Australian Open are acum date certe de desfășurare. Cum arată, oficial, calendarul sezonului de tenis 2021 în primele sale două luni

Treizecizero | 17 decembrie 2020

Circuitul feminin va începe cu un turneu WTA 500 organizat la Abu Dhabi, între 5-13 ianuarie.

ATP și WTA au anunțat cum va arăta calendarul de tenis în sezonul 2021, de startul căruia ne mai despart puține zile. Programul tradițional de turnee cu care suntem obișnuiți nu a mai putut fi urmat din cauza dificultăților generate de pandemia COVID-19, însă modificările anunțate astăzi sunt de natură să ofere tenisului continuitate și o șansă la un sezon normal și întreg.

Iată principalele idei care se desprind din modificările anunțate de ATP:

Când e AO. Australian Open este, de acum, confirmat pentru perioada 8-21 februarie – cu trei săptămâni mai târziu decât datele sale inițiale. Primul Grand Slam al anului, și al treilea care se desfășoară de la începutul pandemiei, va avea loc în condiții de restricții pentru jucători, care vor avea de suportat o perioadă de carantină la intrarea în Australia și vor putea aduce un număr limitat de colaboratori în echipă.

Pentru a putea face posibile calificările, acestea vor fi disputate în mod excepțional la Doha, cu aproape o lună înainte de turneul propriu-zis, între 10-13 ianuarie. Calificările feminine se vor juca tot în afara Australiei, la Dubai.

Unde începe. Circuitul masculin începe cu două turnee 250, programate între 5 și 13 ianuarie. Unul se va desfășura la Delray Beach, iar celălalt în Turcia, la Antalya. Perioada dintre 15-31 ianuarie este rezervată pentru călătoria în Australia și efectuarea perioadei de carantină.

Trei turnee la Melbourne, pre-AO. Între 31 ianuarie și 6 februarie, la Melbourne se vor juca două turnee, unul dintre ele ținând locul celui relocat de la Adelaide. Apoi, tot în același mediu controlat de la Melbourne, între 1-5 februarie se va juca ATP Cup, într-o versiune restrânsă, cu 12 echipe. Ulterior, restul lunii va fi ocupat de main-eventul începutului de an, Australian Open.

Unde nu se joacă. Detaliile pentru săptămânile 8-13 ale anului vor fi confirmate ulterior, în vreme ce restul calendarului pentru 2021 va urma firul firesc, cel deja programat anterior. Se știu deja câteva turnee care nu vor mai avea loc deloc anul acesta: Auckland și New York sunt primele două anulate, în vreme ce turneele de la Pune (India) și Rio vor încerca o reprogramare. ATP ia în calcul să adauge și alte turnee în primul trimestru, turnee care vor avea licență doar pentru un an. E încă neclar la acest moment ce se va întâmpla cu turneele de la Doha și Dubai.

Reconfigurarea calendarelor de tenis a presupus manevre complicate între multiple părți implicate, de la guverne la toate forurile din tenis și la turneele implicate. Totul a depins de obținerea acordului din partea autorităților din Australia pentru programul de turnee ce vor fi găzduite de Melbourne, acolo unde va fi înghesuită toată vara australiană de tenis. Odată ce această primă piesă a fost pusă în puzzle, a devenit clar ce turnee mai pot fi adăugate în calendar în jurul AO, în spațiile rămase libere.

WTA începe la Abu Dhabi

Confirmat oficial pe 19 decembrie, circuitul feminin va începe cu un turneu WTA 500 organizat la Abu Dhabi, între 5-13 ianuarie. Apoi, tot în mod excepțional, urmează, la Dubai, calificările pentru Australian Open, după care vine pauza de două săptămâni necesară pentru carantina de la Melbourne.

Cum aminteam și aici, înainte de startul Australian Open se vor juca două turnee WTA 500* la Melbourne, și un altul, WTA 250*, în timpul săptămânii a doua a Australian Open (de asemenea la Melbourne). Se fac planuri și pentru două turnee WTA 125k organizate în Europa, în timpul AO, pentru jucătoarele care nu reușesc să ajungă la Antipozi.

[*Ce înseamnă noile categorii de turnee WTA]

Ce presupun detaliile speciale sub care se va organiza Australian Open

Australian Open și-a confirmat oficial noile date de desfășurare sâmbătă, 19 decembrie. Turneul se va juca în februarie pentru prima dată în 100 de ani. Cel mai important, competiția va avea spectatori, iar biletele se pun în vânzare de săptămâna viitoare.

Ca turneul să fie posibil, au fost făcute eforturi masive, s-au purtat negocieri dificile între organizatori (Tennis Australia), guvernul statului Victoria, jucători și circuitele de tenis. Și au fost implementate decizii mai puțin populare.

Protocoale stricte, echipe împuținate și o versiune de bulă ceva mai relaxată, odată ce carantina e depășită cu bine. Cam acestea sunt, în linii mari, condițiile sub care se va juca Australian Open. În Victoria au fost impuse unele dintre cele mai drastice condiții din lume pe perioada pandemiei, însă măsurile au fost de un succes deplin: niciun caz cu transmisie comunitară pentru mai bine de 40 de zile, iar viața s-a întors în mare măsură la normal.

Astfel, vor fi acceptate un total de maxim 1.000 de persoane (jucători și antrenori) pentru setul de turnee găzduite de Melbourne – ceea ce va presupune nu mai mult de două persoane în staff-ul unui sportiv. Jucătorii trebuie să ajungă la Melbourne între 15-16 ianuarie. Odată ajunși, începe carantina, dar jucătorii se pot antrena până la cinci ore pe zi (obligatoriu cu un singur partener), cu condiția să rămână în hotel pentru restul de 19 ore. Jucătorii trebuie să aibă un total de șase teste negative înainte de a primi undă verde pentru meciuri oficiale, incluzând unul înainte de intrarea în Australia. Un eventual test pozitiv va putea fi urmat de un al doilea test. În cazul în care un sportiv nu va putea lua startul, el va primi 50 la sută din premiul pentru primul tur, în vreme ce învinșii din primul tur de la simplu vor primi un cec mai mare decât de obicei, 100.000 de dolari australieni. În fine, jucătorii calificați în urma calificărilor organizate la Doha și Dubai vor fi transportați cu avioane charter la Melbourne.

Chiar dacă restricțiile vor continua și în Australia, jucătorii vor avea, de data asta, și argumente să treacă mult mai ușor prin ele, pentru că prezența la Slamul pe care majoritatea dintre ei îl declară cel mai prietenos cu jucătorii, cel mai bine organizat și bogat în facilități, le va face viața mult mai ușoară.

Update. Articolul a fost actualizat pe 19 decembrie pentru a reflecta anunțul oficial din partea WTA referitor la calendarul de turnee și confirmarea oficială a datelor Australian Open.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi