Rafa și legendarul său refuz de a se da bătut: “Nu revenirea e importantă, ci să nu te descurajezi niciodată la 1-5!”

Camelia Butuligă | 13 noiembrie 2019

După înfrângerea seacă în fața lui Zverev, Nadal a declarat că ce i-a lipsit a fost ”atitudinea competitivă”, nu condiția fizică, pusă sub semnul întrebării de multă lume după accidentarea la mușchiul abdominal suferită la Paris. ”Dar sunt încă aici, și voi face totul pentru a-mi regăsi spiritul de luptă”, a continuat el. Misiune îndeplinită: […]

După înfrângerea seacă în fața lui Zverev, Nadal a declarat că ce i-a lipsit a fost ”atitudinea competitivă”, nu condiția fizică, pusă sub semnul întrebării de multă lume după accidentarea la mușchiul abdominal suferită la Paris. ”Dar sunt încă aici, și voi face totul pentru a-mi regăsi spiritul de luptă”, a continuat el. Misiune îndeplinită: în această seară, a câștigat dramatic al doilea meci din grupe contra lui Daniil Medvedev printr-o combinație de factori, printre care și legendarul său refuz de a se da bătut. 

Încă de la început, a fost clar că nivelul său de joc avea să se ridice peste cel arătat cu Zverev. La 3-3, a apărat o minge de break cu un winner de dreapta în lung de linie după un schimb excelent și apoi și-a câștigat serviciul. Cei doi au mers umăr la umăr până în tiebreak – iar acolo începutul a fost la fel de strâns. Până când Medvedev a rupt echilibrul la 3-3 cu o serie alcătuită dintr-un as, un forehand excelent în lung de linie dintr-o poziție defensivă și un retur bun pe serviciul doi al lui Rafa. Medvedev reușea să-și adjudece pe ultima sută un prim set în care amândoi jucaseră ofensiv și la un nivel ridicat. Dovadă stă raportul lovituri câștigătoare-greșeli neforțate: 12-6 pentru spaniol și 16-8 pentru rus.

Cum bine știm, modul în care operează Nadal după ce pierde un set nu e chiar tipic – în loc să se dezumfle, cum ar face majoritatea jucătorilor, el atacă furibund, profitând de relaxarea euforică a adversarului. Nici acum n-a fost diferit – Rafa a reușit un break chiar în primul game al setului doi, consolidat cu un hold de la 0-30. Avea să fie primul punct de cotitură al meciului și prima fisură în jocul și mintea lui Medvedev, care n-a privit cu ochi buni chestia și s-a manifestat ca atare. Setul doi s-a scurs într-o singură direcție, a lui Nadal, care l-a încununat cu un break la final: 6-3. 

Când ziceam că gata, Rafa va sprinta cu decisivul în brațe peste trupul inert al lui Daniil, acesta se dădu de trei ori peste cap și începu să-l altoiască pe spaniol cu un joc de o agresivitate controlată de mai mare frumusețea.

Trecuse mai bine de o oră și jumătate, dar băieții abia se încălziseră. Atentă, twittosfera a observat capacitatea (enervantă pentru adversari) a rusului de a se reseta după un set slab, una din cheile revenirii sale și în finala US Open contra aceluiași Rafa, care cred că avea deja niște flashback-uri dătătoare de frisoane. Nu ajuta deloc nici faptul că spaniolul părea să aibă niște probleme la un picior. Și iată-ne uitându-ne siderați, și noi și el, la o tabelă pe care scorul amenința să se transforme în 5-0 pentru Medvedev. 

Dup-un game lung cât o zi de post, în care a salvat cum-necum două mingi de break, Nadal reușește să apară pe tabelă cu 4-1. Însă neobositul Medvedev continuă să pună presiune, iar pe următorul serviciu al lui Nadal, la 5-1, obține șansa de a închide meciul. Și probabil ar fi reușit, dacă de partea cealaltă a fileului s-ar fi aflat oricine altcineva decât Rafael Nadal, al cărui motto ar trebui să fie echivalentul spaniol al expresiei ”over my dead body”. Rafa a apărat acel match point cu o scurtă dibace, care l-a împiedicat și l-a zăpăcit pe Medvedev, și la propriu, dar și la figurat. 

Acela a fost ultimul punct de cotitură: Nadal a sprintat pe lângă adversarul dezorientat, adunând cinci game-uri consecutive până la 6-5. Acolo, Medvedev a mai avut o zvâcnire și a forțat tiebreakul – dar spre deosebire de primul set, Rafa a fost cel lucid de la 3-4 încolo, cu o scurtă eficace și apoi atacând fileul. Medvedev a făcut o neforțată nefericită, iar la match point a lovit milimetric în out, minge considerată bună de arbitrul de line, dar contestată în mod inspirat de Nadal. Game, set, match după aproape trei ore de suișuri și coborâșuri. 

Poate ca nivel de joc nu s-a ridicat chiar la nivelul lui Thiem-Djokovic de aseară, dar la dramă cu siguranță. Nadal a fost, ca întotdeauna, onest în evaluarea pe care-a făcut-o în interviul de pe teren: ”Sincer, am fost super norocos. Îmi pare rău pentru Daniil, e o înfrângerea grea – a jucat mult mai bine decât mine în decisiv.” La conferință, a detaliat: ”Cu siguranță, nu este una din evoluțiile mele cele mai bune, dar am jucat mai bine decât în primul meci. Aceasta victorie se datorează mai multor lucruri: noroc, câtorva greșeli ale lui Daniil și câtorva momente bune ale mele pe final.” Întrebat ce-ar trebui să învețe cei mici din acest meci, Nadal a punctat: ”Nu revenirea e cea mai importantă în acest meci, ci să nu arunci cu racheta și să nu te descurajezi când ești condus cu 5-1.”

Consecința imediată a acestei victorii? Novak Djokovic, cu care Nadal e încleștat în lupta pentru locul 1 ATP, e obligat să câștige turneul pentru a obține poziția de lider la sfârșit de an. În timp ce Rafa este, în celebrele sale vorbe, ”still in the tournament.”


Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi