Ce bătălie! Krejcikova oprește impresionanta serie de victorii în finale a lui Swiatek, câștigă titlul la Ostrava într-unul din meciurile anului

Radu Marina | 9 octombrie 2022

În ceea ce a fost unul dintre cele mai bune meciuri ale acestui sezon – dacă nu cel mai bun –, Barbora Krejcikova o învinge într-o finală de poveste pe Iga Swiatek la Ostrava și câștigă al doilea ei trofeu consecutiv, după cel de la Tallin. Krejcikova a trecut, 5-7, 7-6, 6-3, de liderul mondial, […]

În ceea ce a fost unul dintre cele mai bune meciuri ale acestui sezon – dacă nu cel mai bun –, Barbora Krejcikova o învinge într-o finală de poveste pe Iga Swiatek la Ostrava și câștigă al doilea ei trofeu consecutiv, după cel de la Tallin. Krejcikova a trecut, 5-7, 7-6, 6-3, de liderul mondial, după o bătălie imensă, care a durat 3 ore și 18 minute.

Krejcikova, care se află într-o revenire de formă după un sezon amestecat, cu o serie de acccidentări și întreruperi care a dus la ieșirea ei din top 10, atinge din nou nivelul ei cel mai bun, ajungând acum la o serie de nouă victorii consecutive și două titluri cucerite în două săptămâni. După Tallin (WTA 250), cehoaica a mers până la capăt și acasă, la Ostrava, câștigând astfel al 5-lea trofeu WTA al carierei – și primul de categorie WTA 500.

În drumul către al 5-lea titlu, Krejcikova le-a învins pe Shelby Rogers, Alycia Parks (surpriza turneului, care a venit din calificări și le-a învins pe tabloul principal pe Karolina Pliskova și Maria Sakkari), Elena Rybakina și, acum, Iga Swiatek.

La ora meciului, Swiatek, campioana de la US Open, era neînvinsă de nouă meciuri, câștigase ambele meciuri jucate contra Barborei și nu mai pierduse o finală WTA din 2019, de la Lugano – prima ei finală WTA. De atunci, Iga a fost neînvinsă în următoarele 10 finale. Mai toate câștigate absolut autoritar. Până azi.

Ca să o învingi pe Swiatek în această perioadă trebuie să faci ceva cu adevărat special și uneori nici măcar asta nu e de ajuns. Totuși, Krejcikova a răspuns sublim acestei provocări: a venit la finală cu gândul de a o câștiga și a jucat arătând cât de mult își dorește acest titlu; dezinvoltă, încercând lucruri noi, jonglând cu efectele, slice-urile și unghiurile și căutând să mențină o presiune constantă pe Iga, prin orice lovitură sau schemă de joc.

La cum a început finala, cu Iga desprinzându-se rapid la 5-1, n-am fi anticipat ceea ce avea să urmeze: un meci încântător, în care ambele, timp de mai bine de 3 ore, au jucat în același timp cel mai bun tenis al lor și au refuzat să piardă puncte. În această finală, punctele au fost câștigate, nu primite; a fost o luptă permanentă de a închide punctul sau de a găsi variante pentru a câștigă un punct și mai puțin despre a face adversara să greșească.

Condusă cu 5-1, Krejcikova a început să simtă din ce în ce mai bine jocul și loviturile, iar ceea ce părea un set care mergea cu autoritate în direcția Igăi s-a transformat într-o primă luptă epuizantă, cu cehoaica revenind de la 1-5 la 5-5 și având mingi de break. Iga a fost Iga, a ieșit din încercuire și n-a lăsat lucrurile să se înrăutățească, câștigând setul după un game de retur impecabil.

Ce a urmat în setul doi a fost o continuare firească a primului set: multe puncte bine gândite, calitate și echilibru pe toate planurile Deși Barbora a început cu break și a condus cu 3-1, tot Iga a fost cea care s-a aflat în avantaj în final, egalând, urcând la 5-4 și fiind chiar la două puncte de al 11-lea titlu al carierei.

Ceea ce i-a adus Krejcikovei acest titlu a fost capacitatea de a se concentra și a scoate la iveală un tenis sclipitor în momentele cheie. La 4-5 în setul doi, cu toată presiunea asupra ei, Barbora n-a clintit, n-a clipit, n-a șovăit iar de acolo întreaga dinamică a meciului s-a schimbat, deși echilibrul a continuat să existe.

Ajunse în tiebreak, deja se simțea că Barbora e jucătoarea cu mult mai multă inițiativă, care atacă mai curajos și cu mult mai mult avânt și nu îi mai e teamă – iar asta s-a văzut și în evoluția tiebreak-ului, un tiebreak câștigat destul de clar de cehoaică.

Setul decisiv a fost la fel de intens și dramatic, dar cu aceeași senzație că Krejcikova e cu un pas înainte și are soluțiile pentru tot ce aruncă Iga spre ea: de pe la mijlocul setului doi cehoaica a început să folosească mai des slice-urile, să țină mingea cât mai jos și razant, să schimbe tot timpul ritmul și să nu lovească de două ori la fel.

Prima jucătoare care a făcut break-ul a fost Krejcikova, la 4-3 iar acel break a fost suficient pentru a triumfa la Ostrava. Dar cât de greu a fost game-ul 8, când a servit pentru trofeu, câștigând game-ul (și meciul) după șapte minute, cinci egalități și cinci mingi de meci anulate de Iga. În final, serviciul a fost de partea ei, câștigând ultimele două puncte din meci exclusiv cu serviciul, și punând capăt meciului cu un as.

Cu două titluri WTA consecutive, nouă victorii la rând și revenită în top 15, Barbora încearcă acum se își mențină această serie impresionantă și la Cluj, unde e așteptată să participe, fiind principala favorită a Transylvania Open.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi