ATP Finals 2020, ziua a 2-a: în ziua în care a primit trofeul pentru locul 1 la final de an, Djokovic deschide cu o victorie limpede la Londra

Radu Marina | 17 noiembrie 2020

Djokovic l-a învins pe Schwartzman, în vreme ce, în reeditarea recentei finale de la Paris, Medvedev l-a mai depășit o dată pe Zverev.

Sărbătorește-l pe Nole, lider de final de an, bucurându-te de o reducere de 30 la sută la tricoul My Forehand (is better than yours), valabilă doar azi, 16 noiembrie, până la finalul zilei! Ca să folosești reducerea, aplică codul de voucher NOVAK30.

Novak Djokovic d. Diego Schwartzman: 6-3, 6-2

Novak Djokovic și-a continuat dominația asupra lui Diego Schwartzman cu a șasea victorie consecutivă în fața argentinianului din tot atâtea meciuri, reușind astfel să înceapă ATP Finals cu o victorie clară, după o mică demonstrație de forță. Pentru Djokovic, aceasta a fost a 12-a victorie consecutivă reușită într-un debut la un Turneu al Campionilor; ultima dată când Djokovic a pierdut primul meci din grupele ATP Finals a fost în 2007, învins de David Ferrer. 

E de notat, de asemenea, că prin succesul de azi, Djokovic ajunge la 33 de victorii la ATP Finals în Londra, adică cele mai multe victorii obținute de vreun jucător în această locație. Per total, Federer deține recordul de cele mai multe victorii la un Turneu al Campionilor (59, dintre care 32 la Londra), fiind urmat de Ivan Lendl (39) și Novak Djokovic (37). 

Pentru Schwartzman, aflat la debut, a fost a șasea înfrângere contra sârbului și al treilea meci pe hard cu Djokovic unde nu reușește să câștige set. Dar prezența argentinianului la Londra, după unul dintre cele mai bune sezoane ale carierei, e o victorie în sine și o mare realizare pentru un jucător care a muncit enorm pentru a ajunge la acest nivel, alături de cei mai buni.

Meciul a avut câteva schimburi de mingi spectaculoase, s-a jucat intens pentru mici perioade, dar n-a existat, în niciun moment, dubii asupra învingătorului. Și asta pentru că Djokovic face pe terenul de tenis lucruri pe care și Schwartzman le poate face, dar la un cu totul alt nivel și la o altă intensitate. Poate pentru că palmaresul în fața sârbului atârnă greu, iar Schwartzman nu crede suficient că are jocul și loviturile să îl rănească. Dar poate și pentru că, tactic vorbind, Diego nu-l poate surprinde în vreun fel pe Nole: Schwartzman aleargă, acoperă bine terenul, se apără, e greu de scos de pe teren și contraatacă impecabil – dar, spre ghinionul argentinianului, Djokovic duce toate cele menționate mai sus spre perfecțiune. În mod particular în condiții precum cele de la Londra.

Însă aceste detalii nu erau vreo necunoscută pentru Diego. Argentinianul a știut, încă de când a aflat că îl are pe Djokovic în grupă, că îi va fi greu împotriva lui și nu s-a sfiit să arate asta, mărturisind la conferința de presă pre-turneu că singura lui șansă cu Nole e ca sârbul să nu se afle în ziua lui cea mai bună. 

Djokovic n-a avut însă, nici pe departe, o zi nefastă. A fost concentrat, a servit și returnat remarcabil (de subliniat faptul că sârbul a avut un procentaj de 65% de puncte câștigate cu returul pe serviciul doi al lui Diego!) și a dominat categoric aproape fiecare raliu și fiecare game. Schwartzman a avut pasaje bune în care a condus (a avut un break în începutul de meci și a avut o mică șansă pe serviciul sârbului de a prelua conducerea, din nou, la 3-3, 15-30), dar n-a fost suficient pentru a putea pune probleme unui jucător ca Djokovic, care a părut de neclintit și în defensivă și în ofensivă, și la retur și cu serviciul. 

O zi excelentă pentru sârb, care a fost sărbătorit azi și cu trofeul pentru lider de final de an.

Despre această din urmă performanță a sa și încadrarea ei în istorie am scris mai pe larg aici.

Daniil Medvedev d. Alexander Zverev: 6-3, 6-4

Pentru un Daniil Medvedev în formă bună, Zverev pare adversarul perfect. E drept că scorul întâlnirilor directe, care e încă în favoarea neamțului (5-3 acum), nu spune asta. Dar, în realitate, Medvedev dă impresia constant, când îl are în față pe neamț, că se joacă cu Zverev (serviciul din mână pe care Daniil l-a încercat în setul doi, la 4-3, 30-30 a părut să confirme asta): știe pe ce să apese și când să apese, asupra a ce să insiste și se simte tare confortabil cu stilul plat propus de Zverev. 

În esență, asta face de obicei Medvedev cu majoritatea adversarilor. Îi duce într-o zonă în care aceștia nu înțeleg de ce greșesc și ce anume fac greșit; îi bulversează și îi determină să joace slab. Însă cu Zverev treaba asta se reflectă cel mai bine: Medvedev îl face pe Zverev, un jucător masiv, de aproape doi metri înălțime, să se apere mai mult decât atacă, să stea cinci metri în spatele liniei de fund și să răspundă, vrând-nevrând, ritmului pe care îl stabilește rusul. 

Nu sunt condițiile de joc pe care Zverev le preferă, dar nici prea multe alternative la îndemână nu are pentru a ieși din toate capcanele pe care Medvedev i le întinde – vezi cât de bine se folosește rusul de lateralele terenului, cât de des apelează la unghiuri scurte pentru a profita de poziționarea defensivă a neamțului în teren și preponderența cu care îi caută forehandul, lovitura de unde vin cele mai multe erori neforțate. Impresia e că orice ar face Zverev și oricâte planuri ar încerca, Medvedev e întotdeauna cu doi-trei pași înaintea lui și îi anticipează orice mișcare. 

Reîntâlnirea de la Londra a celor doi, la opt zile distanță după finala disputată la Mastersul de la Paris, n-a fost cu mult diferită de ce s-a întâmplat în Franța. Am avut o nouă victorie pentru rus, care s-a dovedit, din nou, prea coerent, prea exact și prea lucid pentru un Zverev dezordonat și trădat, încă o dată, de serviciu (șapte duble greșeli, dintre care trei la rând, doar trei puncte câștigate cu serviciul doi). Aceasta este prima victorie a carierei pe care rusul o reușește la ATP Finals, după ce anul trecut a pierdut toate cele trei meciuri în grupe. 

Cu această victorie, care poate fi considerată și o revanșă pe care Medvedev o ia după înfrângerea suferită anul trecut la Londra în fața lui Zverev, Daniil și-a asigurat o întâlnire cu Novak Djokovic în runda a doua. Medvedev și Djokovic se vor revedea pentru a șaptea oară, scorul întâlnirilor directe fiind 4-2 în favoarea sârbului, ultimul meci fiind câștigat de Nole, la ATP Cup, în ianuarie. Va fi interesant pentru sârb să se confrunte cu stilul rusului, despre care a mai spus în trecut că e un jucător foarte inteligent, care știe cum să creeze necazuri oricui.

În partea cealaltă, Zverev îl va avea adversar pe Diego Schwartzman, cu care s-a întâlnit recent în finala turneului de la Koln 2, câștigată de neamț. Scorul întâlnirilor directe e 2-2.

Până atunci, mâine avem meciurile etapei a doua din cealaltă grupă: Nadal – Thiem și Tsitsipas – Rublev.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi