Australian Open 2018, tabloul masculin: dezechilibru între jumătăți, confruntarea dintre vechi și nou

Camelia Butuligă | 11 ianuarie 2018

Tema acestui Australian Open masculin: contrastul între garda veche și cea nouă și cine va câștiga teren la sfârșitul acestui turneu. Dintre cei vechi, Federer e cel mai bine poziționat ca formă (și fizică și de joc). Rafa și Novak sunt sub observație – trebuie să-i vedem cum se mișcă în primele meciuri ca să ne lămurim.

La fel ca tabloul feminin, și cel masculin este dezechilibrat, dar înspre jumătatea de jos, unde au picat recent reveniții la AO Djokovic și Del Potro – spre bucuria colegilor, sunt sigură.

Prima jumătate

Rafa Nadal spune ”gracias” pentru primul sfert, unde nu sar în ochi nume de speriat. Dimpotrivă. Dacă e să mă minunez de ceva este cum de unii dintre ei mai sunt în activitate sau cum de Isner e cap de serie 16 – probabil câștigă chestii, dar n-am de unde ști pentru că nu mă uit la jucători de peste doi metri (din principiu). Deși optimea ipotetică cu Rafa ar putea să se complice (din motive de hard rapid și servicii bombă), sper că nu va fi cazul. Cilic stă pe partea opusă a sfertului. Cine ar putea să-și bage coada dintre ceilalți capi, ziceți voi: Dzumhur, Schwartzman, Carreno-Busta, Mueller, Cuevas? Sau dintre cei negalonați: Coric, Dolgopolov, Simon? Apropo de Simon, va deschide contra lui Marius Copil.

Sfertul al doilea e plin de tineret, cu câțiva veterani intercalați pentru nostalgici. Presiunea va fi pe Dimitrov și Sock, care stau la cele două capete ale mesei (ce mult contează un an în tenis). Grigor are trei calificați la rând sub el, deci ar cam trebui să ajungă în turul 3. Acolo lucrurile se mai complică, candidații cei mai probabil să ajungă la întâlnirea cu Dimitrov fiind Rublev sau Ferrer (grozav meci de turul 1, mai ales dacă David reușește să-l perpelească pe temperamentalul rus).

Pentru a treia optime ni se mai propune un mănunchi serios de NextGen păstorit de Kyrgios, a cărui performanță va depinde de cum îl va ține genunchiul, cam bandajat la început de an. Atenție la meciul Shapovalov-Tsitsipas din turul 1. Denis e deja un favorit al fanilor și specialiștilor, iar dacă Tsitsipas e măcar pe jumătate la fel de genial pe teren cum e pe Twitter, are viitorul asigurat. Ultimul pretendent pentru această aglomerată optime, cu voia dvs, e Tsonga. Pentru a patra optime sunt candidați capii Andreson (care deschide cu Kyle Edmund), Pouille, Kohlschreiber (contra tânărului Nishioka în primul tur) și Sock. Mai bântuie pe acolo ne-capii Istomin, Seppi și Karlovic. Destul interesant contrastul între noua generație, teoretic mai bine clasată – și jucători cu vechime. Să vedem cine va triumfa, junețea sau versata experiență.

A doua jumătate

Și coborâm acum în infern, altfel spus jumătatea inferioară a tabloului. Temperatura crește, la fel ca presiunea și densitatea de nume cu pretenții. Sfertul al treilea este străjuit la margini de calmii Thiem și Zverev, dar miezul e de lavă fierbinte: Wawrinka și Djokovic. Pentru a ajunge în a cincea optime, Thiem va avea viață grea. La fel de interesați de acest proiect mai sunt Pella, Johnson, Krajinovic, Vesely sau Mannarino. Săracul Domi, după ce că e cu capul în nori, îndrăgostit lulea de Kiki, trebuie să se concentreze pe căldura aia  să treacă de acest amestec de stiluri diferite. Adversarul său din optimi va depinde de starea fizică a lui Stan, care nu ne dă motive de optimism (Wawrinka s-a retras deunăzi de la Tiebreak Tens).

Dacă genunchiul lui Stan nu rezistă, din bucata aceea de tablou se poate strecura oricine până în optimi, mai ales oportunistul Bautista-Agut. Pentru optimea următoare toată lumea va fi cu ochii pe Novak și cotul său. Cu o nouă mișcare la serviciu și mânecă de baschetbalist, Novak s-a  prezentat foarte bine în cadru demonstrativ, dar un Slam e altceva în ceea ce privește anduranța și intensitatea. Din două una: ori Novak se va ofili după un meci două trei, fie ne va face o figură Federer și va rupe tabloul în două. Dar ca să-l rupă în două, trebuie să treacă de un posibil tur doi cu Gael (meciul lor la US Open acum doi ani i-a scos peri albi). Nici Zverev, care e paznic la bucata de jos, nu are viață ușoară: ar putea să se vadă în turul trei cu fratele lui, asta dacă Mischa trece de junii care îl înconjoară: Chung și apoi Kokkinakis/Medvedev. Apropo de NextGen, sunt așa de mulți că se ciocnesc încă din primul tur. Thanasi a fost ieșit anul trecut din peisaj din cauza accidentărilor, dar e în revenire și e interesant dacă îl va putea dovedi pe ciudatul, dar eficientul Medvedev. Zverev-Djokovic ar fi interesant, dar nu m-ar deranja nici altă combinație: ce să fac, îmi place noutatea.

La ultimul nivel, sunt cei mai mari păcătoși (Fognini, Paire) și sfinții care vor să-i reformeze (Goffin, Delpo, Federer). Să vedem cum sunt aliniați la start. Sus e David Goffin, sperând să continue grozavul sfârșit de 2017: are culoar bun până în turul 3, unde ar putea să dea de Fognini (cap de serie 25 – serios, abia aștept să intre în vigoare sistemul cu 16 capi de serie). Pentru celălalt loc din penultima optime, se vor bate capii Berdych (care deschide cu noua senzație Alex de Minaur), și Delpo (care deschide cu Tiafoe). Între ei, mai stau la pândă Katchanov și Paire (la Benoit accentul e pe ”stă”).

Ultima optime e păzită de Querrey și Federer. Între ei se află Raonic și Gasquet, în forme incerte din motive de revenire după pauză, respectiv, trecut-au anii. Mai sunt p-acolo un wild card, un calificat și niște nume necunoscute. Federer cred că vrea să iasă din optimea asta pentru întâlnirea din sferturi cu băieții din partea de sus, că acolo e distracția.

Concluzii

La fel ca și la fete, avem jucătorii tineri și foarte tineri în mod oficial mari favoriți: Thiem, Sock, Zverev, Goffin. Să vedem cum evoluează aceștia cu presiunea așteptărilor pe umeri. Cei bătrâni au alt gen de probleme: genunchi, coate, șolduri. Etape diferite, necazuri diferite, care cer abordări diferite.

Asta mi se pare tema acestui AO masculin: contrastul între garda veche și cea nouă și cine va câștiga teren la sfârșitul acestui turneu. Dintre cei vechi, Federer e cel mai bine poziționat ca formă (și fizică și de joc). Este campionul en-titre și probabil sesizează oportunitatea încă unui Slam. Rămâne principalul favorit la titlu, cu condiția să-și gestioneze bine resursele (anul trecut a fost foarte eficient) și să nu dea de vreun adversar red-hot cu care să nu apuce să pună racheta pe minge.

Și Rafa și Novak sunt sub observație – trebuie să-i vedem cum se mișcă în primele meciuri ca să ne lămurim. Această ediție mi se pare similară cu cea de anul trecut: vedete care revin după probleme de sănătate, doar că numele sunt altele. Între timp, mă mai preocupă ce progres au făcut sau nu cei noi și foarte noi la acest nivel. Pe cei vechi îi știm de ce sunt în stare – la ei problema nu e de știință, ci de putință. O să fie interesant de urmărit, aproape antropologică această schimbare de generații.

 

 

***

Nou! Am lansat „Simona de păstrat”, un album foto.

Dedicat momentelor importante din cariera Simonei, albumul este tipărit în condiții grafice de calitate înaltă. Cu peste 140 de pagini cu cele mai bune imagini din cariera Simonei și drumul ei spre locul 1, „Simona de păstrat” este un cadou perfect pentru fanii Simonei și fanii tenisului.

Albumul este într-un tiraj limitat, așa că nu întârzia să-ți iei un exemplar de aici. 

 


În Shop sunt disponibile și ultimele tricouri din primul set de 30-0 Onederful, 
tricourile care marchează un moment istoric: prima jucătoare din România clasată pe locul 1 în lume! 

Vezi detaliile și cumpără Onederful de AICI 

Vezi detaliile și cumpără Onederful Black de AICI

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi