Ce delicatesă. Tenisul cu fani în tribune se întoarce. Emoții puternice pentru Simona, Ash, Rafa, Nole, Serena sau Naomi

Treizecizero | 29 ianuarie 2021

Într-o întâlnire a primelor două clasate din clasamentul WTA, Simona Halep a câștigat contra lui Ash Barty în evenimentul demonstrativ de la Adelaide, cel care a dat startul verii australiene de tenis.

https://twitter.com/AustralianOpen/status/1355028885474168832?s=20

Imagini emoționante, cu patru mii de oameni în tribunele unui meci de tenis, ne-au umplut ecranele în această noapte. Un sentiment profund de normalitate, căruia i-am dus dorul atât de mult, și care bate absolut orice.

Tenisul s-a întors în Australia, întâi demonstrativ, la Adelaide, iar de duminică, oficial, la Melbourne. Odată cu el, s-a întors și speranța că viața așa cum o știm va reveni cât mai curând. O viață în care spectatorii pot lua loc în tribune fără distanțare, fără să se streseze că stau prea aproape de vecinul de scaun, iar jucătorii se pot îmbrățișa la fileu după meci. O viață în care vedem că un efort comun și bine coordonat poate ține virusul sub control, așa cum a reușit Australia, iar un astfel de efort le poate permite tuturor celor implicați să trăiască așa cum vor.

Cei care au urmărit atent ce se întâmplă în ultima perioadă în Australia (sau Noua Zeelandă) știau de mai mult timp că pe străzile din Melbourne, Adelaide, Sydney sau Brisbane oamenii își văd liniștiți de treabă și se bucură de soare. Transmisia în direct a evenimentului de la Adelaide a adus această realitate peste tot în lume, în locuri în care restricțiile sunt în continuare în vigoare.

Veniți din toate colțurile planetei, jucătorii au avut de suferit ca să se poată bucura și ei de această stare de normalitate. Au trebuit să treacă printr-o carantină chinuitoare; mulți dintre ei nu au putut nici măcar să iasă din camere pentru 14 zile. Ceilalți, printre care și grupul de la Adelaide, au putut să iasă câte cinci ore pe zi și să se antreneze. Însă promisiunea a fost că, dincolo de carantină, îi așteaptă tenis în condiții normale – o diferență fundamentală față de ce am văzut la US Open sau la Roland Garros toamna trecută, fără ca efortul acelor două turnee să fie mai puțin prețios.

Iar aceste condiții normale au presupus, înainte de orice, publicul. Și energia pe care acesta o aduce. De înțeles bucuria evidentă a numelor importante care au intrat pe teren la Adelaide. A fost important pentru ei să poată juca în partea a doua a lui 2020, dar sportul profesionist e menit să aibă loc în fața publicului, și nu e nimic care să înlocuiască, pentru un sportiv, sentimentul pe care îl ai atunci când concurezi în fața unei audiențe.

Pentru Simona Halep, apariția pe teren la Adelaide a fost „emoționantă, de parcă ar fi fost primul meu meci”. Celelalte superstaruri prezente în programul de la Adelaide au avut declarații similare. „Nu am mai jucat cu public de mai bine de un an, așa că sentimentul e cu adevărat frumos. E minunat că ați avut încredere să ne primiți, am fost bucuroși doar să putem fi aici, iar acum pot spune că totul a meritat”, a spus Serena Williams.

„Emoțiile au fost puternice azi, să ies pe teren și să văd tribunele pline. Trebuia să joc. Mulțumesc mult pentru că ați venit și ne-ați făcut ziua, ne-ați făcut anul! Apreciem mult dragostea și pasiunea oamenilor pentru acest sport”, a spus și Novak Djokovic, cel care s-a retras inițial din program, din cauza unor bătături la palma dreaptă, dar care a intrat până la urmă pentru un set contra lui Jannik Sinner, înlocuindu-l pe Filip Krajinovic.

A fost o zi cu adevărat specială, un imens semn de încurajare că proiectul gândit de organizatorii australieni – absolut uriaș în termeni de costuri, logistică, structură, riscuri – poate funcționa fără incidente majore.

Rezultatele au contat mai puțin în această fază a revenirii; nivelul n-a fost peste măsură, dar am văzut și momente de joc promițătoare. După ce Krajinovic și Djokovic au câștigat fiecare câte un set contra lui Sinner cu același scor, 6-3, pe teren au intrat Serena Williams și Naomi Osaka, un duel în care fiecare dintre cele două a prins câte un set foarte curat, și pe care l-a câștigat americanca, 6-2, 2-6, 10-7.

Cum meciul de un set dintre Irina Begu și Venus Williams a fost anulat, programul a continuat cu duelul dintre Rafael Nadal și Dominic Thiem, câștigătorii celor două Slamuri jucate în a doua jumătate a anului trecut. Rafa a arătat poate cel mai bine dintre toți cei intrați pe teren azi și a câștigat în două seturi, 7-5, 6-4. „A fost un an foarte greu pentru toată planeta, în general. Noi, în Spania, am fost loviți foarte tare de virus. Încă mai suntem într-o situație foarte dificilă. Cred că Australia e un exemplu pozitiv despre cum să controlăm virusul”, a spus Nadal, adăugând: „Cred că pentru amândoi este o plăcere deosebită să fim prima oară în Adelaide. E extraordinar să jucăm în fața voastră, ne-a lipsit mult asta”.

Seara s-a încheiat cu meciul dintre numărul 1 și numărul 2 mondial din circuitul feminin, Ashleigh Barty și Simona Halep, un test de încălzire pentru cele două prietene – care vor fi favoritele 1 ale celor două turnee WTA 500 ce încep la Melbourne de duminică.

A fost prima apariție pe teren a Simonei de la Roland Garros încoace, și prima pentru Ashleigh după aproape un an întreg. Absența asta aproape că nu a contat. Barty a arătat excelent în primul set, în care și-a pus varietatea la lucru și și-a arătat tot bagajul tehnic care o face o jucătoare atât de completă. Dar Simona a intrat mai bine în meci în setul al doilea și a preluat treptat controlul, amintindu-ne că e un match-up în care se simte, totuși, bine. Am avut și câteva schimburi jucate relaxat, inclusiv un tweener pe care Simona îl caută de ceva vreme, dar pe care probabil că nu l-ar fi încercat niciodată într-un meci oficial.

După ce Simo a luat setul secund destul de clar, ea a avut inițiativa și în supertiebreak, dar care s-a jucat strâns, până la ultimele puncte. „Am nevoie de oxigen”, a glumit ea într-un changeover către arbitrul de scaun, iar apoi a spus același lucru și în interviul de la final, dar asta nu a împiedicat-o să găsească câteva revere cu o adâncime remarcabilă în momente importante. „Iar Ash nu arată că n-a jucat anul trecut. E mereu o luptă grozavă contra ei”.

https://twitter.com/AustralianOpen/status/1355122596413628417?s=20


Ashleigh a încheiat mulțumind și ea publicului. „Realmente mi-a lipsit asta atât de mult și nu vă pot mulțumi suficient tuturor pentru cum ne-ați primit, nu doar pe mine, dar și pe Sim, și pe toți ceilalți jucători”.

Tenisul s-a întors. Iar imaginea de la finalul acestei seri, cu două bune prietene – poate cele mai bune ambasadoare ale tenisului feminin în acest moment – îmbrățișându-se la fileu, face mai bine pentru moral decât orice campanie.

https://twitter.com/ashbarty/status/1355135638152966147?s=20
https://twitter.com/Simona_Halep/status/1355143804605657089?s=20




Susține jurnalismul 30-0 în noul an

Fă-ți abonament pe un an la 30-0+ ca să susții 30-0 și proiectele noastre și ai acces la conținut exclusiv, dedicat abonaților – plus alte surprize!

Toate încasările sunt investite în menținerea și dezvoltarea produselor jurnalistice premium ale 30-0 și Lead.ro.

Poți să sprijini 30-0 și proiectele noastre și cu o comandă din Shop-ul 30-0.

Susține-ne ca să putem face mai mult conținut valoros și să avem un impact mai mare!




Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi