Ce consecințe are amânarea meciurilor de la Roland Garros: există un scenariu în care semifinalele feminine și Federer – Nadal ar putea avea loc simultan

Adrian Țoca | 5 iunie 2019

Una dintre finaliste, cea care vine de pe partea superioară a tabloului, cea a Simonei Halep, ar trebui să joace trei meciuri cu o miză enormă în trei zile consecutive.

Roland Garros este oferit de

Corespondență din Paris

Guy Forget, directorul Roland Garros, a susținut miercuri după-amiază o conferință de presă a cărei temă a fost discutarea tuturor alternativelor posibile prin care turneul poate continua în cele mai bune condiții. Asta, în contextul în care ziua de miercuri a fost ștearsă cu totul din program de ploaie, iar prognoza meteo pentru vineri nu e, la rându-i, ideală. Sunt multe decizii importante de luat de către organizatori, decizii care vor avea un impact atât în ce-i privește pe jucători, dar și pe spectactori. 

Ce știm sigur

– programul de azi a fost mutat cu totul pe joi, cu Simona Halep deschizând programul de la ora 13:00, ora României, pentru sfertul de finală cu Amanda Anisimova (preview, aici)

– prognoza pentru joi este încurajatoare.

– organizatorii spun că prognoza meteo pentru vineri indică alte probleme potențiale cu ploaia. Cum sferturile nu se termină până mâine, asta înseamnă că toate semifinalele ar trebui jucate vineri, asta dacă turneul vrea să respecte programarea inițială a finalelor. Dar asta nu mai e sigur acum. Implicit, interesul tuturor ar fi ca semifinalele de vineri să se joace cât mai repede posibil.

Ce efecte sunt

– una dintre finaliste, cea care vine de pe partea superioară a tabloului, ar trebui să joace trei meciuri cu o miză enormă în trei zile consecutive

– sfertfinaliștii de la masculin ar trebui să joace două meciuri de câte cinci seturi în două zile. Asta ar putea avea un impact nu doar pe calitatea evoluției lor din semifinale, ci și pe cea din finală. 

Ce spune turneul

„Worst scenarios”. Guy Forget a declarat că “niciuna dintre opțiunile rămase nu e ideală”, pentru că există posibilitatea ca vineri să fie iarăși o zi ploioasă.

“Avem întâi de jucat atât sferturile și semifinalele de la feminin, cât și cele de la masculin. Am putea, tehnic, să jucăm pe două terenuri sau pe trei terenuri, e o decizie pe care va trebui să o luăm la un moment dat.

Avem și meciul dintre Nadal și Federer, pe care-s mulți oameni care vor să-l vadă. Iar, după toate astea, avem și două finale mari de jucat, și vrem să facem tot ce putem ca ele să se joace la timp. Deci sunt multe lucruri de care trebuie să ținem cont.

Mulți dintre voi sunteți în tenis de mult timp, știți cum merg lucrurile. Sunt multe dificultăți când vine vorba de un program: un meci poate dura 50 de minute sau 3 ore la feminin, iar la masculin, am avut anul acesta câteva meciuri de cinci ore.

Când avem vremea incertă, trebuie să studiem mereu scenariul cel mai rău, ținând cont că, ideal, vrem să încheiem turneul duminică. Deocamdată, vrem să ducem cu bine programul de joi. Dacă reușim asta, e un start bun, și ne vom îngrijora despre ce urmează abia apoi. Dar ziua de vineri arată deja complicat.”

Eventualitatea amânării finalei feminine. Același Guy Forget: “Să amânăm finala nu e ceea ce am vrea să facem, dar există riscul ca o jucătoare să joace trei zile la rând. E o misiune foarte grea pentru oricine. Multe dintre aceste jucătoare care se află în turneu au așteptat toată viața pentru un astfel de meci. Și ca să-l joace cu două meciuri grele în picioare, asta e o sarcină dificilă. Amânarea finalei cu o zi are precedent: am mai făcut asta în trecut cu finala dintre Djokovic și Nadal. Nu ne dorim, dar dacă nu mai sunt alte opțiuni, o vom face din nou. La fel și cu turneul feminin – e același lucru. Să sperăm însă că vom putea termina turneul feminin la timp și sperăm că vom putea juca printre picături, mai ales vineri“.

O semifinală pe Simonne Mathieu? Forget: “E o posibilitate și ca una dintre semifinalele feminine să se joace pe Simonne Mathieu. Dacă eu aș fi în locul jucătoarelor, aș prefera să joc oriunde, dacă asta înseamnă că am timp suficient să mă refac; pentru că nu joc turneul doar ca să câștig semifinala, ci ca să câștig turneul.

Încercăm să oferim același timp de recuperare pentru toate jucătoarele, astfel încât să nu se întâmple ca una dintre ele să aibă avantaj. Sigur, mai e și discuția că unele jucătoare ar putea simți că e o lipsă de respect, dar nu e asta. Încercăm să fim corecți cu toată lumea. Pentru că vrem să vedem meciuri cu sportivi în cea mai bună formă posibilă. Iar dacă va trebui să mutăm un meci pe Mathieu – deși 5.000 de locuri nu e deloc rău, e o arenă superbă – atunci e o posibilitate“.

Ce e aproape sigur. “Semifinala Federer – Nadal va fi primul meci al zilei de vineri, foarte probabil”, spune directorul turneului (n.a. raționamentul fiind ca jucătorii de pe partea de sus a tabloului, care vor juca joi sferturile, să aibă cât mai mult timp de recuperare la dispoziție).

În acest scenariu, deși Forget nu a spus-o direct, vineri s-ar putea juca, la aceeași oră, Federer – Nadal pe Chatrier, iar cele două semifinale feminine pe Lenglen, respectiv pe Mathieu. 

Ce zic jucătorii. Același Forget: “M-am întâlnit cu câțiva dintre ei, am văzut multe fețe zâmbitoare. Jucătorii au la dispoziție un lounge frumos, au mâncare caldă, au unde să doarmă, sunt cu familiile. Sunt profesioniști, sunt obișnuiți să aștepte, uneori, și o zi întreagă ca să apuce să joace un set. Mai îngrijorat sunt de oamenii care au visat să petreacă această zi la Roland Garros și care vor pleca la noapte și vor spune: ei bine, astea-s amintirile noastre de la Roland Garros. Iar asta e crud pentru ei”.

Foto: Roland Garros

 

The Grand Slam Life is the best life!

Îmbracă-te de Roland Garros! Viață de Slam, tricou de Slam!

Comandă acum un tricou Grand Slam Life din 30-0 Shop!

Prezența 30-0 la Roland Garros este susținută de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi