Care erau șansele? Ana Bogdan întoarce de la 1-5 în decisiv și mingi de meci, Monica Niculescu revine și ea din ghearele eșecului

Radu Marina | 9 octombrie 2018

Vești amestecate de la Hong Kong, Tianjin și Linz pentru românce: Monica Niculescu are o revenire excelentă cu Ons Jabeur, obține o victorie de moral la Hong Kong, Ana Bogdan imită și perfecționează, revine de la 1-5 în decisiv și salvează trei mingi de meci, Sorana și Irina cedează din nou devreme

De-a lungul carierei sale, Monica Niculescu s-a văzut, nu de puține ori, în situația de a pierde meciuri în care fusese, la un moment dat, bine poziționată să le câștige. Multe au fost ocaziile în care s-a văzut prinsă din urmă, egalată și apoi învinsă; s-a întâmplat de la set și break, servind pentru meci, având mingi de meci. Asta în principal pentru că, la un moment dat, adversara ajunge să-i citească jocul, să-i înțeleagă stilul și să-i descopere punctele vulnerabile. Iar un meci avut în mână se transformă rapid într-o înfrângere grea și frustrantă.

Astăzi, însă, rolurile s-au inversat. La Hong Kong, împotriva talentatei Ons Jabeur, la rându-i o tenismenă cu un joc diferit de medie, Moni a fost jucătoarea care a transformat un meci aproape pierdut – ar fi fost a 11-a înfrângere din ultimele 14 meciuri jucate – într-o victorie tare frumoasă, venită într-un moment potrivit. A fost 4-6, 7-6, 6-4 pentru Moni, într-un meci de peste două ore de joc, și după ce Jabeur a avut de două ori șansa (la 5-4 și 6-5 în setul doi) de a servi pentru meci.

Victoria era necesară pentru Monica, care nu mai câștigase un meci pe tabloul principal al unui turneu WTA din martie, de la Miami. De fapt, ceea ce încă o mai ține în top 100 (acum e pe 87) e titlul câștigat pe finalul anului trecut la Limoges. Sunt consecințele unui sezon aproape ratat, probabil și cel mai dificil din cariera Monicăi, cu serii de accidentări și absențe îndelungate, care au forțat-o pentru prima dată după foarte mulți ani să rateze sezonul de zgură și l-au compromis pe cel de iarbă.

Pentru Monica, revenirile într-un meci nu reprezintă neapărat o necunoscută; n-ar fi prima dată când iese dintr-o încurcătură și duce la capăt cu bine o revenire, dar s-a întâmplat mai rar să iasă la suprafață dintr-o situație ca cea de azi. De altfel, există posibilitatea să nu-i meargă reverul (arma de bază), să rateze mult din preajma fileului, să nu simtă cum trebuie forehand-ul slice sau să aibă în față o adversară excelentă, dar niciodată nu va renunța la luptă. Ea va fi mereu acolo, dispusă la efort, gata să se agațe de orice mică șansă, oricât de neagră ar fi situația. E una din marile ei calități.

Iar când o atitudine bună e însoțită și de un joc solid, cum a fost cazul azi, în a doua parte a meciului, lucrurile se simplifică și mai mult. Dacă până la mijlocul setului doi, jocul Monicăi a fost haotic, încercând multe și nereușind să fie eficientă, de la 4-5 în setul doi, am avut parte de o Monica mai ordonată și mai clară în decizii. A fost mai hotărâtă pe partea de rever, nu a mai ezitat când a venit spre fileu, s-a ferit de forehand-ul tunisiencei și a încercat să lungească schimburile de mingi pe cât de mult posibil, pentru a-i expune în acest fel deplasarea destul de deficitară a adversarei. Așa a egalat situația în setul doi, făcând break-ul la zero atât la 4-5, cât și la 5-6. Și tot la zero a câștigat tiebreak-ul setului doi, reușind în total o serie de 11 puncte consecutive câștigate.

Trendul a continuat și în setul decisiv, unde a pornit rapid cu 2-0 și s-a desprins la fel de repede la 5-2. Lipsa de încredere și puținele meciuri câștigate în acest an s-au simțit atunci când a servit pentru meci la 5-3: a făcut-o într-un mod temător, pasiv și asta a costat-o, dar nu cât să schimbe și soarta meciului. La a doua ocazie avută, la 5-4, a făcut unul din cele mai bune game-uri de serviciu din tot meciul, reușind să ducă la capăt cu bine revenirea și să obțină o victorie de moral.

În meciul următor, Monica o va întâlni pe favorita 7, Daria Gavrilova, care a trecut în trei seturi de Zarina Dyias. Acesta va fi primul meci între cele două.

După victoria Monicăi, veștile primite dinspre restul româncelor din Asia, dar și Europa au fost amestecate. Prima care a cedat a fost Irina Begu la Tianjin, după 5-7, 3-6 cu Yuxuan Zhang, jucătoare venită din calificări, clasată pe locul 225 mondial și care avea, până azi, o singură victorie pe tabloul principal al vreunui turneu WTA. A urmat apoi Sorana Cîrstea la Linz, care a pierdut scurt, 6-4, 6-2 cu elvețianca Jil Teichmann, venită și ea din calificări. Ajunsă pe locul 80 după ce nu și-a putut apăra sfertul de finală de la Beijing, Sorana va mai cădea alte câteva locuri în clasament, dat fiind faptul că și la Linz avea de apărat tot un sfert de finală.

Și, în final, ziua s-a încheiat așa cum a început: cu o revenire de toată frumusețea, chiar mai spectaculoasă, dacă ne uităm la scor, din partea Anei Bogdan. Ana a trecut de americanca Caroline Dolehide, 6-7 (dar înainte a revenit de la 0-5 la 5-5), 6-3, 7-5. În decisiv, Ana a reușit un comeback greu de crezut: a întors de la 1-5 și a salvat trei mingi de meci.

Ca și în cazul Monicăi, și aici vorbim de o victorie prețioasă, atât prin prisma modului în care a fost obținută, cât și a momentului în care aceasta vine. Vara Anei, care a anunțat la începutul săptămânii trecute că a început colaborarea cu Andrei Mlendea, după aproape doi ani în care l-a avut ca antrenor pe Gabriel Moraru, nu a fost nici pe departe strălucită; când n-au fost probleme de sănătate, au fost adversare în formă excelentă pe care le-a întâlnit parcă prea devreme.

Cu toate astea, a reușit să se mențină în top 100, în prezent fiind pe 78, și ar putea să încheie acest sezon în forță, așa cum l-a și început, de altfel, cu acel tur trei la Australian Open și cele două semifinale WTA consecutive la Monterrey și Bogota.

Următoarea sa adversara va fi nimeni altă decât Garbine Muguruza, cea pe care a întâlnit-o anul acesta chiar la Monterrey în semifinale și căreia i-a dat o replică acceptabilă în setul doi în acel meci, încheiat 6-0, 7-5 pentru iberică.

https://twitter.com/WTARomania/status/1049661573441249282

Foto: Jimmie48Photography

***

Bunătăți din Shop-ul 30-0 de care tu și prietenii tăi ar trebui să știți:

1. Pachetul One e reeditat: după ce tricourile Onederful au fost sold-out, pachetul One, dedicat Simonei, revine și e compus acum din tricoul Onederful Tricolor și ediția a doua a albumului foto Simona de Păstrat. Cum Simona se pregătește să încheie un nou sezon pe locul 1 în lume, iată un cadou perfect pentru fanii ei. O combinație de două produse populare, la un preț mult mai avantajos.

2. Tricoul „N-o să”. Considerat de mulți dintre voi (și de noi :D) drept cel mai bun tricou făcut de 30-0. „N-o să” vorbește pentru sine. Prinde o mărime aici, cât încă mai găsești!

3. Neînvinșii. Cartea colegei Andreea Giuclea e o colecție grozavă de povești motivaționale a unora dintre cei mai buni sportivi români. Merită să le ducem aceste povești mai departe, fie și ca o formă de inspirație pentru viitorii campioni, de care sportul românesc are atâta nevoie.

4. „Povestea Primului Slam”. Unii dintre voi i-ați zis „carte”, alții, „revistă”. Dar cei mai mulți ați descris-o drept o publicație la standardele cele mai înalte, așa cum găsim în străinătate, despre campionii altora. Ei bine, avem și noi campionii noștri world-class. Simona Halep și titlul ei câștigat la Roland Garros sunt în centrul acestei colecții de articole, reportaje, interviuri și texte de opinie, colecție pe care n-o mai găsiți nicăieri în altă parte.

5. Tricoul „Icecream”. Iubim cu toții tenisul de ne topim după el. Ce mod mai bun de a transmite asta decât printr-un tricou cu mesaj? Tennis to melt for. 

6. Ești genul care preferă bundle-urile? Iată un super pachet, care cuprinde toate produsele de print scoase vreodată de 30-0, în cea mai avantajoasă ofertă cu putință: album foto + trei reviste, la un super preț promoțional, disponibil un timp limitat.

Verifică aici toate produsele din Shop.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi