Care sunt jucătoarele de urmărit în tripla Madrid – Roma – Paris

Radu Marina | 5 mai 2018

Sezonul de zgură a început oficial în urmă cu câteva săptămâni, însă esența acestei suprafețe, mai ales în circuitul feminin, e dată de segmentul Madrid – Roma – Paris. Este singura porțiune din întreg calendarul competițional feminin care începe cu un turneu Premier Mandatory, continuă cu unul Premier 5 și se încheie cu un Grand […]

Sezonul de zgură a început oficial în urmă cu câteva săptămâni, însă esența acestei suprafețe, mai ales în circuitul feminin, e dată de segmentul Madrid – Roma – Paris. Este singura porțiune din întreg calendarul competițional feminin care începe cu un turneu Premier Mandatory, continuă cu unul Premier 5 și se încheie cu un Grand Slam. În alte cuvinte, avem un maraton la care participă cele mai bune dintre cele bune, dar care-i plin de capcane și foarte puține reușesc să-l termine cu bine. Totul e intens, complicat și schimbător – începând de la altitudine, condiții climatice și până la zgură. Iar această bucată tinde să influențeze destul de mult dinamica din Top 10 în restul anului.

Pentru a vedea cam cât e de greu să faci față acestei porțiuni, e important de spus că, în ultimii nouă ani, doar trei jucătoare au reușit să ajungă în același an în finala acestor trei turnee: Dinara Safina în 2009 (a câștigat Madrid și Roma, a pierdut la Paris), Serena Williams în 2013 (le-a câștigat pe toate trei) și Simona Halep anul trecut (a câștigat Madrid, a pierdut Roma și Paris).

Pentru că dinamica jocului pe zgură s-a schimbat profund în ultimii ani, zgura a fost acaparată, într-un fel sau altul, de cu totul alte jucătoare decât eram obișnuiți. Dacă până prin 2010 Parisul era câștigat de jucătoare tipice de zgură, cu joc deosebit de variat și complet (Justine Henin, Svetlana Kuznetsova, Francesca Schiavonne), din 2011 încoace toate campioanele de la Paris (Na Li, Sharapova, Serena, Muguruza, Ostapenko) au avut ca punct comun forța și agresivitatea.

Și totuși, clasamentul realizat de WTA în acest an pentru a evidenția care-s jucătoarele care au cele mai bune rezultate pe zgură e condus de Simona Halepcare e urmată de Serena Williams, Kiki Bertens, Garbine Muguruza. Top 10 se încheie cu Irina Begu. În acest clasament, s-a luat în considerare punctele obținute de jucătoare în ultimii patru ani: 100% din puncte obținute pe zgură în ultimii doi ani, respectiv 75%  în 2016 și 50% în 2015.

În condițiile astea, ținând cont de istoric și de forma de moment, care sunt jucătoarele de urmărit în următoarea lună și cu ce ies în evidență în aceaastă triplă de turnee?

Simona Halep

Toate privirile sunt asupra ei. Rezultatele obținute anul trecut, și nu numai, o îndreptățesc să fie favorită certă în toate aceste turnee, nu doar prin prisma clasamentului. Este jucatoarea cea mai constantă, știe jocul pe zgură, a mai fost acolo, dar misiunea pe care o are nu-i ușoară.

Ce ar putea influența rezultatele Simonei în acest sezon de zgură? Presiunea, așteptările ei, ale celorlalți și faptul că trebuie să confirme, să câștige. Dar anul acesta ne-a arătat că Simona pare să fi rezolvat și această problema. Despre aceleași lucruri se vorbea și în începutul de sezon, când pentru prima dată a fost favorită 1 la un Slam, dar surpriză: a livrat un tenis excelent și s-a comportat pe măsura poziției.

Am putea spune că acum datele problemei sunt altele, încărcătura e alta și mai intervin și punctele de apărat, care aduc acel “trebuie” nesănătos care numai relaxat nu te face. Însă aici contează faptul că are oamenii potriviți lângă ea, a mai fost în situația asta și se poate ajuta de experiența ultimilor ani.

Dacă mi-aș dori ceva anume pentru Simona în această perioadă ar fi sănătate și nervii tari. Dacă astea sunt la locul lor, atunci ne așteaptă un sezon de zgură cel puțin la fel de interesant ca cel din 2017.

Garbine Muguruza

Garbine Muguruza e abia pe locul patru în clasamentul realizat de WTA, dar este una din jucătoarele pe care nu ți-ai dori-o ca adversară pe nicio suprafață. Este imprevizibilă, are momente în care jocul ei e de nerecunoscut, dar știe când se adune, și asta o face teribil de periculoasă pentru absolut oricine. Practic, nu știi niciodată dacă versiunea „de turneu important” a Muguruzei decide să-și facă apariția; ca atare, n-o poți subestima.

La Madrid n-a prea contat în ultimii ani, fiind și turneul Premier Mandatory la care are cele mai slabe rezultate (nu a trecut niciodată de turul doi), dar la Roma (două semifinale consecutive) și Roland Garros (din 2014 nu a pierdut mai devreme de optimi niciodată, plus titlul câștigat în 2016) a fost greu de învins. Și un alt motiv care o face favorită, în special la Paris, e lipsa presiunii. Anul trecut aceasta a fost marea problemă pentru ea, dar anul acesta are de apărat doar un tur patru.

Elina Svitolina

Rezultatele ucrainiancei pe zgură sunt fluctuante. Anul trecut a ieșit în turul 1 la Madrid, a câștigat la Roma și a avut un parcurs notabil la Paris, acolo unde i-a dat mari bătăi de cap Simonei. Adică suficiente motive pentru a fi luată în calcul în acest sezon, mai ales că Roland Garros este Slamul unde are cele mai bune rezultate (două sferturi).

Jelena Ostapenko

Puțini sunt cei care cred că Ostapenko va repeta performanța de anul trecut, însă tenisul ei arată bine și am văzut chiar recent, la Stuttgart, de ce este capabilă când jocul îi merge. Nu are nevoie de multe pentru a se pune în funcțiune, îi place să fie pe scena mare, să joace cu adversare puternice și nu îi e teamă de nimic. Sunt patru factori care o fac o adversară complicată, mai ales pe o suprafață care se pliază neașteptat de bine pe jocul ei – și îi atenuează destul de mult carențele la serviciu.

Poate nu va reuși să repete ceea ce a făcut anul trecut, dar cu siguranță nu va fi ușor de dat la o parte.

Serena Williams

Serena a ajuns de două săptămâni în Europa, cu destule kilograme în minus, arătând bine fizic și declarând că s-a pregătit intens în această perioadă, în special la nivel fizic, la Academia lui Mouratoglou. De la Madrid s-a retras motivând că vrea să se pregătească suplimentar, astfel încât să fie pregătită pentru Roland Garros.

Sunt multe dubii în ceea ce o privește – dacă va juca la Paris, dacă a revenit la un nivel optim fizic, dacă va rezista unor meciuri complicate pe o suprafață atât de lentă – , dar Serena rămâne Serena.

Dark horses: Maria Sharapova, Karolina Pliskova, Kiki Bertens, Elise Mertens, Irina Begu

Maria Sharapova nu e într-o situație tocmai favorabilă acum. Intră în acest segment cu puțină încredere și cu patru înfrângeri consecutive, dar zgura rămâne în continuare o suprafață prietenoasă ei. La Stuttgart a pierdut în primul tur, dar ne-a arătat, pe alocuri, că jocul ei e încă acolo. Cu câteva meciuri legate care să-i aducă suficientă încredere, devine o adversară de evitat pentru oricine.

Karolina Pliskova nu e o jucătoare de zgură. Nu îi place să joace pe zgură și această suprafață nu-i pune jocul în valoare pe cât și-ar fi dorit ea, dar în ultimii doi ani progresul ei în deplasare e imens, drept dovadă și rezultatele: semifinale la Roland Garros anul trecut, titlu câștigat la Stuttgart anul acesta.

Kiki Bertens e una din acele jucătoare care se simte ca peștele în apă pe zgură. Oricât de rău i-ar fi sezonul, oricâte înfrângeri ar avea, odată intrată pe zgură, lucrurile capătă dintr-o dată sens și claritate. Anul acesta, până să apară zgura avea doar patru victorii în șapte turnee. Odată intrată pe zgură, a legat dintr-o dată șase victorii la Charleston, le-a învins printre altele pe Madison Keys și Julia Goerges și a câștigat cel mai important titlu al carierei. Anul trecut, bilanțul pe zgură al fostei semifinaliste la RG a fost de 13 victorii, 4 înfrângeri și un titlu câștigat.

Elise Mertens e o apariție nouă și diferită în top. Nu te impresionează, dar face lucrurile să pară ușoare cu tenisul ei așezat, eficient și înșelător. Anul acesta are deja trei titluri câștigate, două chiar pe zgură, la Lugano și azi la Rabat. A ajuns acum la 12 victorii consecutive pe această suprafață – incluzându-le și pe cele două din Fed Cup.

Irina Begu n-a avut cea mai strălucită perioadă anul trecut între Madrid și Roland Garros, unul din motive fiind presiunea punctelor de apărat, lucru pe care chiar ea l-a recunoscut după eliminarea de la Paris. Dar acum fix acest detaliu, și anume lipsa presiunii, o face o jucătoare de urmărit în acest segment. Ne-a demonstrat în 2016 – atunci când a făcut sferturi la Madrid, semifinale la Roma și optimi la RG – că poate învinge jucătoare mari pe această surpafață și că poate avansa spre fazele finale ale acestor turnee. De ce nu ar face încă o dată același lucru și anul acesta ?

***

Oferte de neratat în Shop-ul 30-0!

Tricoul 30-0 Tee

Un tricou cu un design fresh, cu un copy subtil, cu care ieși din rând și îți faci cunoscută apartenența, ca fan, la sportul cu cel mai atipic sistem de scor din lume. Și la site-ul cu cel mai simpatic nume 😉

Ia-l de aici, pe negru, pe gri sau pe alb.

Verifică toată oferta din Shop AICI

Pachetul Play: albumul Simona de Păstrat + tricou

Vrei să iei albumul Simona de Păstrat și să faci și o afacere bună? Pachetul ‘Play’, disponibil în Shop-ul 30-0 aici, îți aduce la un preț excelent albumul plus un tricou la alegere, dintre ‘Play Hard’ și ‘My Forehand’, ceea ce-ți asigură o reducere consistentă din prețul cumulat al celor două produse. Ofertă disponibilă un timp limitat!

Completează-ți comanda cu unul dintre stickerele și magneții 30-0 ca să treci de 130 de lei, limita de la care primești transportul gratuit!

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi