierdut în optimi la Simona Halep. La fel ca Serena, ea își va putea folosi clasamentul protejat (locul 6), dar nu va fi cap de serie.

Anul acesta turneul de la Dubai este Premier (Doha și Dubai fac rocadă an de an, pasându-și statutul de turneu Premier 5), iar asta se vede și în lista de start. Doar șase jucătoare din top 10 sunt anunțate: Elina Svitolina, Garbine Muguruza, Karolina Pliskova, Caroline Garcia, Angie Kerber și Kristina Mladenovic. Lor li se adaugă Maria Sharapova, care a primit și la acest turneu wild card.

Lupta pentru locul 1 în circuitul ATP  

Cum diferența între locul 1 și locul 2 este de doar 155 de puncte după triumful lui Federer la Melbourne, Roger are șansa de a reveni lider mondial pentru prima dată din 2012 încoace. Condiția ca asta să se întâmple este ca Federer să participe la un turneu înainte de Indian Wells. El nu a exclus posibilitatea de a juca un astfel de turneu. Cel mai probabil este vorba de turneul de la Dubai, pe care l-a câștigat de șapte ori în carieră. Chiar și fără să participe însă, Federer are șanse de a urca pe locul 1, asta dacă Rafa Nadal, care e anunțat la Acapulco (se joacă în paralel cu turneul de la Dubai) nu își va apăra punctele de anul trecut și va fi eliminat înainte de semifinale. Nadal e în prezent în recuperare și are nevoie de 2-3 săptămâni înainte de a reveni la antrenamente.

Wozniacki încearcă să pună distanță între ea și Simona

Daneza joacă săptămâna asta la St.Petersburg și va încerca să creeze puțin spațiu între ea și Simona Halep în clasament (acum 250 de puncte); altminteri, dacă prin absurd niciuna din cele două jucătoare nu mai câștigă niciun meci în următoarea lună, daneza îi va ceda la loc poziția de lider Simonei, dat fiind că are mai multe puncte de apărat în această perioadă.

Wozniacki are finale la Doha, Dubai și Miami, plus un sfert la Indian Wells, în vreme ce Simona are de înlocuit un tur 2 la IW și un sfert la Miami.

Revenirile după accidentări

Kei Nishikori joacă săptămâna aceasta la un al doilea Challenger (după ce a pierdut săptămâna trecută în primul dintre ele), la Dallas. Japonezul își va face treptat revenirea și în circuitul ATP, fiind programat la ediția inaugurală a turneului de la New York (care înlocuiește vechiul turneu de la Memphis).

Stan Wawrinka va fi și el cercetat cu atenție de fani; după apariția care ne-a bucurat pe toți la Melbourne (nu ca rezultat, ci pentru că a putut duce la capăt două meciuri), Wawrinka o să apară la puternicul turneu indoor de la Rotterdam (12-18 februarie).

Nu în ultimă instanță, vom fi cu ochii pe Novak Djokovic; după eliminarea prematură de la Melbourne, dinspre sârb se zvonește că ia în calcul fie o operație la cot, fie o nouă pauză îndelungată. Veștile dinspre el vor fi așteptate cu mare interes.

***

Ia-ți albumul Simona de păstrat!

1. Albumul foto Simona de păstrat

Tirajul inițial al albumului foto lansat de 30-0, „Simona de păstrat”, a fost epuizat. Dar pentru că am primit deja multe cereri și mesaje de la voi, vă putem spune că am trimis deja la tipar un al doilea tiraj.

Vom putea primi, așadar, în continuare comenzi de la voi; atâta doar că va fi nevoie să așteptați un pic până când pachetul cu albumul va ajunge la voi. Estimarea de timp de la acest moment este de 10 zile.

Dedicat momentelor importante din cariera Simonei, albumul foto „Simona de păstrat” este tipărit în condiții grafice de calitate înaltă. Cu peste 140 de pagini cu cele mai bune imagini din cariera Simonei și drumul ei spre locul 1, „Simona de păstrat” este un cadou perfect pentru fanii Simonei și fanii tenisului. Albumul este într-un tiraj limitat, așa că nu întârzia să-ți comanzi un exemplar de aici. 

2. Noul tricou 30-0 Tee

Un tricou cu un design fresh, cu care ieși din rând și îți faci cunoscută apartenența, ca fan, la sportul cu cel mai atipic sistem de scor din lume.

Ia-l de aici, pe negru, pe gri sau pe alb.

Verifică toată oferta din Shop AICI

Am structurat mai bine produsele, le ai acum împărțite pe categorii: Publicații | Tricouri | Bundle

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi