Audierile Simonei Halep la TAS au fost stabilite pentru începutul lui februarie

Treizecizero | 12 decembrie 2023

Tribunalul de Arbitraj Sportiv a updatat programul audierilor pentru următoarele săptămâni, adăugând cazul Simonei Halep vs ITIA, care a primit perioada 7-9 februarie.

Tribunalul de Arbitraj Sportiv a updatat programul audierilor pentru următoarele săptămâni, adăugând cazul Simonei Halep vs ITIA, care a primit perioada 7-9 februarie.

Simona înaintase oficial apelul la TAS pe 24 octombrie, iar apoi International Tennis Integrity Agency a avut la dispoziție o lună ca să răspundă la documentele depuse de echipa Simonei. Cu o decizie de stabilire a datei comunicată azi de TAS, cazul înaintează într-un ritm cât se poate de rapid.

„Curtea de Arbitraj pentru sport a decis ca audierile în cazul meu să fie între 7-9 februarie 2024. Mă bucur că am posibilitatea de a prezenta și de a-mi demonstra nevinovăția în fața unui tribunal independent”, a spus Simona, într-un scurt mesaj postat pe Instagram.

Pe 12 septembrie, Simona Halep fusese supendată pentru 4 ani de către un  tribunal independent constituit de Sports Resolutions. Jucătoarea a fost acuzată pentru două încălcări separate. Prima, cu substanța interzisă roxadustat, la US Open 2022, în urma unui test de urină. A doua acuzație este legată de iregularitățile descoperite în pașaportul său biologic. 

Suspendarea de 4 ani ar expira în 6 octombrie 2026, când jucătoarea va avea 35 de ani.

Simona a răspuns atunci printr-un comunicat, reiterând „faptul că nu am folosit niciodată, în mod conștient sau intenționat, vreo substanță interzisă. Am refuzat să accept decizia de suspendare pentru patru ani și am contestat-o potrivit prevederilor legale.” Ea a mai adăugat atunci că va face tot ce-i stă în putință „pentru a-mi reabilita numele în fața acestor acuzații false și pentru a mă întoarce pe teren. Intenționez să apelez această decizie la Tribunalul de Arbitraj Sportiv și să urmez toate căile legale de atac împotriva companiei producătoare a suplimentelor în cauză.”

Ulterior, într-un alt interviu, Simona a spus că știind ce știe acum despre Roxadustat, l-ar fi evitat oricum, nu doar pentru că o substanță interzisă, ci pentru că i-ar fi amplificat o problemă la glanda tiroidă cu care se confruntă de ani și pentru care primește tratament. Un studiu făcut de Agenția Europeană a Medicamentului arată o scădere a funcțiilor glandei tiroide la cei care iau acest medicament. 

„Nu avea niciun rost să iau așa ceva. Ar fi funcționat împotriva mea, nu m-ar fi ajutat cu nimic”, a argumentat Simona.

„Mental, pentru mine a fost un dezastru, pentru că nu mă așteptam la așa ceva. Am fost mereu atentă cu ce am consumat, nu am luat niciodată nimic fără să verific. E un șoc”, a adăugat ea.

Pe 3 noiembrie, Patrick Mouratoglou a spus că se simte responsabil pentru rolul jucat în situația Simonei, vorbind despre un accident: „Sunt încrezător în ce privește apelul Simonei la TAS, pentru că este un tribunal independent. Am putut determina de unde vine contaminarea. Noi i-am propus să ia colagen și i-am adus acest colagen de la o companie. Produsul s-a întâmplat să fie contaminat. Nu era niciun mod prin care să fi putut ști asta. Dar mă simt responsabil pentru ce s-a întâmplat, pentru că e echipa mea, deci practic eu i-am adus acest colagen. 

Am făcut toate testele posibile ca să putem determina că vorbim despre o contaminare. Sunt foarte încrezător că acest tribunal independent va admite faptul că Simona nu s-a dopat niciodată. Simona e o victimă și trebuie să se întoarcă înapoi pe teren și să concureze cât de repede posibil.”

Decizia TAS va fi finală. Părțile o mai pot ataca doar pe o selecție limitată de motive, mai degrabă de natură procedurală, la un tribunal federal elvețian.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi