Categoria Best Ever: Ce crede Agassi despre Sampras și ce cred amândoi despre Federer și Nadal

Adrian Țoca | 27 septembrie 2013

Pete Sampras îl vede pe Roger Federer capabil să mai câștige un Slam și crede că Rafa Nadal îl va depăși în ce privește numărul de Slamuri câștigate. Sampras are 14 titluri de Slam în carieră, iar Nadal a ajuns la 13 după titlul de la US Open.

Ca și când discuția despre Greatest Of All Time n-ar fi avut și așa suficientă tracțiune post-US Open, ea a prins din nou viteză după seria de declarații făcute în ultimele zile de protagoniștii precedentei mari rivalități din tenis, anterior Fedalului: Sampras – Agassi, adică.

Andre a pus primul paie pe foc, într-un interviu acordat Huffington Post. În rezumat, Andre crede că Nadal are argumentele cu care să revendice titlul de best ever, însă crede că între Federer și Sampras diferențele sunt deja clare și indiscutabile.

“Cred, foarte franc, că Federer este cu o clasă peste Pete. Vorbim despre un tip care a câștigat pe toate suprafețele și i-a bătut pe toți, minus unul, Nadal. Pete era indiscutabil avantajat pe suprafețele rapide, însă pe perioada sezonului de zgură devenea foarte dezirabil la tragerile la sorți. Băieții din vestiar își doreau să joace cu el, pentru că era o oportunitate bună să-și treacă în cont o victorie de palmares. Nu se poate spune că aveai acest lux cu Fed. Federer este cu adevărat un jucător world-class, bun peste tot, pe orice suprafață și la orice stil de joc. Până să apară Nadal, ai fi putut spune că Federer este cel mai bun din toate timpurile. Nadal are niște argumente pe care le poate aduce în favoarea lui. Dacă aș fi Nadal și aș sta la o masă cu Federer, iar Federer ar spune: Eu sunt cel mai bun din toate timpurile, prima mea întrebare ar fi clară: Hei, atunci cum se face că nu m-ai bătut pe mine, iar eu te-am învins de două ori mai mult? Și, apropo, știi că eu am câștigat totul, inclusiv o medalie de aur olimpică, inclusiv Cupa Davis.

În același timp, Federer s-a separat de oricine altcineva așa cum n-a mai făcut-o nimeni. Și a făcut asta cu mai multă consistență decât oricine. Însă numai ideea că putem aduce atâtea argumente pentru titlul de best ever în favoarea a doi tipi care joacă în același timp este ceva fantastic”.

Agassi nu se simte nici măcar aproape de prima categorie de candidați la acest titlu onorific: “Nu-s deloc aproape. Am câștigat toate Slamurile, într-adevăr, dar ăsta-i doar un criteriu. Pentru mine, Federer, Nadal și Laver sunt într-o cu totul altă ligă”.

Sampras are 14 Slamuri și 286 de săptămâni petrecute pe primul loc. Ambele recorduri au fost depășite de Federer, care are 17 Slamuri și 302 săptămâni pe primul loc. După câștigarea US Open, Nadal s-a apropiat la un singur Slam distanță de Sampras, și are 102 săptămâni în fruntea ierarhiei, cifră la care va mai adăuga, cel mai probabil, cât de curând, dacă îl va depăși pe Djokovic în fruntea ierarhiei. Rafa are cu o singură săptămână mai mult decât însuși Andre Agassi, cel care a fost lider 101 săptămâni și a câștigat 8 Slamuri. Tot 101 săptămâni va împlini, săptămâna viitoare, și Novak Djokovic (6 Slamuri).

“Federer poate să mai câștige un Slam”, spune Sampras

În aproape același timp, Pete a făcut o serie de declarații interesante pentru Tennis Space, însă fără să comenteze spusele fostului său mare rival (cel mai probabil, nu era la curent cu ele). Pistol Pete s-a referit la viitorul lui Federer și la candidatura lui Nadal la titlul de best ever.

“Nu am de unde să știu ce gândește Roger acum. Știu că iubește jocul și încă mai iubește să călătorească. Nu l-aș scoate încă din niciun calcul. Roger e un jucător prea mare ca să fie scos din calcule de specialiști. Trebuie doar să-și regăsească încrederea și să lege niște victorii. Ca să-ți regăsești jocul și starea asta de siguranță poate să dureze un set sau un turneu. Nu știu care sunt obiectivele lui Roger, știu doar că este un campion uriaș și va fi întotdeauna. Discuția este doar în jurul a cât de mult vrea să-și prelungească prezența pe teren”.

Dacă va mai câștiga Federer un Slam? Sampras crede că da. “Da, din punctul meu de vedere poate să mai câștige. Și pe mine m-au scos din calcule. Dar ceea ce au jucătorii mari este credința în ei, iar când Roger o va recăpăta pe a lui și va începe să joace din nou bine, cred că va putea câștiga un alt turneu de Grand Slam. Nu va mai fi favorit ca pe timpuri, însă câtă vreme joacă bine și rămâne sănătos, e capabil să câștige încă unul”.

Sampras despre Nadal: “Și-a câștigat dreptul să fie în discuție”

Campionul american a trecut apoi, în același interviu, la analiza lui Nadal: “Pentru mine, a fost mereu clar faptul că Federer este cel mai bun din toate timpurile. Însă, ținând cont de toate lucrurile pe care le face Rafa acum, el și-a câștigat dreptul să fie inclus în discuția despre best ever. Plus că Rafa încă nu și-a terminat misiunea. Poate să mai câștige multe titluri de Slam. Are un head-to-head pozitiv împotriva tuturor cu care a jucat din această generație. A câștigat Davis Cup și Olimpiada. Dar asta-i o discuție de bar, sincer, urăsc să vorbesc despre subiectul acesta. Te uiți la Rafa și la tot ce a realizat… apoi te gândești la Roger și la maniera în care a dominat atâția ani, câștigând acele Slamuri în felul în care a făcut-o… Fiecare generație are campionii ei. Care generație e mai bună? Putem discuta despre asta cât e ziua de lungă. Eu cred că Roger a fost atât de bun și de constant pentru o perioadă incredibil de lungă. Însă Rafa mă va depăși cu siguranță în ce privește Slamurile, iar întrebarea care se pune este dacă va putea să depășească și recordul lui Roger”.


Într-adevăr. O discuție nu doar cât e ziua de lungă, ci interminabilă.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi