„Am făcut tot ce-am putut”. Nadal luptă până la capăt, câștigă un alt meci superb la Londra, în fața lui Tsitsipas

Camelia Butuligă | 15 noiembrie 2019

Victoria lui Zverev asupra unui Medvedev deja eliminat l-a scos din turneu pe Rafael Nadal, în ciuda eforturilor spaniolului de a câștiga cu Tsitsipas.

”Nu știu dacă ne vom vedea mâine sau nu, depinde de meciul următor. Dar am făcut tot ce-am putut azi. Am luptat până la capăt, și acum două zile și azi.”

Așa și-a încheiat Rafael Nadal discursul de la ceremonia de primire a trofeului pentru locul 1 ATP la sfârșitul anului. Și victoria de azi, contra lui Stefanos Tsitsipas, și cea contra lui Medvedev au fost tipice pentru legendarul său spirit de luptă: după o accidentare surpriză la Paris și o înfrângere seacă în primul meci contra lui Zverev, Nadal a întors meciul cu Medvedev de pe marginea prăpastiei, iar azi a repetat din nou figura.

Într-adevăr, nu a mai fost condus cu două breakuri în decisiv, dar tot a fost nevoit să depună un efort fantastic pentru a stăvili avântul tânărului grec. Încrezător după două victorii expeditive, Tsitsipas a început mai bine, servind excelent și menținând punctele scurte și agresive. Ca și Federer ieri contra lui Djokovic, Stefanos a speculat rapiditatea terenului, lovind decisiv și urcând la fileu. Dar nici Nadal nu și-a uitat serviciul la vestiar – a pierdut doar 8 puncte pe propriul serviciu tot setul 1 (Tsitsipas 9). Pentru că în tot setul nu a existat nicio minge de break, s-a ajuns la tiebreak. La început scorul a fost echilibrat, dar la trasul liniei, Tsitsipas a speculat mai bine momentul și a profitat de niște cadouri de la Rafa, oprind inspirat un punct cu un challenge câștigat care avea să-i aducă mingea de set. 

Cu toate că Rafa a încheiat setul cu un raport winnere-neforțate cam slăbuț (10/15), scorul fusese strâns, iar faptul că Stefanos nu se putuse apropia de serviciul său probabil i-a dat siguranță și o bază pe care putea construi. Ceea ce a și făcut în setul 2, cu rezultate vizibile – la 2-2 obține două mingi de break apăsând pe niște forehanduri, dar nu poate converti. Game-ul următor pe serviciul său, la fel: Tsitsipas câștigă după ce salvează minge de break cu un schimb de 17 lovituri. Serviciul grecului se comporta admirabil sub presiune, dar nu același lucru se putea spune despre returul său. Era doar o chestiune de timp până când Rafa avea să străpungă baricada – și s-a întâmplat la momentul cel mai bun: 4-4. La 30 egal, l-a atras pe Tsitsipas într-un schimb prelungit, iar acesta a greșit apoi neforțat la mingea de break.

Câteva puncte mai târziu, Rafa egala scorul la seturi, iar atmosfera meciului se schimbase vizibil: Nadal era cel înflăcărat și cu mersul săltăreț, în timp ce Tsitsipas părea din ce în ce mai stors de puteri. 

Deja calificat, fără nicio zi de odihnă între meciul de azi și semifinale, nu prea poți să-l învinovățești pe Tsitsipas pentru lipsa de entuziasm cu care a întâmpinat decisivul. Aceasta s-a reflectat în jocul său, care a devenit din ce în ce mai pasiv și imprecis. Ca și în setul doi, gameurile sale pe serviciu continuau să fie sub presiune. La 2-2 a respins atacul lui Nadal  și a făcut un hold senzațional de la 15-40, la 3-3 a apărat din nou un break point cu un serviciu solid. De partea cealaltă, Nadal își ridicase vizibil nivelul, făcând niște puncte senzaționale la fileu și calibrându-și forehandul cu rezultate foarte bune. Ca și în setul doi, a făcut breakul la momentul perfect (5-5) și apoi a servit pentru meci. Jocul său a crescut constant de-a lungul meciului, sufocându-l pe Stefanos, care a plătit pentru inabilitatea de a returna suficient de periculos și poate și pentru o ușoară oboseală pe final.

Numele celui de-al doilea calificat e încă în suspans, dar un lucru e sigur: cei ce vor juca mâine în semifinale din această grupă vor avea puțin timp de recuperare. Este specificul acestui turneu să incorporeze, prin formatul său, și un pic de gândire strategică. Economisirea resurselor este esențială, iar cele trei seturi jucate azi s-ar putea să-l coste pe grec mâine. Între timp, posibilitatea unui nou Fedal stă în mâinile lui… Daniil Medvedev, care ar trebui să-l învingă pe Sascha Zverev pentru asta, deși el nu mai are nicio șansă de calificare și a pierdut dureros contra lui Rafa. Misterioase și ironice căile tenisului.

Zverev l-a învins pe Medvedev

Ultimul meci al grupelor a curs repede și nu în sensul dorit de spaniol. Zverev, campionul en-titre, n-a ezitat și l-a învins pe Medvedev, într-un meci cu un singur break, reușit încă din start, și care în rest s-a jucat preponderent pe serviciu: 6-4, 7-6.

Astfel, semifinalele ATP Finals vor fi Stefanos Tsitsipas – Roger Federer (sâmbătă, ora 16:00) și Dominic Thiem – Alexander Zverev (sâmbătă, ora 22:00).

https://twitter.com/atptour/status/1195389853577420801?s=20
https://twitter.com/TennisTV/status/1195387649831428103?s=20
https://twitter.com/TennisTV/status/1195381896638803968?s=20
https://twitter.com/doublefault28/status/1195363703165722624?s=20
https://twitter.com/TennisTV/status/1195453992081481729?s=20

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi