Beijing: un traseu mai prietenos pentru Simona, revenirea Mihaelei, lupta pentru ultimele locuri la Singapore

Radu Marina | 29 septembrie 2018

Anul trecut, la Beijing, Simona Halep urca în premieră pe locul 1 mondial. Un an mai târziu, o găsim pe același loc, cu un Grand Slam câștigat, conducând detașat clasamentul WTA și pe cale să-și asigure poziția de lider mondial la final de sezon pentru al doilea an la rând. Un astfel de sezon – […]

Anul trecut, la Beijing, Simona Halep urca în premieră pe locul 1 mondial. Un an mai târziu, o găsim pe același loc, cu un Grand Slam câștigat, conducând detașat clasamentul WTA și pe cale să-și asigure poziția de lider mondial la final de sezon pentru al doilea an la rând.

Un astfel de sezon – cel mai bun din cariera Simonei – se cuvine a se încheia rotund, iar unul din obiectivele importante care i-a mai rămas pe acest final de an (pe lângă Turneul Campioanelor) e ca și îndeplinit. După eliminările premature de la Tokyo și Wuhan ale danezei Caroline Wozniacki, respectiv cea a lui Angelique Kerber, Simona poate încheia socoteala asta, cea a locului 1 de final de an, chiar la turneul la care anul trecut devenea lider prima dată.

Diferența față de Wuhan e dată de un tablou ceva mai prietenos. Dar și de faptul că Simona a avut câteva zile de pauză, suficient cât să se recupereze, urmare a durerilor la spate și la coapsă pe care le-a acuzat în meciul cu Dominika Cibulkova.

Încă un bonus pentru Simona: revenirea alături de ea a lui Darren Cahill, care o însoțește de data asta la Beijing.

Apropo de reveniri, e timpul pentru reîntoarcerea Mihaelei Buzărnescu în circuit. Mihaela va reveni la Beijing după o pauză de aproape două luni, cauzată de accidentarea suferită la gleznă în meciul cu Elina Svitolina, la Montreal. Acel moment venise exact când Mihaela atinsese vârful de formă după un an de ascensiune permanentă, culminată cu primul titlu al carierei. La plecarea în China, Mihaela, clasată în prezent pe locul 23 și cu șanse mari de a termina anul în top 20, mărturisea că e „recuperată aproape sută la sută”.

Ultimul turneu Premier Mandatory al anului aduce la start, cu excepția surorilor Williams și a Mariei Sharapova, toate jucătoarele din top 30, continuându-se astfel lupta pentru calificarea la Singapore, dar și poziționarea pentru Elite Trophy de la Zhuhai. Există un duel între Karolina Pliskova și Kiki Bertens pentru locul 8, amândouă câștigând titluri recent la Tokyo (Pliskova), respectiv Seul (Bertens), dar și un altul între Elina Svitolina și Sloane Stephens, ambele cu un final de sezon slab, diferența dintre ele fiind în acest moment de doar 16 puncte.

Ca orice Premier Mandatory, tabloul este ofertant. Favorita principală, Simona Halep începe turneul cu o jucătoare din calificări. S-ar putea întâlni în turul secund cu învingătoarea meciului Maria Sakkari – Donna Vekic, urmând ca în turul trei să se revadă cu Madison Keys sau Anastasija Sevastova, două jucătoare pe care le-a învins constant în ultimii ani.

Dacă se vor respecta capii de serie, ceea ce pare greu de crezut, lucru dovedit și la Wuhan, Simona ar putea juca în sferturi cu Petra Kvitova, favorită 5, sau cu Sloane Stephens. Dar pentru a ajunge în această fază, amândouă au de tras: Petra începe cu Daria Gavrilova și poate continua în turul doi cu Dominika Cibulkova, în timp ce Stephens o are ca adversară în primul tur pe Anastasia Pavlyuchenkova. Mergând pe aceeași linie, și anume că favoritele își vor respecta statutul, Simona ar putea juca cu Angelique Kerber sau Naomi Osaka în semifinale și Caroline Wozniacki/Karolina Pliskova/Carolina Garcia în finală.

Este greu însă ca favoritele să meargă strună. Oboseala s-a acumulat după un sezon plin pentru majoritatea dintre ele, în special cele din top 10.

Altele, precum Angelique Kerber, favorita 3, au trasee cu capcane. Primul tur e cu Kristina Mladenovic, care, deși traversează o perioada gri spre neagră, rămâne periculoasă. Ar putea să o primească apoi pe Carla Suarez Navarro, urmând ca în turul trei să se întâlnească cu Elise Mertens sau Su-Wei Hsieh, pe care a învins-o greu, în decisiv, anul acesta la Australian Open.

Garbine Muguruza joacă în primul tur cu Ekaterina Makarova, iar în caz de victorie o primește pe Aryna Sabalenka. În vreme ce Caroline Wozniacki se întâlnește în prima manșă cu Belinda Bencic, cea care a învins-o în patru din cele șase meciuri jucate; Wozniacki le mai are pe partea sa de tablou pe Barbora Strycova, Anett Kontaveit, finalistă la Wuhan sau Daria Kasatkina.

Dincolo de toate acestea, turneul de la Beijing mai oferă și câteva șanse jucătoarelor venite după accidentări, ele pot să-și regăsească ritmul aici și să adune puțină încredere.

Mihaela Buzărnescu, de exemplu, va juca primul meci oficial după mai bine de două luni de pauză cu Aliaksandra Sasnovich (1-0 la H2H pentru bielorusă, dar după un meci jucat în 2015). Mihaela s-ar putea întâlni cu Karolina Pliskova (sau Sam Stosur) în turul doi.

Altă jucătoare care vine după probleme de sănătate e Timea Bacszinsky. În prezent clasată pe locul 344, după o serie de accidentări la picior și încheietura mâinii, Bacszinsky, care și-a folosit clasamentul protejat pentru a intra pe tabloul principal, va căuta (vs. Danielle Collins) să câștige primul său meci pe un tablou principal al unui turneu important (WTA sau Grand Slam) de la Wimbledon 2017 încoace.

Și, în fine, ca orice turneu important, avem și meciuri interesante în primul tur, precum Julia Goerges – Johanna Konta, Sloane Stephens – Anastasia Pavlyuchenkova, Angelique Kerber – Kristina Mladenovic, Daria Gavrilova – Petra Kvitova.

În calificări, Monica Niculescu a pierdut cu Zarina Diyas în trei seturi, dar Sorana Cîrstea a trecut de Lepchenko și o întâlnește sâmbătă, pentru un loc pe tablou, pe Polona Hercog.

Fotografii: Jimmie48Photography

***

Bunătăți din Shop-ul 30-0 de care tu și prietenii tăi ar trebui să știți:

1. Pachetul One e reeditat: după ce tricourile Onederful au fost sold-out, pachetul One revine și e compus acum din tricoul Onederful Tricolor și ediția a doua a albumului foto Simona de Păstrat. Cum Simona se pregătește să încheie un nou sezon pe locul 1 în lume, iată un cadou perfect pentru fanii ei. O combinație de două produse populare, la un preț avantajos.

2. Tricoul „N-o să”. Considerat de mulți dintre voi (și de noi :D) drept cel mai bun tricou făcut de 30-0. „N-o să” vorbește pentru sine. Prinde o mărime aici, cât încă mai poți!

3. Neînvinșii. Cartea colegei Andreea Giuclea e o colecție grozavă de povești motivaționale a unora dintre cei mai buni sportivi români. Merită să le ducem aceste povești mai departe, fie și ca o formă de inspirație pentru viitorii campioni, de care sportul românesc are atâta nevoie.

4. „Povestea Primului Slam”. Unii dintre voi i-ați zis „carte”, alții, „revistă”. Dar cei mai mulți ați descris-o drept o publicație la standardele cele mai înalte, așa cum găsim în străinătate, despre campionii altora. Ei bine, avem și noi campionii noștri world-class. Simona Halep și titlul ei câștigat la Roland Garros sunt în centrul acestei colecții de articole, reportaje, interviuri și texte de opinie, colecție pe care n-o mai găsiți nicăieri în altă parte.

5. Tricoul „Icecream”. Iubim cu toții tenisul de ne topim după el. Ce mod mai bun de a transmite asta decât printr-un tricou cu mesaj? Tennis to melt for. 

6. Ești genul care preferă bundle-urile? Iată un super pachet, care cuprinde toate produsele de print scoase vreodată de 30-0, în cea mai avantajoasă ofertă cu putință.

Verifică aici toate produsele din Shop.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi