Australian Open, sferturile de finală, preview: oportunități uriașe în turneul feminin

Treizecizero | 22 ianuarie 2024

Vom avea o finalistă de Grand Slam în premieră la AO 2024.

Câteva debutante într-un sfert de Grand Slam, plus o cale deschisă pentru o finalistă în premieră: viața cuiva se va schimba radical în următoarele câteva zile. Nume obișnuite pe tabloul masculin, unde în sferturi au ajuns doar capi de serie.

Tabloul feminin

Linda Noskova – Dayana Yastremska

Ce șansă pentru aceste două jucătoare debutante într-un sfert de finală de Slam! Poate cel mai deschis, sigur cel mai neașteptat sfert de la Australian Open. Noskova a supraviețuit tradiționalului test greu care vine după o surpriză de proporții – ajutată, ce-i drept, de problemele medicale ale Elinei Svitolina, care s-a retras la 3-0 pentru cehoaică în primul set. Yastremska a eliminat-o pe veterana Viktoria Azarenka, 7-6, 6-4, într-un meci în care a salvat două mingi de set în primul și a recuperat de la 0-3 în al doilea, continuându-și astfel un parcurs de vis la Melbourne, drum început din calificări.

Azarenka a fost al treilea cap de serie pe care Dayana îl scoate în acest turneu, după Vondrousova și Navarro. Raportat la stilurile de joc ale celor două și la timpul petrecut pe teren în turneu, probabil că ucraineanca va porni cu șansa a doua și în acest sfert de finală. Dintre cele două, Noskova are un joc care inspiră mai multă stabilitate și claritate, Yastremska poate însă veni cu focul de artificii dacă tenisul ei bazat pe agresivitate pură, cu multe un-doi-uri devastatoare, continuă să facă click.

Anna Kalinskaya – Qinwen Zheng (12)

Qinwen e deja un star în plină ascensiune, fapt confirmat și de felul în care și-a obținut calificarea în al doilea ei sfert de finală consecutiv în turneele de Grand Slam, cu o victorie mai mult decât dominantă, fără complicații de niciun fel cu Oceane Dodin. Zheng e acum jucătoarea cu cel mai înalt ranking din cele rămase pe partea de sus a tabloului, și poate că asta e cea mai grea provocare pe care trebuie să o gestioneze în următorul sau următoarele două meciuri.

Ca să mai facă un pas spre a repeta performanța idolului ei, Na Li – campioană la AO în 2014, Qinwen se va baza și pe un plus de experiență în astfel de situații față de Anna Kalinskaya, rusoaica de pe locul 75 care a învins-o pe Jasmine Paolini în optimi. E cel mai greu test pe care îl înfruntă Anna în acest turneu, traseul ei de până acum având-o pe Sloane Stephens, într-o rezonabilă revenire de formă, drept cea mai notabilă victimă. Kalinskaya conduce în H2H cu 1-0.

Marta Kostyuk – Coco Gauff (4)

E un turneu de vis pentru ucrainence, cu siguranță de vis pentru Marta, care întotdeauna s-a simțit și a jucat mai bine în condițiile de la Melbourne decât în alte părți. În primul ei sfert de Slam al carierei, Kostyuk va avea nevoie să facă cel mai bun meci al ei din turneu ca să treacă de Coco Gauff, care n-a cedat vreun set în turneu, e neînvinsă în 2024 și are o serie de 11 victorii la rând în Slamuri. Ajustările la serviciu la care a lucrat în intersezon Gauff, consiliată de Andy Roddick, par să-i prindă de minune. Coco a câștigat în trei seturi precedenta lor întâlnire, tot pe pământ australian, acum doi ani, la Adelaide.

Barbora Krejcikova (9) – Aryna Sabalenka (2)

Pare că e greu pentru cineva să se pună în calea unei semifinale Coco Gauff – Aryna Sabalenka, reeditarea finalei US Open de anul trecut. Krejcikova are și dezavantajul unui h2h deloc încurajator (1-5), dar argumentul cel mai puternic e forma absolut impresionantă a Arynei, care joacă precum o campioană en-titre care se simte ca la ea acasă în condițiile de la Melbourne. Sabalenka are cifre în acest turneu care amintesc de Peak Serena: doar 11 game-uri pierdute în patru meciuri de până acum. Până la alte informații, e turneul ei de pierdut.

Tabloul masculin

Novak Djokovic (1) – Taylor Fritz (12)

Față de imprevizibilul din draw-ul feminin, lucrurile sunt mult mai așezate pe cel masculin, acolo unde doar jucători capi de serie au ajuns în sferturi. Foarte așezat e și head-to-head-ul dintre Novak Djokovic și Taylor Fritz, 8-0, incluzând și un meci de cinci seturi la AO 2021, jucat pe final cu tribunele goale, în contextul de atunci. Dar Djokovic a tras de el cu probleme medicale în mare parte din meci; Fritz a revenit de la 0-2 la seturi și a avut șansele lui în startul de set cinci, înainte ca sârbul să restabilească ordinea. Lucru valabil și pentru acest turneu: după acele meciuri complicate pe alocuri din primele două tururi cu Prizmic și Popyrin, Novak a intrat în regim de croazieră cu două victorii expeditive în minimum de seturi. De la acel meci jucat pe Rod Laver acum trei ani, Fritz nici nu i-a mai luat vreun alt set lui Djokovic în următoarele lor cinci întâlniri.

Jannik Sinner (4) – Andrey Rublev (5)

Sinner a făcut până acum ce se aștepta toată lumea de la el să facă după finalul glorios de 2023. A trecut prin draw fără emoții, fără complicații, ajungând la ora sferturilor fără set pierdut, deloc testat. Rublev, pe de altă parte, a avut mai mult de tras: cinci seturi în primul tur, cinci seturi intense cu De Minaur, în optimi. Și iată-l pe Andrey în fața testului pe care, în mod tradițional, îl pică: sferturile de Slam. E deja un fapt bine știut că Rublev n-a avansat niciodată dincolo de această fază în cele nouă (deja) ocazii pe care le-a avut până acum. De regulă, adversarii pe care i-a avut în sferturi au fost fie jucători de al căror tenis nu se poate (deocamdată) atinge, fie jucători care au prins o zi grozavă la meciul cu pricina. Sinner, mai ales în versiunea lui îmbunătățită, pare că se îndreaptă spre prima categorie. Totuși, există o bază comună în tenisul celor doi, iar Andrey poate spera că asta va fi ziua lui în care să intre în zonă și să fie imposibil de scos de pe teren.

Hubert Hurkacz (9) – Daniil Medvedev (3)

Polonezul l-a bătut de trei ori din cinci ocazii pe Medvedev, inclusiv în unica lor confruntare dintr-un Slam, un meci de cinci seturi la Wimbledon 2021. Aici, în Australia, Daniil ar trebui, totuși, să aibă ascendentul, dat fiind că are o istorie mult mai bogată la acest turneu față de Hubi, care-i la primul lui sfert la AO. De la acel meci chinuit cu Ruusuvuori, în care a fost la două puncte distanță de eșec, Medvedev și-a pus jocul în ordine și a urcat la un nivel la care poate emite pretenții pentru fazele superioare.

Alexander Zverev (6) – Carlos Alcaraz (2)

Zverev e unul dintre puținii jucători care au, de fapt, un head-to-head pozitiv cu Alcaraz, lucru cu atât mai relevant cu cât e obținut din șapte meciuri (4-3). Zverev l-a bătut pe hard, pe zgură și în indoor pe spaniol, inclusiv în turnee de Grand Slam (în sfertul de la RG 2022). Ceva mai recent însă, un Alcaraz nu tocmai în cel mai bun moment al lui l-a bătut în sferturile USO 2023 în trei seturi pe german. Primul test serios în turneu pentru Alcaraz, care a ajuns pentru prima oară în sferturi la Melbourne. „Îmi place mult să joc contra lui. Cred că amândoi aducem un nivel ridicat de tenis, o intensitate ridicată”, a spus Carlitos, care încă e într-o etapă de aclimatizare cu AO. „Cu fiecare meci jucat pe Rod Laver, mă simt mai în largul meu aici”.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi