Fast
Start în ceață

Calendarul sezonului 2021 începe să capete formă, dar e departe de a fi lămurit. Turnee noi apar în program

Treizecizero | 14 decembrie 2020
Doneaza

Într-un context în care dificultățile pe care le întâmpină Australian Open au pus sub semnul întrebării startul noului sezon, calendarul primelor luni din 2021 încă întârzie să fie confirmat oficial de către cele două circuite, lucru care provoacă dificultăți logistice majore pentru toate părțile implicate.

Firește, suntem încă în situația de a nu ști exact ce turnee se pot juca. Asta pentru că problemele cauzate de pandemie au făcut imposibilă respectarea calendarului tradițional al ATP și WTA. Iar amânarea Australian Open a provocat o cascadă de consecințe pentru restul competițiilor.

De aceea, sezonul 2021 va începe așa cum s-a terminat 2020: cu turnee amânate, cu turnee anulate și cu turnee impromptu, care vor exista doar pentru un an, al căror scop va fi să ofere sportivilor oportunități de a câștiga puncte și bani.

Astfel, conform L’Equipe (ATP nu a confirmat încă oficial), noul sezon din circuitul masculin va începe cu turneul de la Delray Beach, programat între 4-13 ianuarie. Restul lunii ianuarie va fi, în esență, dedicat sosirii în Australia și efectuării perioadei de carantină obligatorie pentru a putea lua parte la AO.

Simona

Între 1-7 februarie ar urma să aibă loc ATP Cup sau un turneu hibrid, un ATP 750. Plus, în aceeași săptămână, un turneu de 250 care nu e încă stabilit. Apoi Australian Open, între 8 și 21 februarie. Urmează Montpellier, Cordoba, plus un alt ATP 250, turnee cu care se va închide luna februarie. Martie va începe cu Rotterdam (mutat cu aproape o lună) și Buenos Aires, și va continua cu Doha, Marseille și Santiago. În fine, Acapulco și Dubai ar urma să ocupe jumătatea lunii martie, urmând ca mai apoi circuitul să ajungă la Miami, dacă turneul din Florida va confirma desfășurarea.

În schimb, se pare că, pentru al doilea an la rând, Indian Wells cel mai probabil nu se va desfășura.

Alte turnee care nu se vor desfășura sunt cele de la Auckland, Pune, New York și Rio de Janeiro.

Circuitul feminin încearcă să înceapă tot în primele zile din ianuarie, însă nu e încă clar unde va avea loc primul turneu. Sunt discuții pentru a fi adăugate două turnee WTA 500 în săptămâna de dinaintea Australian Open, competiții care vor avea loc tot la Melbourne Park, competiții care vor avea tablouri de 56 de poziții la simplu, 16 la dublu și 28 în calificări. De asemenea, începând cu 13 februarie, a doua săptămână a AO, va începe un alt turneu WTA 250, cu aceeași configurație a tabloului.

Până la confirmările oficiale ale ATP și WTA, calendarele ar putea arăta astfel:

Mai departe de martie nu e nimic clar în acest moment, însă turneele care sunt programate în mod tradițional începând cu aprilie operează cu o oarecare doză de optimism, lucrând cu mai multe scenarii posibile. Niciunul dintre aceste scenarii luate în calcul de organizatori nu implică, la acest moment, alte anulări.

RG e programat între 23 mai și 6 iunie, Wimbledon e anunțat între 28 iunie și 11 iulie, iar US Open, între 30 august și 12 septembrie. Singurul dintre acestea care nu s-a organizat în 2020 este Wimbledon, însă competiția din Marea Britanie nu are de gând să mai ia o decizie similară, în cel mai rău caz urmând să se desfășoare cu tribunele goale.