Transylvania Open și Cluj Vibe se întorc, cu tot cu vampiri, dar mai ales cu un turneu care își propune obiective tot mai îndrăznețe

Treizecizero | 9 octombrie 2022

Spooky Open, cum a fost botezat de fanii internaționali de pe Twitter, a fost un succes greu de uitat la prima ediție, iar acum vrea să transforme acel succes într-o normalitate.


este partener principal al Transylvania Open

În 2021, la ediția inaugurală, a fost mai bine decât în orice închipuire, și încă și acum regretăm că fanii n-au putut trăi pe viu prima ediție a Transylvania Open. Acum, turneul cel mai simpatic din calendarul WTA se întoarce cu ediția a doua. 

Iar dacă te pasionează să urmărești evoluția pas cu pas a unui turneu de tenis, de la o idee curajoasă la un eveniment care-și dorește să obțină cât mai repede o reputație ireproșabilă, și nu se ferește de niciun efort ca să ajungă acolo unde-și propune – atunci povestea Transylvania Open e cea la care trebuie să te uiți.

Pentru că turneul ăsta, care lovește în mod evident la o categorie superioară celei în care e încadrat, își face loc peste tot – în calendar, printre probleme, în viața jucătoarelor, în sufletele noastre – cu zâmbetul pe buze. Iar ăsta e un lucru foarte prețios.

Ca în 2021, Transylvania Open a începe cu un mic bump în drum, deși cel de acum e departe de dificultatea obstacolului întâmpinat anul trecut. Turneul a rămas cu puțin timp înainte de start fără una dintre principalele sale atracții, Emma Raducanu anunțând că nu mai poate veni din cauza unei accidentări la încheietură care o forțează să își închidă mai devreme sezonul. E o pierdere și e păcat, pentru că fanii voiau s-o vadă pe Emma și ar fi adoptat-o cu ușurință ca pe una de-a lor. Iar Emma voia să joace în fața lor, pentru că simte în mod evident conexiunea cu publicul român, așa cum a arătat-o în mai multe rânduri și la prezența de anul trecut de la Transylvania Open. Atunci, doar cu staff-ul în tribune, s-a luptat din răsputeri să stea cât mai mult în turneu și a câștigat două meciuri grele, deși nu era la un nivel de match fitness ideal. 

După Emma Raducanu, tot din motive de sănătate a trebuit să se retragă și Irina Begu, care a jucat și a câștigat mult în ultimele săptămâni, ajungând foarte aproape de Top 30. O altă pierdere importantă, pentru că Irina a avut un an excelent, cel mai bun al ei în termeni de victorii obținute din 2014 încoace. Iar cu tenisul arătat în acest sezon ar fi putut fi cu siguranță o candidată la titlu.

Turneul va fi fain, pentru că toate ingredientele sunt de calitate

Daaar. Dincolo de astfel de situații inevitabile în viața unui turneu, în care nu mereu toate lucrurile sunt pe roz, TO 2022 merge mai departe fără să se descurajeze și promite că va fi fun, indiferent. Și n-ai cum să nu-l crezi. Astfel de vești nu pot opri energia unei competiții care a depășit și a ieșit mai puternică dintr-o situație mult mai grea anul trecut, când s-a trezit obligată să închidă porțile fanilor chiar cu o seară înainte de a începe, în condiții de sold-out. Ceea ce a dus la un coșmar logistic, rezolvat la timp pentru ediția de anul acesta.

Care, chiar și așa, propune un tablou puternic, deși trebuie (față de anul trecut) să facă față concurenței turneului de la San Diego, o apariție nouă în calendar, care se desfășoară în aceeași săptămână și care-i dintr-o categorie superioară. Și care mai are și avantajul de a fi, evident, mult mai aproape de WTA 1000-ul de la Guadalajara, și de WTA Finals, ultimele mari competiții ale sezonului. Asta-i un alt obstacol.

Ultima intrată pe tablou e locul 80 în lume, iar lista este deschisă de Barbora Krejcikova, o campioană de Grand Slam nu mai departe de anul trecut. Krejcikova e o jucătoare cu un tenis special, care se întâmplă să fi reintrat în formă mare chiar în aceste zile în care leagă victoriile la nume mari, și care, în ziua ei bună, e greu de oprit de cineva. 

Apoi, pe lângă cehoaică, favorită mare la titlu, avem românce cu argumente importante. Jaqueline Cristian e în revenire după operație, dar să nu uităm cât de periculoasă e în condiții de indoor, suprafață unde se simte ca peștele în apă. Cu o tragere bună, nu-i va lua mult ca să capete puțin ritm. Apoi Ana Bogdan e cea mai în formă româncă a acestor ultime săptămâni, cu nu mai puțin de patru semifinale WTA și o ascensiune până pe 46 în lume. Ana se antrenează în Cluj și își dorește mult atât primul titlu WTA (250) al carierei, cât și un traseu grozav în fața fanilor clujeni. Ce poveste ar fi!

Lângă ele au mai intrat, cu wild card, Irina Bara și Gabriela Ruse, la rândul lor jucătoare cu multe calități, cărora le place să joace la Cluj și care își doresc să își încheie sezonul cu un rezultat cât mai bun.

Mai sunt nume puternice și interesante pe tablou. Marta Kostyuk (semifinalistă anul trecut la Cluj), Anastasia Potapova, Ann Li, Diane Parry, Xiyu Wang, Jule Niemeier și Xinyu Wang sunt jucătoare pe care le vom vedea în fazele avansate ale turneelor mari în anii următori. Viktorija Golubic și Magda Linette sunt veterane mereu capabile să facă un meci mare. Și cui nu-i place un comeback story? Eugenie Bouchard e la Cluj, și n-ar fi chiar așa de absurd s-o vedem cu un parcurs bun aici.  

Dincolo de toate astea, ce e garantat e că atmosfera va fi faină, pentru că absolut toate detaliile care țin de acest turneu, de la producția evenimentului la vopseaua de pe teren, sunt de o calitate care te duce cu gândul la o categorie superioară de turneu celei în care e încadrat Transylvania Open. Un turneu transmis în peste 150 de țări, care-l propune pe Horia Tecău în rolul atât de important al celui care face interviurile de pe teren la final de meci, doar una dintre numeroasele idei care contribuie la un produs occidental.

E un efort atât de generos pus în joc, încât jucătoarele, antrenorii, oamenii din WTA și vizitatorii vorbesc cu foarte multă căldură despre TO. Cluj Vibe va fi în efect zilele astea, așa că, dacă poți, treci pe acolo. Mai găsești, probabil, bilete pentru primele zile. E un turneu care face o imagine excelentă României: tenisul e bun, atmosfera e caldă și primitoare și, peste toate, poți să fii parte din începutul unei povești care promite să fie lungă și de succes.

Articol publicat întâi în newsletter-ul de sport ATLT, la care te poți abona gratuit aici.

https://twitter.com/RamonaToderas/status/1578451898298175488?s=20&t=kD88qxtwLO8d8hNM6MzPFw
https://twitter.com/TransylvaniaOpn/status/1574397638572744705?s=20&t=kD88qxtwLO8d8hNM6MzPFw
https://twitter.com/TransylvaniaOpn/status/1578860285208600578?s=20&t=kD88qxtwLO8d8hNM6MzPFw

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi